Kajakken door de mooie natuur van Isletas de Granada in Nicaragua

Isletas de Granada is een groep kleine eilanden gelegen in het Meer van Nicaragua, vlakbij Granada. Deze eilanden zijn duizenden jaren geleden gevormd door de uitbarsting van de nabijgelegen Mombacho vulkaan. Hierdoor liggen er maar liefst 365 kleine eilandjes verspreid over het gebied. De leukste manier om deze mooie plek te bewonderen is met de Isletas de Granada kajak tour. Omdat vulkanische grond erg vruchtbaar is, hebben de Isletas de Granada zich kunnen ontwikkelen tot een prachtig natuurgebied. De wateren zitten vol met drijvend groen en bloeiende waterlelies, waardoor het een sprookjesachtig tafereel lijkt. Het liedje van de Indische Waterlelies uit de Efteling speelde de hele tour vrolijk in mijn hoofd.

De bijzondere natuur van Isletas de Granada

De prachtige Isletas de Granada hebben een unieke charme en elk eilandje ziet er anders uit. Ze variëren in grootte, van kleine onbewoonde eilandjes tot grotere met luxe huizen en zelfs met kleine gemeenschappen. Sommige eilandjes zijn privé-bezit, terwijl op andere eilanden lokale vissers en boeren wonen.

De natuur in het gebied is erg groen en weelderig. Het heeft een rijk ecosysteem waardoor je er ook veel wilde dieren kunt tegenkomen. Er leven veel vogelsoorten zoals reigers, ijsvogels en aalscholvers. Misschien spot je zelfs wel de motmot met zijn turquoise ‘wenkbrauwen’, dit is de nationale vogel van Nicaragua. Ook kun je tijdens de kajak tocht apen, schildpadden en andere wilde dieren zien. Het Meer van Nicaragua is zelfs het enige meer ter wereld waarin zoetwaterhaaien leven. Echter zal je die niet zo snel tegenkomen. Tijdens mijn kajaktour zag ik ook koeien van het ene naar het andere eiland zwemmen om daar rustig verder te grazen, een bijzondere gewaarwording.

Hoe ziet de kajak tour bij Isletas de Granada eruit?

De dag begint vroeg want je wordt om 6:00 opgehaald bij je accommodatie, waarna het 15 minuten rijden is naar het beginpunt van de kajak tour. Zo vroeg in de ochtend heb je veel kans om dieren te spotten en is het nog niet zo warm. Het eerste deel van de tocht vaar je een stuk over het meer, weg van het vasteland. Al snel peddel je door een waar oerwoud heen waarbij zelfs het water bedekt is met een laag drijvende planten. Tijdens de kajak tour zal de gids je veel vertellen over Isletas de Granada en de kans is groot dat de gids veel vogels en andere dieren spot.

Na een tijdje zal je door een bewoond deel van de Islatas de Granada varen. Je komt langs privé eilanden met woonhuizen erop, de ene nog luxer dan de andere. Het is leuk om van de gids te horen wat voor soort mensen er overal wonen en hoe het leven er hier aan toegaat. Er zijn zelfs restaurants en een school voor de locals die hier wonen.

Hierna is het tijd voor een welverdiende stop. Je meert aan op een eilandje waar je het historische San Pablo Fort kunt bezoeken, dat dateert uit de 18e eeuw en een kijkje geeft in het koloniale verleden van Nicaragua. Rust even uit onder het genot van een kokosnoot en geniet van het uitzicht. Na de stop is het nog maar een klein stukje kajakken en ga je weer terug naar Granada.

Wat moet je meenemen naar het kajakken?

Het is raadzaam om niet te veel mee te nemen als je gaat kajakken bij Isletas de Granada. Er is niet veel plek in de kajak en zo heb je minder risico iets kwijt te raken. Ik heb een kleine inpaklijst voor je gemaakt met de belangrijkste spullen om mee te nemen.

  • Voldoende water
  • Hoed of petje tegen de zon
  • Zonnebrand
  • Een drybag
  • Een beetje cash voor een snack en fooi voor de gids

Waar kan je de kajak tour boeken?

Deze heerlijke rustgevende activiteit duurt 2,5 uur en kun je hier boeken. Mochten je reisplannen veranderen, dan kan je altijd tot 24 uur van te voren kosteloos annuleren. Het minimum aantal personen om de boeking te maken is twee personen. Veel plezier bij Isletas de Granada