Kosten en budget reizen in Panama

Wanneer je gaat reizen door Panama, wil je natuurlijk weten wat de kosten zijn en aan wat voor budget je moet denken. Panama is geen spotgoedkope bestemming maar het is ook niet enorm duur. Zeker wanneer je een beetje op je geld let, hoeft het zeker niet heel duur te zijn. Om je een idee te geven van de kosten, delen we hier een overzicht van onze eigen kosten en wat voorbeelden van prijzen in Panama. Zo kan je zelf bepalen wat voor budget je ongeveer nodig zal hebben tijdens je reis. 

Kosten voor eten en drinken in Panama

In Panama betaal je met de dollar die tegenwoordig aardig gelijk staat aan de euro. Zowel het eten in restaurants als het eten in de supermarkt is niet goedkoop in Panama. De prijzen in de supermarkt zijn een beetje vergelijkbaar met die in Nederland. Sommige dingen zijn wat goedkoper, sommige een stukje duurder. Wanneer je gaat uiteten dan betaal je rond de $7 tot $13 per persoon. Zelf koken is daarom het voordeligst. Vrijwel ieder hostel heeft een gezamenlijke keuken waar altijd veel mensen gebruik van maken. Wij maakte iedere dag ontbijt en lunch klaar en gingen vaak alleen in de avonds buiten de deur eten. Waar je ook flink op kunt besparen is water. Een fles water van van anderhalve liter kost $1,50. Op sommige plekken kan je je fles voor $0,25 hervullen, als die mogelijkheid er niet is, dan is de goedkoopste optie om een zo groot mogelijke fles te kopen en het water te verdelen over kleinere flessen die je kan meenemen wanneer je iets gaat doen.

Kosten voor vervoer in Panama

Het vervoer in Panama is goed geregeld. Over het algemeen zijn de bussen prima en de wegen goed. De goedkoopste manier om te reizen is om, net zoals de locals, gewoon naar het busstation te gaan en op de bus te stappen. Koop geen tickets voor shuttlebussen bij tour aanbieders. Dan betaal je altijd veel te veel. Veel bussen vertrekken ieder uur en in bijna alle gevallen kan je gewoon naar het busstation gaan en wel zien hoe laat de bus komt. Een ritje van Panama-stad naar Boquete duurt ongeveer 9 uur en dan zit je qua kosten rond de $17. Een ritje in de taxi van 10 minuten kost zo’n $2 tot $4 afhankelijk van je hoe goed je kan onderhandelen.

Kosten voor tours en excursies

Tours en excursies heb je in alle vormen en maten en daarom verschillen de kosten hiervoor behoorlijk. Vaak zijn de kosten voor een excursie van een halve dag rond de $25 tot $35 en voor een hele dag rond de $40 tot $60. Geheel afhankelijk van wat voor excursie het is. Zo is quad rijden erg duur maar eilandhoppen op Bocas del Toro weer beter betaalbaar. Wij gingen meestal gewoon zelf op pad met een fiets of het openbaar vervoer. Alleen in Boquete namen we een gids voor de jungle hike.

Kosten voor hostels in Panama

Wanneer je in een basic hostel of hotel slaapt, kost een privé kamer je rond de $25 tot $30 en als je voor een dorm kiest ben je rond de $12 kwijt. Slaap je liever in een gezelliger hostel of hotel met wat meer faciliteiten zoals bijvoorbeeld een zwembad dan ben je voor een privé kamer tussen de $35 tot $50 kwijt en voor een dorm tussen de $14 en $17 afhankelijk van wat het hostel allemaal te bieden heeft, het seizoen en hoe populair het hostel of hotel is. Wij hebben een lijstje gemaakt met de meest leuke hostels en hotels in Panama per bestemming. Dit zijn stuk voor stuk hele toffe adresjes waar je veel andere reizigers zal ontmoeten en gegarandeerd een goede tijd zal hebben. Check hier onze tips voor de leukste hostels en hotels Panama.

Gemiddeld budget per dag

Als we naar onze eigen uitgaven kijken dan zaten wij op een gemiddeld dagbudget van €43 per persoon. Daarbij rekenen we niet de vlucht en ook niet het zeilen door de San Blas eilanden. Backpacken door Panama kan zeker goedkoper maar voor ons was dit de eerste bestemming in Midden-Amerika en in het begin moesten we nog even onze weg vinden tot een goedkopere manier van reizen. Kook je veel zelf, slaap je in hostels en doe je niet al te veel tours dan kan ook je al snel backpacken voor €37 per dag. Ga je net wat meer doen, slaap je luxer en ga je regelmatig uiteten dan is €50 per dag een realistisch dagbudget.