Wanneer je hebt besloten om een reis door Mexico te gaan maken, ben je natuurlijk benieuwd naar de kosten om zo je budget te bepalen. Mexico is een onwijs groot land en daarom lopen de prijzen enorm uiteen. Als je het binnenland ingaat liggen de prijzen veel lager dan een toeristisch plekje aan de Caribische kust. Wij hebben een reis gemaakt door de staat Yucatán en daar is dit artikel dan ook op gebaseerd. Ga je ergens anders in Mexico reizen dan zal je veel minder geld kwijt zijn. In Mexico betaal je met de Mexicaanse Peso en je kan vrijwel overal in Mexico gebruik maken van de pinautomaat. In dit artikel lees je alles over de kosten voor vervoer, eten, accommodaties en excursies. Ook lees je hoe het zit met fooi geven in Mexico. Onderaan dit artikel beschrijven we nog een gemiddeld dagbudget voor Yucatán in Mexico. Voor het gemak vermelden we hier alle bedragen in euro’s zodat je niet alles hoeft om te rekenen. 

Kosten voor eten in drinken in Mexico

Laten we beginnen met een van de hele fijne dingen in Mexico, het héérlijke eten. Je vindt overal goede restaurants tijdens je reis door Mexico, in iedere prijsklasse. Hoe toeristischer de bestemming, hoe duurder het eten is. In Tulum betaal je het dubbele voor een taco vergeleken met de prijzen in een dorpje een paar kilometer verderop. Bij een gemiddeld restaurant betaal je voor een burrito of een bord fajitas ongeveer €5. Bij een goedkope lokale taco-tent kosten kleine taco’s rond de 80 cent. Wil je iets luxer uiteten en bestel je een lekker stuk zalm dan kost dit tussen de 10 en 15 euro. Een sandwich kost rond de €4,50. Ook heeft Mexico veel grote supermarkten dus je zou af en toe ook zelf kunnen koken wanneer je een keuken in je hostel of appartement hebt. In de supermarkt kan je ook vaak voor weinig geld lekkere broodjes en snacks kopen. Er is ook een enorm aanbod in verse groente en fruit en niet te vergeten: Mezcal. Je zal denken dat tequila hét drankje van Mexico is maar dan heb je het mis. Mezcal is het zusje van tequila en is op dit moment hipper dan ooit. De prijs van Mezcal is in elke bar en restaurant verschillend. Je mag Mexico in ieder geval niet verlaten voordat je dit hebt geprobeerd!

Kosten voor hotels in Mexico

Het ligt er natuurlijk sterk aan of je in luxe wilt verblijven, zo goedkoop mogelijk of misschien toch kiest een gulden middenweg. Een bed op een slaapzaal in een tof hostel kost tussen de €9 en €14. Voor een tweepersoonskamer in een leuk hostel of hotel kost dit tussen de €25 en €35. Mexico barst van de luxe hotels en resorts in verschillende prijsklasse. Je hebt al een luxe tweepersoonskamer vanaf €40. Ben je benieuwd naar onze favoriete adresjes in Mexico? Check dan het artikel over onze favoriete hotels in Mexico.

Kosten voor vervoer in Mexico

Reizen met de bus is goed geregeld in Mexico. De grootste busmaatschappij is ADO. Zij hebben luxe bussen die tussen bijna alle bestemmingen rijden. Een ritje van 2,5 tot 3 uur kost bij ADO rond de €10. De prijzen kan je checken op de website van ADO en je kan het buskaartje op het busstation kopen. Voor kortere afstanden tussen steden, rijden er ook vaak colectivos. Dit zijn kleine, lokale minivans die een stukje goedkoper zijn. Vraag even in je hostel of hotel waar je ze kan vinden. Een andere fijne optie om je te verplaatsen in Mexico is een huurauto. In Yucatán is het verkeer erg rustig en veilig. De wegen zijn goed en ze rijden aan de rechterkant van de weg. Wanneer je op tijd boekt, heb je al een auto voor ongeveer €16 per dag. Zo kan je dus voor weinig geld een hele toffe roadtrip maken in Mexico. Wij raden je aan om je huurauto te regelen via Rentalcars.com omdat je hier alle aanbieders met elkaar kan vergelijken. Daarnaast is een groot voordeel dat je hier je reservering vaak tot 48 uur van te voren nog gratis mag wijzigen of annuleren.

Kosten voor tours en excursies in Mexico

Zoals in ieder land heb je dure en goedkopere excursies. Het ligt er vooral aan hoe toeristisch de activiteit is. Chitzen Itza is bijvoorbeeld erg duur vergeleken met de andere Maya tempels. De entree van Chitzen Itza kost iets meer dan €20 en als je een gids wilt kost dit al snel €30 tot €50 per groep. De entreeprijs voor het tempelcomlex Coba is daarentegen maar €6. Als je wilt snorkelen in Mahahual ben je voor anderhalf uur snorkelen ongeveer €8 per persoon kwijt. En een dagje een fiets huren in Tulum kost rond de €5.

Gemiddeld budget per dag in Mexico

Als we uitgaan van onze kosten dan in Mexico komen we op een bedrag uit van €50 per persoon per dag, exclusief vliegtickets. Wij slapen altijd in een goede, not too fancy tweepersoonskamers. Vaak wel in een mooi hostel of hotel met zwembad. Voor het ontbijt kochten we vaak in de supermarkt iets als verse broodjes met kaas of muesli met yoghurt en fruit. Hierdoor konden we in de avonds weer iets luxer uiteten. Over het algemeen hebben we niet heel erg op ons geld gelet dus mocht je minder budget hebben, dan kan je ook zeker goedkoper rondreizen hier. De gemiddelde backpacker zal ongeveer €40 per dag kwijt zijn in deze regio.

Fooien in Mexico

Hier moesten wij even aan wennen toen we aan onze reis door Mexico begonnen. Fooi van toeristen is namelijk een heel groot deel van de inkomsten van de lokale bevolking en ze zijn daardoor erg afhankelijk van wat wij geven. In een restaurant is het gebruikelijk om rond de 15% fooi te geven maar vaak staat de fooi er al bij op je rekening. Dit is echter wel altijd een vrijwillige fooi dus wanneer het te veel voor je is of je het niet wil betalen, hoeft dit niet. Laat dan gewoon minder geld achter. Soms zijn de fooien namelijk erg overdreven tot wel 30%. Wij hebben ook talloze keren meegemaakt dat we in een restaurant zaten en dat er een muzikanten binnen komen en spontaan drie liedjes beginnen te spelen. Het is natuurlijk geheel aan jezelf wat je hiervoor wilt geven. Als je ze voor jou tafel laat spelen, verwachten ze een euro of 4 dus als je dit niet wil, dan moet je dat duidelijk aangeven. Ook tourguides verwachten fooi. Hoeveel fooi je ze geeft ligt er natuurlijk aan hoe hard ze hun best hebben gedaan. Het is gebruikelijk om een paar euro fooi te geven. Als je in een hotel verblijft, verwacht het kamermeisje rond de €1 per dag. Helaas maken deze kosten het reizen in Mexico een stukje duurder maar het hoort er, tot zekere hoogte, wel bij. Zorg in ieder geval dat je altijd wat kleingeld bij je hebt.