Must do: Vulkaanboarden op de Cerro Negro vulkaan in Nicaragua

Nicaragua telt maar liefst 19 vulkanen, waarvan er 9 op dit moment actief zijn. Je kunt deze vulkanen beklimmen of zwemmen in het kratermeer van een uitgedoofde vulkaan maar wil je echt wat unieks doen, dan kan je er ook met hoge snelheid vanaf glijden! Er is maar één plek ter wereld waar je dit zogeheten vulkaanboarden kunt doen en dat is op de Cerro Negro vulkaan in Nicaragua. Het vulkaanboarden is één van de hoogtepunten van een reis door Nicaragua. Hier lees je alles over deze unieke activiteit!

Hoe is het vulkaanboarden in Nicaragua ontstaan?

Vulkaanboarden is bedacht door de Australische thrillseeker Daryn Webb, tevens de eigenaar van Bigfoot Hostel in Leon. Hij en zijn crew begonnen een trial and error onderzoek bij de Cerro Negro vulkaan om te kijken met welk materiaal ze de vulkaan het beste konden bedwingen. Een snowboard, picnic tafels en ook matrassen werden geprobeerd. Uiteindelijk bleek het beste resultaat een slee gemaakt van metaal en hout met een Formica-geïmpregneerd laagje.

Het vulkaanboarden is ondertussen zo populair geworden, dat er dagelijks meerdere tours naar de Cerro Negro vulkaan gaan om hier met hoge snelheid vanaf te sjezen. De snelheden worden per persoon gemeten en het huidige snelheidsrecord staat maar liefst op 101 km/u! Uiteraard kun je helemaal zelf je snelheid bepalen, dus geen zorgen, ook zonder doodswens kun je vulkaanboarden in Nicaragua.

Hoe ziet het vulkaan boarden eruit?

Er zijn ondertussen verschillende organisaties die een tour vulkaanboarden aanbieden en niet alle tours zien er precies hetzelfde uit. Ik koos voor de sunset tour via Bigfoot Hostel, dit is de grootste naam die er is binnen het vulkaanboarden in Nicaragua en zij maken er echt een feestje van. De beschrijving van mijn ervaring hieronder geldt dus enkel voor deze specifieke tour.

Na een introductie vertrek je vanuit Bigfoot Hostel in de typische Nicaraguaanse chickenbus richting de Cerro Negro vulkaan. Het is een uurtje rijden voordat je de grote zwarte heuvel ziet naderen. Eenmaal bij de vulkaan aangekomen krijgt iedereen een board, een tas waar je overall in zit en een veiligheidsbril. Het is raadzaam om zo weinig mogelijk spullen mee naar de top van de vulkaan te nemen. Alles wat je niet nodig hebt, kun je in de bus laten liggen.

Dan volgt de hike naar de top van de vulkaan. Gedurende een klein uurtje zul je, met board en al, over stenen en gravel naar boven lopen. Het is geen moeilijke klim en er wordt een paar keer gestopt, maar het extra gewicht van je onhandige board en de temperatuur maken de hike wel wat intensiever. Zie je het niet zitten om zelf je board de vulkaan op te sjouwen? Of lukt het je onderweg toch niet meer zelf? Dan kun je er ook voor kiezen om je board voor een paar dollar door iemand te laten dragen. Je kunt hem op elk moment tijdens de hike naast je neer leggen, dan nemen de dragers hem voor je mee naar boven. Vergeet onderweg ook zeker niet om je heen te kijken want het landschap rond de Cerro Negro vulkaan is erg bijzonder.

Eenmaal boven aan de top van de Cerro Negro vulkaan wordt er uitgelegd hoe je precies met je board naar beneden moet boarden, hoe je je snelheid bepaalt en waar je op moet letten wat betreft veiligheid. Let dus goed op en zorg dat je alles begrijpt. Hierna is het tijd om de overalls aan te trekken! Het idee van een stel ontsnapte gevangenen zal hier ongetwijfeld door je hoofd schieten.

Met zijn allen loop je richting de rand van de vulkaan en vervolgens kan het vulkaanboarden beginnen. Terwijl jij naar beneden glijdt, worden er foto’s gemaakt en wordt je snelheid gemeten met een speed gun.

Na het vulkaanboarden kun je de prachtige zonsondergang aanschouwen en is het tijd voor gezelligheid. De koelboxen met fruit en drank worden opengemaakt, er wordt een kampvuur aangestoken waar je marshmallows kunt roosteren en de bus verandert in een partybus met licht en muziek. Na al deze adrenaline en ontlading is de terugreis in de partybus een groot feest.

Is vulkaanboarden in Nicaragua gevaarlijk?

Net als met elke extreme sport, hoeft het niet gevaarlijk te zijn wanneer je weet wat je doet. Maar op een houten plaat van een vulkaan afglijden, is nooit volledig zonder risico. Er gaan geregeld verhalen de ronde van mensen die lelijk zijn gevallen en hier soms ook gewond door raken. Echter wordt er dagelijks door heel veel mensen van deze vulkaan naar beneden gegleden en zijn er voldoende voorzorgsmaatregelen genomen om alles zo veilig mogelijk te laten verlopen. Daarbij kun je met je gezonde verstand een hoop zelf in de hand houden, zeker omdat je zelf je snelheid kunt bepalen.

Goed om te weten: Sta je bovenaan de top en heb je je toch bedacht? Dan kun je altijd nog gewoon de berg af rennen of lopen, zoals de gidsen ook doen.

Mijn ervaring met de veiligheid

Na de verhalen van mensen die de macht over hun board hadden verloren en aardige smakkerds hadden gemaakt, was ik erg op mijn hoede. Ik wilde vooral gecontroleerd naar beneden komen en niet perse als snelst. Ik wist wat ik met mijn voeten moest doen en ik moet zeggen; je kan echt heel goed je snelheid hiermee bepalen. Op sommige momenten had ik zelfs wat harder gewild. Het lastige is alleen, dat wanneer je echt even snel gaat, het soms moeilijk is om gecontroleerd af te remmen. Mijn advies; gebruik je verstand, dan kun je zeker genieten van deze unieke ervaring! Liever iets te langzaam vulkaanboarden dan met een arm in het gips je reis door Nicaragua vervolgen.

Je snelheid kan je zelf bepalen

Bovenaan de vulkaan wordt er door de gids duidelijk gedemonstreerd hoe je op het board moet zitten en wat je met je voeten moet doen. Hier bepaal je namelijk je snelheid mee. Hoe meer je achterover gaat leunen met je benen gestrekt, hoe sneller je gaat. En hoe meer je voorover gaat zitten, met je hakken in het zand, hoe langzamer je gaat. Je kunt hiermee zelf aardig je snelheid bepalen.

Beschermende kleding

Je krijgt ook een dikke overall aan ter bescherming. Dit is niet alleen om te zorgen dat je eigen kleding niet vies wordt, maar vooral om je te beschermen tegen de hete grond, gruis en stof waar je overheen glijdt. Daarbij krijg je ook een veiligheidsbril op om je ogen te beschermen tegen de kleine lava steentjes die tijdens het vulkaanboarden de lucht in schieten. Als laatste is het aan te raden om een bandana mee te nemen die je voor je mond kan knopen tegen het opwaaiende stof.

Hoe zit het met de actieve Cerro Negro vulkaan?

Cerro Negro is een actieve vulkaan. Als je bovenaan wat aarde opzij schuift en aan de grond voelt, voel je de hitte vanuit de kern van de aarde komen. Echter schijnen ze deze vulkaan goed in de gaten te kunnen houden via sensoren die trillingen waarnemen, waardoor het veilig is om de Cerro Negro vulkaan te beklimmen met een gids.

Wat moet je meenemen voor het vulkaan boarden?

  • 1 liter water
  • Goede schoenen
  • Een bandana of ander stuk stof/shirt
  • Zonnebrand
  • Muggenspray
  • Klein beetje cash

Tip: Wanneer je als echte thrill seeker toch de snelheid op wilt zoeken, dan is het niet onverstandig om goed verzekerd te zijn voor extreme sporten binnen je reisverzekering, waar het vulkaanboarden onder valt. Mocht er onverhoopt toch iets gebeuren, dan ben je er in ieder geval voor verzekerd.

Wat kost het vulkaanboarden in Nicaragua?

Afhankelijk van welke tour je boekt, liggen de kosten voor het vulkaanboarden bij Bigfoot Hostel zo tussen de $30-$35 en je kunt dit online boeken. Je wordt hiervoor bij je hotel of hostel opgehaald en de hele tour is inclusief vervoer, beschermende kleding, drankjes, snacks en een maaltijd. Ook krijg je een shirt en achteraf een link waar je de foto’s van de tour kunt downloaden.

De uitvalsbasis voor het vulkaanboarden

Het vulkaanboarden kan je doen vanuit Leon. Dit is voor veel mensen de hoofdreden om deze stad te bezoeken maar natuurlijk zijn hier nog meer leuke dingen te doen. Bekijk ook mijn tips voor Leon wanneer je deze stad op je reisroute hebt staan.

Onze favoriete adresjes in Leon

De beste tip die we je kunnen geven is om een hostel of hotel met zwembad te boeken. Leon is een hele hete stad en niks is fijner dan een verfrissende duik in het zwembad te nemen nadat je de stad hebt verkend. Reis je met een klein budget dan is Hostal La Tortuga Booluda een toffe plek om te verblijven. Het zwembad is klein, maar groot genoeg om lekker in te chillen. Er hangt een fijne sfeer en er zijn veel leuke extra’s zoals een pooltafel en een voetbaltafel. Het centrum van Leon is 10 minuten lopen. Ook Hostal Casa Abierta is een fijne uitvalsbasis voor Leon want het ligt super centraal in de stad. Er is een mooie tuin met een groot zwembad en er hangt een rustige en gemoedelijke sfeer. Het enige nadeel is dat de kamers geen airconditioning hebben. Heb je wat meer te besteden dan is het kleinschalige hotel Flor De Sarta een fijne plek. Hier kan je genieten van een fijn zwembad, de kamers zijn groot, voorzien van goede airconditioning en het bed ligt heerlijk.