Kosten & budget voor reizen in Mexico

Wanneer je hebt besloten om een reis door Mexico te gaan maken, ben je natuurlijk benieuwd naar de kosten om zo je budget te bepalen. Mexico is een onwijs groot land en daarom lopen de prijzen enorm uiteen. In het binnenland liggen de prijzen veel lager dan een toeristisch plekje aan de Caribische kust. Wij hebben enkele reizen gemaakt door het zuiden van Mexico en daar is dit artikel dan ook op gebaseerd. In dit artikel lees je alles over de kosten voor vervoer, eten, accommodaties, activiteiten, over geld pinnen en leggen we uit hoe het zit met fooien in Mexico. Voor het gemak vermelden we hier alle bedragen in euro’s zodat je niet steeds alles hoeft om te rekenen van Mexicaanse peso naar euro.

Pinnen in Mexico

In Mexico betaal je met de Mexicaanse peso en je kan bij veel pinautomaten met je Maestro pinpas geld opnemen. Je betaalt altijd wat extra omdat je een buitenlandse kaart hebt maar bij de ene bank betaal je meer commissie dan bij de andere bank. De hoogte van de commissie is altijd duidelijk te zien tijdens het pinproces. Vaak is dit een vast bedrag per transactie dus je kunt het beste zoveel mogelijk geld in één keer opnemen. Het maximale bedrag wat je kunt opnemen is per bank verschillend. Daarnaast krijg je altijd de vraag of je de wisselkoers van de bank wil accepteren of weigeren. Het is vrijwel altijd voordeliger om dit te weigeren en zo automatisch de wisselkoers van je eigen bank te gebruiken. Pinautomaten met een lage commissie zijn de HSBC bank en Citibanamex. Het is slim om bij aankomst op het vliegveld meteen geld te pinnen voor de taxi of om water te kopen. Op veel plekken accepteren ze alleen cash dus zorg dat je dit altijd genoeg bij je hebt in Mexico.

Kosten voor eten en drinken in Mexico

De Mexicaanse keuken is absoluut één van onze favoriete keukens! Uit eten gaan in Mexico is dan ook een feestje want er is zoveel lekkers om uit te kiezen. Denk aan taco’s, tostada’s, burrito’s, guacamole, quesadilla’s en ga zo nog maar even door. De prijzen voor eten en drinken lopen nogal uit een. Hoe toeristischer de bestemming is, hoe duurder de prijzen in de restaurants zijn. In Tulum betaal je het dubbele voor een taco vergeleken met de taco’s in een dorpje een paar kilometer verderop. Bij een gemiddeld restaurant betaal je voor een burrito of een bord fajitas ongeveer €5. Bij een goedkope lokale taco-tent kosten kleine taco’s rond de €1. Ga je uiteten bij een wat duurder restaurant dat hoog scoort op Tripadvisor dan betaal je voor een hoofdgerecht tussen de €10 en €15. Een sandwich in een broodjeszaak kost rond de €4. In Mexico zijn veel grote supermarkten dus je zou af en toe ook zelf een ontbijtje of lunch klaar kunnen maken wanneer je een keuken in je hostel of appartement hebt.

Kosten voor hotels in Mexico

De hoogte van de kosten voor hotels in Mexico ligt er natuurlijk sterk aan of je in luxe wilt verblijven, zo goedkoop mogelijk of dat je kiest voor de gulden middenweg. Voor een tweepersoonskamer in een goed hostel betaal je tussen de €20 en €35 per nacht. Voor een tweepersoonskamer in een hotel betaal je wat meer dan een kamer in een hostel. Als je niet te gek wilt doen dan kom je gemiddeld op een bedrag van €40 tot €60 per nacht uit. Een bed op een slaapzaal in een goed hostel kost tussen de €12 en €20 per nacht. De kosten voor hotels ligt ook aan de bestemming. Zo zijn de hotels in Valladolid een stuk goedkoper dan de hotels in Tulum. Ben je benieuwd naar welke adresjes wij aanraden in Mexico? Check dan onze favoriete hotels in Mexico.

Update: tijdens covid is Mexico plots razend populair geworden omdat het als een van de weinige landen de grenzen open hielt. Hierdoor heeft het toerisme een enorme boost gekregen en zijn de prijzen voor hotels vaak verdubbeld. Er zijn zeker nog wel goedkope slaaplekken te vinden maar de leuke adresjes die wij aanraden waren eerst €40-€60 en nu meer richting de €70-€110. Hopelijk is dit tijdelijk en zakken de prijzen weer wanneer de vraag wat zakt.

Kosten voor vervoer in Mexico

Wij hebben twee keer een reis gemaakt door Yucatan in Mexico. De eerste keer hebben we dit met het openbaar vervoer gedaan en de tweede reis hebben we een roadtrip met een huurauto gemaakt.

Kosten met de huurauto: Autorijden in Zuid-Mexico is gelukkig erg makkelijk, veilig en betaalbaar. Tussen de dorpjes en steden liggen kaarsrechte snelwegen. Deze wegen zijn ontzettend breed, goed geasfalteerd en vrijwel altijd rustig qua verkeer. Je huurt een auto in Mexico vanaf €48 per dag inclusief volledige verzekering. Natuurlijk bespaar je op de nodige taxiritjes en de kosten voor het openbaar vervoer. Wel komen hier nog kosten voor benzine en tolwegen bij maar dat is niet echt veel. Wij waren in 4 weken tijd €94 aan benzine en tolwegen kwijt. We hebben al onze tips en ervaringen over een auto huren in Mexico in dit artikel geschreven.

Kosten met het openbaar vervoer: Reizen met de bus is goed geregeld in Mexico. Tussen de meeste bestemmingen rijden vrij luxe bussen. Een ritje van 2,5 tot 3 uur kost bij ADO rond de €18. De prijzen en vertrektijden kan je checken op deze website. Daar kan je ook meteen je tickets reserveren en in het hoogseizoen tussen november en april is dat ook zeker aan te raden omdat bussen geregeld vol zitten. Je kan ook naar het busstation gaan en daar last minute een ticket boeken maar soms is dat dan pas voor een bus veel later op de dag omdat de eerstvolgende bus al vol zit. Voor de kortere afstanden tussen steden rijden er colectivos. Dit zijn kleine minivans die een stukje goedkoper zijn.

 

 

Kosten voor activiteiten in Mexico

Zoals in ieder land heb je dure en goedkope activiteiten. Chitzen Itzá is bijvoorbeeld erg duur vergeleken met andere Maya tempels. De entree van Chitzen Itzá kost iets meer dan €20 en als je een gids wilt kost dit al snel €30 tot €50 per groep. De entreeprijs voor het tempelcomlex Coba is daarentegen maar €6. Ook voor cenotes moet je entree betalen en ook hier geldt, hoe bekender de cenote, hoe duurder de entree. Zo betaal je voor Gran Cenote in Tulum maar liefst €12. Een fiets huren in Tulum kost zo’n €6 per dag. Tours in Puerto Escondido zijn vaak vrij duur tussen de €50 en de €100.

Fooien in Mexico

Fooien is een groot deel van de inkomsten van de lokale bevolking in Mexico en het is dan ook gebruikelijk om fooi te geven. In restaurants is het normaal om ongeveer 10% tot 15% fooi te geven wanneer je tevreden bent over de service. Bij de meeste restaurants staat er een optionele fooi op de bon maar in sommige gevallen is de fooi er ongevraagd bij het totaalbedrag bijgerekend. Het is goed om te weten dat dit altijd een vrijwillige fooi is dus ook al staat het op de bon, je hoeft dat zeker niet verplicht te betalen. Soms zijn de fooien overdreven hoog (tot wel 25%) of ze vermelden het heel onduidelijk op de bon zodat jij denkt dat er nog geen fooi bij zit. Check daarom altijd goed de bon en kijk niet alleen naar het totaalbedrag. Wij hebben ook wel eens gehad dat de fooi in het Spaans op de bon stond vermeld terwijl de rest van de bon in het Engels was. Deze kosten maken het reizen in Mexico een stukje duurder maar het hoort er wel bij.

Gemiddeld budget per dag in Mexico

Als we uitgaan van onze kosten in Mexico dan komen we, exclusief vliegtickets, op een bedrag uit van €85 per persoon per dag. Dit zijn de totale kosten van de huurauto, eten en drinken, hotelovernachtingen, activiteiten en entreeprijzen. Wij slapen altijd in een goede hotels en eten vaak bij restaurants die erg goed beoordeeld zijn op Tripadvisor. Over het algemeen hebben we niet op ons geld gelet dus mocht je minder budget hebben, dan kan je ook zeker goedkoper rondreizen in Mexico. Sinds covid liggen de prijzen helaas hoog in Mexico en daardoor kwamen wij op dit vrij hoge dagbudget uit.