Alles wat je moet weten over backpacken in Nicaragua

Zit jij eraan te denken om te gaan backpacken in Nicaragua? Dit land in Midden-Amerika is een gave backpack bestemming die al jaren in populariteit aan het groeien is. Veel mensen combineren het met Guatemala of Costa Rica of bezoeken het tijdens een langere backpack reis door Midden-Amerika. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over backpacken in Nicaragua. Want je vraagt je vast af hoe duur of goedkoop rondreizen hier is, hoe het zit met de veiligheid en of Nicaragua een land is dat bij jouw wensen past. Scroll snel naar beneden en je krijgt antwoord op al je vragen!

Is reizen met de bus door Nicaragua duur?

Overal in Nicaragua rijden zogenaamde chickenbussen. Dit zijn oude Amerikaanse schoolbussen die ze in allerlei vrolijke kleuren hebben geschilderd. Comfortabel is anders, maar de meeste afstanden in Nicaragua zijn zo kort dat het heel goed te doen is. Bovendien is het een leuke ervaring en het kost je bijna niets. Voor een ritje van twee uur betaal je ongeveer 3 dollar.

Zijn er veel leuke hostels voor backpackers in Nicaragua?

Zeker! Omdat Nicaragua een populaire backpack bestemming is, vind je er veel gezellige hostels die vaak ook nog eens lekker goedkoop zijn. Vaak zijn de hostels super gezellig en organiseren ze veel leuke activiteiten. Daarnaast is er ook vrijwel altijd een gezamenlijke keuken, zwembad en bar. Benieuwd de leukste hostels in Nicaragua? Check dan onze favoriete hostels en hotels in Nicaragua.

Is het veilig voor solo backpackers?

Nicaragua was in 2018 niet veilig om te backpacken doordat de politieke spanningen uitliepen op geweld en er vielen zelfs doden bij de protesten. Gelukkig is de rust wedergekeerd en er geldt nu weer een positief reisadvies. In tegendeel tot de buurlanden de Honduras en El Salvador is de kans klein dat je hier iets overkomt. De lokale bevolking van Nicaragua is erg vriendelijk en ook als vrouw alleen is het makkelijk en veilig te bereizen.

Zijn er veel leuke feestjes in Nicaragua?

Als je van een feestje houdt dan is Nicaragua een land voor jou! Op meerdere bestemmingen in Nicaragua worden de meest legendarische feestjes georganiseerd. Zo is iedere zondag Sunday Funday in San Juan del Sur. Dit is de grootste poolparty van Midden-Amerika. Je feest een hele dag, waarbij je van de ene naar de andere poolparty wordt gebracht in drie verschillende hostels. Sunday Funday is een populair evenement waar veel reizigers zelfs voor omreizen of terugkomen om erbij te kunnen zijn. Lees meer over Sunday Funday.

Zorg dat je op vrijdag in Granada bent want dan wordt de jungle rave georganiseerd bij de Treehouse Jungle Rave. Deze boomhut bevindt zich aan de voet van de Mombacho vulkaan, midden in de jungle en op een half uurtje rijden van Granada. Vanuit de boomhut kijk je uit over de jungle en er is niets meer dan natuur om je heen. Je kunt dansen tot diep in de nacht en er komen meerdere dj’s draaien. Gegarandeerd dat dit een avond wordt die je niet snel zal vergeten. Lees meer over de Treehouse Jungle Rave.

Is Nicaragua toeristisch?

De meeste backpackers houden er niet zo van als een land overspoeld is door toerisme. Gelukkig is dit bij Nicaragua zeker niet het geval. Nicaragua is nog niet ontdekt door het massatoerisme en daardoor nog authentiek en zelfs een tikkeltje rauw. Je ziet mannen met cowboyhoeden voorbij komen op een paard en op de kleurrijke markten zie je het lokale leven van de Nicaraguanen.

Hoe duur is backpacken door Nicaragua?

Nicaragua is het goedkoopste land in Midden-Amerika en daarom een perfecte bestemming voor backpackers. Wanneer je in lokale restaurants gaat eten, ben je rond de $5 kwijt voor een maaltijd. Ga je voor een goed aangeschreven en hip restaurant dan kost een maaltijd rond de $8 tot $12. Street food is populair in Nicaragua en erg goedkoop. In steden kan je op iedere hoek van de straat fruit, snacks, taco’s of empanada’s kopen. Ook activiteiten in Nicaragua kosten niet erg veel geld. Het vulkaanboarden in Leon kost $30 tot $35 en het kajakken bij Isla de Ometepe kost zo’n $25. Voor meer info over de kosten en een gemiddeld dagbudget, check het uitgebreide artikel over kosten & budget in Nicaragua.