Kosten en budget voor reizen in Panama

Wanneer je gaat reizen door Panama, wil je natuurlijk weten wat de kosten zijn en aan wat voor budget je moet denken. Panama is geen spotgoedkope reisbestemming maar hoeveel budget je precies nodig hebt ligt helemaal aan je reisstijl. Zeker wanneer je een beetje op je geld let, hoeft het zeker niet heel duur te zijn. Om je een idee te geven van de kosten, delen we hier een overzicht van de prijzen in Panama. Zo kan je zelf bepalen wat voor budget je ongeveer nodig zal hebben tijdens je reis door Panama.

Kosten voor eten en drinken in Panama

In Panama betaal je met de Amerikaanse dollar die tegenwoordig aardig gelijk staat aan de euro. Zowel het eten in restaurants als het eten in de supermarkt is niet heel goedkoop in Panama. De prijzen in de supermarkt zijn een beetje vergelijkbaar met die in Nederland en België. Sommige dingen zijn wat goedkoper, sommige een stukje duurder. Wanneer je gaat uiteten dan betaal je rond de €7 tot €15 per persoon, afhankelijk van bij wat voor restaurant je gaat weten. Zelf koken is daarom het voordeligst. Vrijwel ieder hostel heeft een gezamenlijke keuken waar altijd veel mensen gebruik van maken. Door bijvoorbeeld regelmatig ontbijt en lunch zelf klaar te maken, kan je veel geld besparen. Waar je ook flink op kunt besparen is drinkwater. Een fles water van anderhalve liter kost €1,50. Op sommige plekken kan je je fles voor €0,25 bijvullen. Wanneer die mogelijkheid er niet is, dan is de goedkoopste optie om een zo groot mogelijke fles te kopen en hiermee je eigen fles te vullen iedere keer wanneer je op pad gaat.

Kosten voor vervoer in Panama

Over het algemeen zijn de bussen en wegen in Panama goed. De goedkoopste manier om te reizen is met de bus. Een ritje van Panama Stad naar Boquete duurt ongeveer 9 uur en dan zit je qua kosten rond de €25-€30. Met de bus kun je overal in Panama komen maar door de soms wat onhandige verbindingen kan het zijn dat je vaak moet overstappen. Soms wel drie tot vijf keer. Om die reden zijn er ook shuttle busjes, die direct tussen populair bestemmingen rijden. Deze zijn wel stukken duurder dan de reguliere bus. Een ritje in de taxi van 10 minuten kost zo’n €3 tot €5 afhankelijk van hoe goed je kunt onderhandelen. Heb je een wat ruimer budget en wil je comfortabel door Panama reizen dan is een huurauto voor een deel van je reis erg fijn. Hiermee bezoek je dan de -met de bus- minder goed bereikbare plekken. Dit is een super leuke manier van reizen en scheelt je veel gedoe en reistijd. Een auto huren in Panama kan vanaf €45 per dag inclusief volledige verzekering. Lijkt dit je wat? Lees dan deze tips voor een auto huren en rijden in Panama.

Kosten voor tours en activiteiten

Tours en activiteiten heb je in alle vormen en maten en daarom verschillen de kosten hiervoor behoorlijk. Vaak zijn de kosten voor een tour van een halve dag rond de €30 tot €45 en voor een hele dag rond de €70 tot €90. Het is geheel afhankelijk van wat voor tour het is. Een dagtrip naar Coiba National Park in Santa Catalina kost ongeveer €70 tot €100. In Bocas del Toro is eilandhoppen weer een stuk betaalbaarder. In Santa Catalina kost een uur paardrijden zo’n €40 en voor €10 huur je een halve dag een surfboard. In Panama kan je veel van de hikes op eigen houtje doen dus daar zal je geen kosten aan hebben. Alleen in Boquete namen we een gids voor de El Pianista Trail.

Kosten voor hostels en hotels in Panama

Wanneer je in een basic hostel of hotel slaapt, kost een privé kamer je rond de €25 tot €35 en als je voor een dorm (slaapzaal) kiest, ben je rond de €12 tot €15 kwijt. Slaap je liever in een gezelliger hostel of hotel met wat meer faciliteiten zoals bijvoorbeeld een zwembad dan ben je voor een privé kamer tussen de €40 tot €60 kwijt en voor een dorm tussen de €16 en €20. De prijzen zijn allemaal afhankelijk van wat het hostel of hotel allemaal te bieden heeft, het seizoen en hoe ver van tevoren je boekt. Uiteraard geldt hoe beter het hotel, hoe duurder de prijzen. In het hoogseizoen, de wintermaanden, kunnen de prijzen van goede hotels al snel oplopen als je niet op tijd boekt. Wij hebben een lijstje gemaakt met de meest leuke hostels en hotels in Panama per bestemming. Dit zijn stuk voor stuk hele toffe adresjes waar je veel andere reizigers zal ontmoeten en gegarandeerd een fijne tijd zal hebben. Bekijk onze tips voor de leukste hostels en hotels in Panama.

Gemiddeld budget per dag in Panama

Wat de kosten voor een reis door Panama precies zijn, is dus sterk afhankelijk van jouw manier van reizen. Kook je regelmatig zelf, slaap je in hostels en doe je niet al te veel tours dan kan je prima reizen voor €45 per dag. Ga je net wat meer doen, slaap je luxer en ga je regelmatig uiteten dan is €60 per dag een realistisch dagbudget. Let je wat minder op je geld en verblijf je graag bij de luxere hotels? Dan gaan de kosten al snel omhoog naar €75 per dag of meer. Reizen in Panama kan dus op vele verschillende manieren en de kosten voor je reis heb je helemaal zelf in de hand.