Wat te doen in Palenque? 5 leuke tips!

In het zuiden van Mexico struikel je over de oude Maya steden maar sommige zijn net even wat unieker dan de ander. De Maya stad Palenque is extra bijzonder omdat het midden in de jungle ligt. Niet de lage jungle die je in Yucatan veel ziet, maar echt rijke jungle vol met gigantische bomen, brulapen, gekleurde papegaaien en watervallen. Scroll snel naar beneden en lees al onze tips voor een bezoek aan Palenque.

Hoe kom je in Palenque?

Palenque ligt uit de richtig van alle bestemmingen waar veel reizigers komen dus de kans is groot dat je er redelijk wat uurtjes voor moet reizen. Wij bezochten Palenque op de lange route van San Cristóbal de las Casas naar Bacalar. Dat zijn dan ook gelijk de plekken vanwaar de meeste mensen naar Palenque reizen.

Van San Cristóbal de las Casas naar Palenque

Met de huurauto: met de auto is het 5 uur rijden door de bergen. Er gaan wat nare verhalen rond over deze route omdat er wel eens berovingen zijn voorgevallen. Wij hebben deze route zelf gereden in onze huurauto en hebben niets vervelends meegemaakt. We kwamen wel een paar keer wat locale vrouwen en kinderen tegen die een touwtje over de weg spande zodat we zouden stoppen. Wij zijn rustig doorgereden waardoor ze het touwtje op het laatste moment lieten zakken. Zorg er in ieder geval voor dat je deze route nooit in het donker rijdt en voor niemand stopt, dan is de kans klein dat je problemen zal hebben. Wil je deze route niet rijden dan kan je via Villahermosa rijden. Reken op 2 uur extra reistijd. Update: er zijn soms ook protesten waarbij ze de kortere route afsluiten. Vraag voor je vertrek in je hotel even naar de meest recente status van deze route.

Met de bus: De (nacht) bus doet er 9 uur over. Zie hier de actuele vertrektijden en boek alvast je ticket.

Van Bacalar naar Palenque

Met de huurauto: 6 uur rijden.

Met de bus: De (nacht) bus doet er 9 uur over. Hier vind je de vertrektijden.

Wat te doen in Palenque?

Je komt natuurlijk vooral voor de Maya tempels naar Palenque maar in de omgeving vind je ook meerdere grote watervallen en een opvang voor inheemse dieren. Om je bezoek een beetje relaxt aan te pakken, adviseren we om twee nachten in Palenque te verblijven.

Ga terug in de tijd en dwaal door de oude Maya stad

In Mexico vind je veel tempelcomplexen uit de Maya tijd, maar de tempels van Palenque zijn uniek. Deze tempels zijn namelijk zo’n 1000 jaar overwoekerd door jungle en lang wist men niet dat deze oude Maya stad bestond. Naar schatting is vandaag de dag nog steeds maar 10% van de stad zichtbaar en liggen heel veel tempels nog begraven in de jungle.

Palenque was rond de 7e eeuw erg machtig en samen met Tikal en Chitzen Itza behoorde Palenque tot de belangrijkste Mayasteden. Palenque werd machtig door koning Kʼinich Janaab Pakal. Hij is destijds begraven in de Tempel der Inscripties (zie foto hieronder) en in 1952 is hij weer opgegraven. Zijn begravenismasker en andere versieringen zoals sieraden zijn te bewonderen in het museum dat je bij de ingang kan vinden. Palenque werd in de 9e eeuw verlaten en overgenomen door de natuur.

Tips voor een bezoek aan de Maya tempels

  • Neem muggenspray mee.
  • Om teleurstellingen te voorkomen is het goed om te weten dat je de tempels niet meer mag beklimmen.
  • Zorg dat je vroeg gaat om zo de drukte voor te zijn. Om 8:00 gaan de tempels open en we raden je aan om om 7:45 bij de kassa te zijn.
  • Nadat je de entree tickets hebt gekocht, kan je op twee verschillende manieren naar de tempels. Als je een auto hebt dan kan je nog een stukje verder het park inrijden en sta je in no-time tussen de tempels. Je kan ook de auto bij de ingang parkeren en de route nemen die anderen zonder auto ook nemen. Dit is een mooi pad via de jungle dat we iedereen aanraden die kan traplopen. Via dit pad kom je langs kleine watervallen, over twee hangbruggen en na wat trappen omhoog kom je na zo’n 15 minuten uit bij de tempels. Op Maps.me staat het pad aangegeven dus download vooraf even de kaart van Palenque.
  • Vergeet ook niet om een bezoek te brengen aan het museum. Dit is inbegrepen bij je entreeticket en zeker een bezoek waard want het museum heeft een interessant collectie van voorwerpen uit de tijd van de Maya’s.

 

 

Bezoek de watervallen rondom Palenque

Palenque heeft meer te bieden dan alleen Maya tempels. Rondom Palenque vind je namelijk ook een aantal gave watervallen.

Agua Azul: Dit is een prachtige brede waterval met azuurblauwe waterpoelen op een kleine 1,5 uur rijden vanaf Palenque. Verwacht niet dat je hier de enige bent want Agua Azul is erg toeristisch. Er zijn tientallen marktkraampjes en je wordt vaak aangesproken door verkopers. Dit is voornamelijk bij de ingang en hoe verder je van de ingang bent, hoe rustiger het wordt. De watervallen van Agua Azul zijn erg lang en er loopt een pad langs de waterval. Op een paar plekken mag je een duik nemen in de heldere poelen. Loop een heel stuk door en zoek een lekker rustig plekje om van Agua Azul te genieten.

Misol Ha: Is een 35 meter hoge waterval op 30 minuten rijden vanaf Palenque en een stuk minder druk dan Agua Azul. Het leuke aan Misol Ha is dat je achter de waterval kan lopen. Als je zo dichtbij de waterval staat, voel je de kracht van het water. Erg indrukwekkend!

Cascadas Roberto Barrios: Vind je op 45 minuten rijden vanaf Palenque. Cascadas Roberto Barrios is perfect als je lekker wilt zwemmen in een niet te drukke waterval. Er zijn zes verschillende waterpoelen met felblauw water, net als Agua Azul.

Welib Ja: Dit is de minst bekende van dit rijtje en vind je op zo’n 40 minuten rijden vanaf Palenque. De waterval is niet zo indrukwekkend als bijvoorbeeld Agua Azul maar dit is een perfect alternatief als je graag de drukte wilt vermijden. Vergeet ook hier je zwemkleding niet.

Wildlife spotten bij dierenopvang Aluxes

Heb je genoeg tijd in Palenque dan is het leuk om naar Aluxes te gaan. Dit is een opvang voor wilde dieren die bijvoorbeeld als huisdier gevangen waren, of gewond zijn geraakt in het wild. Het doel van Aluxes is om de dieren te verzorgen en ze vervolgens weer uit te zetten in het wild. Helaas is dit niet altijd mogelijk en sommige dieren wonen daarom permanent in het park. Aluxes is een groot park waar je zeker één tot twee uur zoet bent. Tijdens ons bezoek waren er onder andere: brulapen, jaguar, zwarte panter, krokodillen, flamingo’s en ara’s. Vaak hangt er een bordje bij waarop het verhaal van het dier staat beschreven.

Aluxes doet dus veel goed voor deze dieren en bij de ingang staat een lieve mevrouw die je gepassioneerd zal vertellen over haar park. Helaas bieden ze bij de ingang ook een fotoshoot aan met verschillende dieren. Wilde dieren horen echter nooit met toeristen op de foto te hoeven. Bij Aluxes willen ze de bezoekers leren dat dit soort dieren geen knuffelbare huisdieren zijn (super goed!) maar dan moet je de bezoekers er natuurlijk ook niet mee op de foto laten gaan. Daarmee geef je het verkeerde voorbeeld. Het verzorgen en voeden van al deze dieren is natuurlijk duur maar fotoshoots met dieren is niet de juiste manier om dit te financieren. Wij hebben dit -op een hele vriendelijke manier- tegen deze mevrouw gezegd, maar we gaan ervan uit dat dit niet meteen iets gaat veranderen omdat ze zich nog niet realiseren dat dit soort dingen niet oké zijn. Nu denken wij dat, als iedereen die dit leest even vriendelijk zegt dat het niet goed is om met wilde dieren op de foto te gaan, ze er na een tijdje misschien wel mee stoppen. Natuurlijk moet je dit altijd heel vriendelijk en rustig zeggen en moet dit nooit uitlopen tot een vervelend gesprek. Geef ze ook zeker een groot compliment over de opvang van al deze dieren maar leg uit dat je met de fotoshoot een verkeerd beeld geeft van hoe je met wilde dieren omgaat.

Lekker eten in Palenque

De keuze voor goede restaurants is niet heel groot in Palenque maar er zijn zeker een paar aanraders. Voor ontbijt, lunch en diner ben je bij Café Jade aan het goede adres. Dit is de hipste tent van Palenque en je zit gezellig op het terras. Don Mucho’s is een heel leuk lokaal restaurant net voor de ingang van het park. In de avond is vaak livemuziek en het is er dan gezellig druk. Verwacht geen chique tent want je zit op een goedkope plastic stoel, maar dat heeft ook wel zijn charme. Heerlijk Mexiaans eten doe je bij Chivos Restaurante. Meer zin in Italiaans? Dan is Monte Verde Trattoria Pizzeria een aanrader.

Waar te verblijven in Palenque?

Palenque kent een subtropisch klimaat dus het is heel fijn om een hotel te boeken met zwembad. Wij verbleven bij het prachtige Cabañas Kin Balam dat midden in de jungle ligt, net voor de ingang van het park. In de ochtend word je wakker van het bullen van de brulapen en met een beetje geluk zie je net als wij vanuit het zwembad of restaurants ara’s en toekans overvliegen. Ze hebben veel verschillende soorten kamers voor ieder budget en er zijn ook slaapzalen. Heb je een wat ruimer budget dan is Hotel La Aldea een top keuze. Ook dit hotel ligt bij de ingang van het park en midden in de jungle. Als je liever in een hotel in het stadje verblijft dan is Hotel Chablis Palenque een aanrader. De locatie is ideaal want veel restaurant en een grote supermarkt is op loopafstand. Ook hier is een fijn zwembad aanwezig.