Backpacken in Nicaragua: alles wat je moet weten

De laatste jaren hoor je van steeds meer reizigers dat ze gaan backpacken in Nicaragua. Backpacken in Nicaragua is heerlijk goedkoop en er is ontzettend veel moois te zien. Denk aan gezellige koloniale steden, hoge vulkanen en zelfs paradijselijke eilanden. Het is een bestemming die elk jaar populairder aan het worden is maar waar de massa gelukkig nog niet komt. De meeste mensen gaan naar Costa Rica, Guatemala of Panama en Nicaragua is daarom misschien wel het best bewaarde geheim van Midden-Amerika. Het is het veiligste land in Midden-Amerika en tegelijkertijd ook meteen het grootste land. Wij maakte een reis van 4 weken door Nicaragua en delen hier alle info die je nodig hebt wanneer je wil gaan backpacken in Nicaragua.

Hoe werkt het vervoer in Nicaragua?

Zoals in veel landen in Midden-Amerika, rijden er in Nicaragua ook veel chickenbussen. Dit zijn oude Amerikaanse schoolbussen die ze hier in allerlei kleuren schilderen. Comfortabel is anders maar de meeste afstanden in Nicaragua zijn zo kort dat het heel goed te doen is. Bovendien is het een leuke ervaring en het kost je bijna niets. Er rijden soms ook minivans die je naar je bestemming brengen tegen een vaste, betaalbare prijs. Daarnaast heb je ook nog de Tica of Nica bussen. Deze bussen zijn luxer en sneller maar dat voel je dan ook zeker in je portemonnee. De taxi’s zijn goed te betalen maar spreek wel altijd van te voren een prijs af. Zeker in Managua proberen de chauffeurs je voor een belachelijke prijs mee te nemen, goed onderhandelen dus! In veel steden, onder andere in Granada is het normaal om een taxi te delen met onbekende mensen. Kijk dus niet vreemd op wanneer er onderweg nog meer mensen bij je in de taxi stappen.

Is backpacken in Nicaragua veilig?

Nicaragua was in 2018 niet veilig om te reizen doordat de politieke spanningen uitliepen op geweld en er vielen zelfs doden bij de protesten. Gelukkig is de rust wedergekeerd en er geldt nu weer een positief reisadvies. In tegendeel tot de buurlanden Honduras en El Salvador heb je in Nicaragua geen gevaarlijke criminele bendes. De lokale bevolking van Nicaragua is erg vriendelijk en ook als vrouw alleen is het makkelijk en veilig te bereizen. Dat neemt niet weg dat je altijd goed op je spullen moet letten. Let altijd goed op je tas wanneer je met de bus reist en leg hem vooral niet boven in het rek. Check dit artikel voor meer tips en info over de veiligheid in Midden-Amerika.

Zijn er veel backpacker hostels?

Zeker! Omdat Nicaragua een populaire backpacker bestemming is, vind je er veel gezellige en vaak hele goedkope hostels. In bijna alle hostels hangen hangmatten en heb je een gezamenlijke keuken. In een slaapzaal/dorm heb je al een bed vanaf zo’n €7 en een tweepersoonskamer kost gemiddeld €20. Voor de wat populairdere hostels met zwembad moet je op wat meer rekenen. Benieuwd naar welke hostels leuk zijn? Hier vind je onze hosteltips per bestemming.

Welke bestemmingen bezoeken backpackers?

Een reisroute samenstellen voor Nicaragua is niet erg moeilijk. Bijna iedereen gaat naar dezelfde, populaire plekken. Ben je benieuwd naar welke bestemmingen dit zijn? Check dan ons artikel over de ultieme reisroute voor Nicaragua.

Wat zijn de kosten voor backpacken in Nicaragua?

Nicaragua is dus het goedkoopste land van Midden-Amerika en daarom perfect voor backpackers. Ze betalen met de Córdoba maar je kan hier ook met dollars terecht. Als je lokaal eet, ben je rond de 3 euro kwijt voor een maaltijd, ga je voor een luxer restaurantje dan kost een maaltijd rond de 8 tot 12 dollar. Ben je er wel bewust van dat er bij bepaalde restaurants nog 15% belasting en 10% fooi bij komt. Street food is populair in Nicaragua. Je kan bijna overal fruit, snacks, rijst met bonen of taco’s kopen. De activiteiten in Nicaragua kosten niet erg veel, vulcano boarding in Leon kost bijvoorbeeld 35 dollar en een kajak huren op Ometepe kost 5 euro per uur. Voor meer info over de kosten en een gemiddeld dagbudget, check het uitgebreide artikel over kosten & budget in Nicaragua.