Als je in het zuiden van Mexico bent, kan het niet anders dan dat je een aantal cenotes gaat bezoeken. Deze waanzinnige natuurverschijnselen zijn perfect om de mooiste Instagram foto te schieten en het is heerlijk om erin af te koelen. Alleen al in de provincie Yucatan vind je duizenden cenotes. Sommige van deze cenotes zijn meters onder de grond verstopt en andere vind je gewoon aan de oppervlakte. Je kan er onwijs mooi snorkelen in het kristalheldere water en er zwemmen meestal kleine visjes die aan je tenen gaan knabbelen. Wij hebben er heel wat bezocht totdat we helemaal cenotemoe waren. Het is natuurlijk enorm moeilijk kiezen uit duizenden cenotes en daarom hebben wij onze 3 favorieten voor je op een rijtje gezet. 

Wat zijn cenotes eigenlijk?

Als je nog nooit in Mexico bent geweest dan heb je waarschijnlijk nog nooit van het woord cenote gehoord. Een cenote is een grot of poel met erg helder water die meestal ontstaan door ondergrondse stromingen van grondwater. Cenotes waren voor de Maya’s heilige plaatsen omdat het volgens hun de ingang was naar de onderwereld. De cenotes werden destijds gebruikt om offers te brengen, waaronder soms ook mensenoffers. Daar zie je nu gelukkig niets meer van terug!

#1 Cenote Samula

Wauw, wat is Cenote Samula onwijs mooi! Dit is absoluut onze favoriet van alle cenotes die wij hebben bezocht. Deze cenote ligt in een grot maar er is een gat bovenin waardoor er ontzettend mooie lichtstralen naar binnen schijnen. Als je Samula gaat bezoeken mag je met je entree bewijs ook X’kekén bezoeken. Dit is een iets minder mooie cenote maar er zijn hier wel mooie en grote stalactieten. Erg bijzonder!

Entree prijs: 125 pesos
Locatie: 7 km vanaf Valladolid

#2 Casa Cenote

Casa Cenote is uniek omdat dit een lagune is met veel mangrove. Je kan hier doorheen kajakken of suppen en onderweg hier en daar snorkelen. Het water is heldergroen en het zit vol met grote vissen. Je vind hier zelfs een kaaiman genaamd Harry die volgens de locals niets doet. Dat was bij ons gelukkig ook het geval maar wij zouden toch aanraden om er niet naast te gaan snorkelen.

Entree prijs: 120 pesos
Locatie: 12 km vanaf Tulum

#3 Grand Cenote

Deze Cenote ligt maar een paar kilometer van Tulum af en wordt daarom ook druk bezocht. Dat is natuurlijk niet voor niks want ook hier is het hartstikke mooi en je kan hier wederom geweldig snorkelen. Er zijn snorkelsets te huur voor 80 Pesos. Na het snorkelen kan je ook even relaxen op een grasveldje of in een hangmat dus vergeet je handdoek en zonnebrand niet. Wil je de Grand Cenote niet delen met grote groepen toeristen? Ga dan zo vroeg mogelijk.

Entree prijs: 180 pesos
Locatie: 4 km vanaf Tulum