Reizen in Nicaragua: 9 dingen die je vooraf moet weten

Reizen in Nicaragua is een feest voor de avonturier. In dit tweede grootste land van Midden-Amerika zijn maar liefst 19 vulkanen te vinden en het leven is er nog erg authentiek. Nicaragua is dan ook met geen enkel ander land in Midden-Amerika te vergelijken. Tijdens een reis door Nicaragua bezoek je prachtige koloniale steden, geniet je op idyllische eilanden en doe je de gaafste outdoor-activiteiten. Lees voordat je gaat reizen door Nicaragua eerst deze 9 praktische tips en weetjes zodat je goed voorbereid op pad gaat.

#1 De beste reistijd voor Nicaragua

Nicaragua kent twee seizoenen; het regenseizoen en het droge seizoen. Het regenseizoen loopt van mei t/m oktober. Vooral oktober is een erg natte maand. Tijdens het regenseizoen kan het flink regenen, maar vaak zijn dit korte hevige buien en laat de zon zich tussendoor ook zien. Een voordeel van het regenseizoen is dat de natuur een stuk groener is. Wil je de meeste kans op een strakblauwe hemel tijdens je reis? Kies dan voor het droge seizoen, van november t/m april. April kun je beter vermijden want dit is de warmste maand van het jaar.

#2 Nicaragua is nog erg authentiek

In Nicaragua lijkt het af en toe alsof de tijd er even heeft stilgestaan. Dit zorgt voor prachtige plaatjes en een authentieke reiservaring. Op het platteland zie je mannen met een cowboyhoed en laarzen op paarden rijden en op de lokale markten zie je vrouwen in kleurrijke traditionele kleding. Het land is minder ontwikkeld dan veel buurlanden en kan de inkomsten van toerisme dan ook heel goed gebruiken. Je bent dus meer dan welkom in het gastvrije en authentieke Nicaragua.

#3 Reizen in Nicaragua is lekker goedkoop

Naast dat Nicaragua erg authentiek is, is het ook nog eens een erg fijne bestemming voor je portemonnee. Het is het goedkoopste land in Midden-Amerika en daardoor erg in trek bij backpackers. De meeste hostels en hotels zijn spotgoedkoop. Zeker in vergelijking met andere landen in Midden-Amerika. Een bed op een slaapzaal kost gemiddeld €10 per nacht en een tweepersoonskamer €20 tot €30. Het eten hoeft ook zeker niet duur te zijn in Nicaragua. Ga je eten bij streetfood kraampjes of in een lokaal restaurant? Dan ben je gemiddeld €5 kwijt voor een maaltijd. Lees meer over de kosten in Nicaragua.

De andere kant van deze medaille is echter dat veel van de lokale bevolking erg arm is. Zeker wanneer je de grens van Costa Rica naar Nicaragua overgaat, zul je het verschil goed merken. Het land is meer verouderd, vervuild en er zijn veel meer daklozen en bedelaars op straat.

#4 Zo werkt het pinnen en betalen

Je kunt in Nicaragua zowel met de Amerikaanse dollar als met de Nicaraguaanse córdoba betalen. Ondanks dat beide valuta vaak op de bon worden vermeld, kun je het beste betalen met córdoba. Geld opnemen kan eenvoudig bij pinautomaten. Bij sommige pinautomaten kun je alleen met een creditcard geld opnemen maar bij de Banpro banken kun je ook met je Maestro betaalpas geld opnemen.

Wanneer je de rekening vraagt in een restaurant, zul je zien dat er meestal al een optionele fooi van 10% is meegerekend. Als je hier niets over zegt, reken je dit automatisch erbij af. Ben je echt niet tevreden geweest over het eten of heb je een andere reden om dit niet te willen betalen, dan moet je aangeven en zullen ze de fooi eraf halen.

Tip: Wanneer je naar een prijs wilt vragen of ergens over wilt onderhandelen, kun je beter het woord peso gebruiken in plaats van córdoba. Deze oude term wordt door de lokale bevolking in de volksmond nog veel gebruikt.

#5 Tips voor vervoer in Nicaragua

De afstanden tussen populaire bestemmingen in Nicaragua zijn niet zo groot en daarom is reizen met de lokale bussen heel goed te doen. Deze zogeheten chickenbussen zijn oude Amerikaanse schoolbussen die gepimpt zijn met allerlei kleuren, toeters en bellen. Deze rijden door het hele land en ze zijn spotgoedkoop. Een ritje van een paar uur kost je enkele euro’s waardoor reizen met de bus door Nicaragua erg goedkoop is. Er zijn niet overal even duidelijke bushaltes, maar wanneer je wat rondvraagt, kom je er al snel achter waar je moet zijn om op de bus te stappen. Houd er rekening mee dat op zondag vaak minder bussen rijden. In onze artikelen over bestemmingen in Nicaragua lees je precies hoe je tussen de bestemmingen reist.

Little Corn Island is de enige bestemming die wat meer afgelegen ligt. Dit is een prachtig tropisch eiland voor de Caribische kust van Nicaragua. Om hier te komen moet je wel wat kilometers afleggen. Hoe je er komt lees je in ons artikel met tips voor Little Corn Island.

Tip: Houd er rekening mee dat de bussen soms heel vol kunnen zitten en dat je backpack daardoor af en toe op het dak van de bus zal worden gebonden. Stop daarom je waardevolle spullen in je daypack en houd deze altijd bij de hand.

#6 Nicaragua in- en uit reizen over land

Wanneer je over land de grens naar Nicaragua oversteekt, moet je een entrance fee van $15 betalen. Dit kan alleen in contante dollars én gepast. Wanneer je Nicaragua weer verlaat, betaal je $3 exit fee. Reis je vanuit Costa Rica dan betaal je ook aan de kant van Costa Rica een exit fee van $9. Er zijn geen pinautomaten bij de grensovergangen dus zorg dat je voldoende dollars bij je hebt. Bewaar ook alle papiertjes die je krijgt bij de immigratie. Soms kunnen ze hier namelijk weer naar vragen wanneer je Nicaragua uitreist.

Tip: Nicaragua is best streng wat betreft hun douanebeleid. Zo is het niet toegestaan om een verrekijker of drone mee te nemen. Ze controleren je bagage en mochten ze een van deze voorwerpen vinden dan zullen ze deze in beslag nemen.

#7 Veiligheid in Nicaragua

Nicaragua is veilig om te bereizen. Reizen in Nicaragua werd in 2018 afgeraden door de politieke spanningen die er heersten. Er waren toen veel protesten met geweld. Gelukkig is dit ondertussen voorbij en is er weer een positief reisadvies ingesteld. De lokale bevolking van Nicaragua is erg vriendelijk en ook als vrouw alleen is het makkelijk en veilig te bereizen. Natuurlijk kan er altijd en overal iets gebeuren maar dat geldt voor alle reisbestemmingen.

#8 Nicaragua is goed te combineren met Costa Rica of Guatemala

Veel reizigers combineren Nicaragua met Costa Rica of Guatemala. Door deze landen te combineren maak je een hele afwisselende reis met veel verschillende culturen, natuur en activiteiten. Deze landen zijn allemaal uniek van elkaar waardoor je steeds weer opnieuw zal worden geprikkeld. Je kunt gemakkelijk de grens over steken met de bus. De busreis van- of naar Guatemala duurt wat langer omdat je heel Honduras door moet kruisen. In totaal duurt de busreis zo’n 18 uur. Reis je vanuit Costa Rica naar Nicaragua dan doe je er een stuk minder lang over.

#9 De ultieme reisroute voor Nicaragua

Wij zijn meerdere keren in Nicaragua geweest en hebben met al deze kennis en ervaring de ultieme reisroute voor Nicaragua gecreëerd. Deze reisroute neemt je mee naar kleurrijke koloniale steden, meren en gigantische vulkanen. Zo haal je alles uit je reis naar Nicaragua! Deze reisroute kan je in een kleine twee weken afleggen, ideaal wanneer je het wilt combineren met Costa Rica of Guatemala.