De 10 leukste bezienswaardigheden van Valladolid in Mexico

Valladolid -je spreekt het uit als ‘bajadoliet’- is de ideale uitvalsbasis om het binnenland van Yucatan te verkennen. Deze koloniale stad voelt nog heerlijk authentiek aan met een gezellig centraal park en kleurrijke straatjes. In de omgeving is ontzettend veel moois te zien zoals vele Maya tempels en cenotes. Wat ons betreft is Valladolid daarom een verplichte stop tijdens je rondreis door Mexico. 

Hoe kom je in Valladolid?

Valladolid ligt lekker centraal tussen veel andere reisbestemmingen in. De meeste mensen reizen vanuit Tulum, Isla Holbox, Bacalar of Merida naar Valladolid.

Van Tulum naar Valladolid

Met de huurauto: 1,5 uur rijden
Met de bus: een kleine 2 uur reistijd vanaf €9

Van Isla Holbox naar Valladolid

Met de huurauto: 15 minuten op de ferry naar Chiquila en dan nog 2,5 uur rijden naar Valladolid
Met de bus: 15 minuten op de ferry en vanaf Chiquila is het nog 2,5 uur met de bus vanaf €13 

Van Bacalar naar Valladolid

Met de huurauto: 3,5 uur rijden
Met de bus: 4,5 uur reistijd vanaf €25

Van Merida naar Valladolid

Met de huurauto: 2 uur rijden
Met de bus: 2,15 uur reistijd vanaf €15

Wat te doen in Valladolid?

Afhankelijk van wat je allemaal wilt doen in- en rondom Valladolid, raden we aan om er 2 tot 3 volle dagen te verblijven.

Tip: Mocht je geen huurauto hebben dan kan het handig zijn om een scooter te huren gezien veel bezienswaardigheden ver uit elkaar liggen. Een betrouwbaar bedrijf om een scooter te huren is Spanglish Valladolid.

Dwaal door het koloniale centrum van Valladolid  

Valladolid is in 1545 gesticht op de plaats waar een voormalige Mayastad stond genaamd Zaci-Val. Tot de 19e eeuw was Valladolid de op twee na belangrijkste stad van Yucatan en er woonden in 1840 zo’n 15.000 inwoners. In de jaren erna begon de Kastenoorlog en vonden er veel hevige gevechten plaats tussen de Maya-troepen en het Mexicaanse leger van Republiek Yucatan. De Maya’s hadden zichzelf, de stad en het gebied rondom Valladolid onafhankelijk verklaard. Door de oorlog werden veel belangrijke gebouwen van Valladolid verwoest. Toch zie je nu nog steeds goed dat het een koloniale stad is door de bouwstijl van het centrum. Een van de mooiste en meest kleurrijke straten van Valladolid is Calzada de los Frailes. 

Bezoek de bekendste tempel Chichén Itzá

Het wereldwonder Chichén Itzá is de meest bekende Maya tempel van Mexico. Het goed gerestaureerde bouwwerk wordt dan ook jaarlijks door meer dan 1,2 miljoen mensen bezocht. Zorg er daarom voor dat je zo vroeg mogelijk gaat en als eerste binnen bent. Dan is je ervaring stukken beter en heb je minder dat ‘Disneyland gevoel’ dat je bij dit soort beroemde plekken soms kunt krijgen door de drukte.

Ek Balam: het minder drukke alternatief

Chichén Itzá wordt ontzettend druk bezocht. Is deze drukte niets voor jou dan is de Maya tempel Ek Balam een leuk alternatief. Deze tempel is minder groot maar ligt wel meer in de jungle en kan je (nu nog) beklimmen. Hier vind je ook X’Canche Cenote. Een hele mooie cenote die nog niet zo druk bezocht wordt als vele andere cenotes.

Een ijsje eten bij het Parque Francisco Cantón

De gezelligste plek van Valladolid is het centrale park Parque Francisco Cantón. Tegenover het park staat de schitterende kerk Iglesia de San Servacio. In het park staan verschillende kraampjes die allerlei lekkers verkopen. Om de hoek vind je Wabi Gelato, de beste ijssalon van Valladolid.

Zwem in de mooiste cenotes van Mexico

In en rondom Valladolid vind je tientallen cenotes. Deze grotten die gevuld zijn met water zijn de perfecte plek om verkoeling te zoeken. Sommige van deze natuurwonderen zijn zo perfect dat het maar moeilijk voor te stellen is dat ze niet door de mens gemaakt zijn. Bij de een groeien er wortels van bomen en planten door een groot gat naar beneden in het blauwe water en bij de ander zorgen kleinere gaten voor bijzondere lichtstralen. Het is lastig kiezen uit al die verschillende cenotes en daarom delen we hier de 4 cenotes die wij het mooiste vonden bij Valladolid. Het is slim om deze zo vroeg mogelijk te bezoeken want dan heb je ze nog helemaal voor jezelf. Later op de dag kan het behoorlijk druk worden. De volgende vier cenotes zijn zeker een bezoek waard.

Cenote Ik kil 

Vlakbij Chitzen Itzá, op slechts een paar kilometer afstand, ligt Cenote Ik Kil. Dit is één van de bekendste cenotes in heel Mexico. Bijna alle tours gaan eerst naar Chitzen Itzá en daarna naar Ik Kil. Vaak is het daarom in de ochtend nog niet zo druk omdat dan iedereen nog bij de tempel is. Wanneer je via trappen de cenote inwandelt, valt meteen de muur van 45 meter op die met tientallen verschillende soorten planten is bedekt. Overal hangen lianen en je waant je echt op een magische plek. Rondom Cenote Ik Kil ligt een prachtig aangelegde tuin. Hier kan je de mooiste vogels spotten dus houd zeker je ogen open.

Cenote Samula

Deze cenote ligt ondergronds en helemaal aan de bovenkant van de grot zit een gat waar een straal zonlicht door naar binnen schijnt. Deze zonnestraal maakt Samula onwijs mooi en bijzonder. Probeer daarom je bezoek op een zonnige dag te plannen. Goed om te weten is dat je met het entreebewijs van Samula ook Cenote X’kekén mag bezoeken. In deze cenote vind je hele grote stalactieten.

Cenote Oxman

Minder bekend maar zeker niet minder mooi is Cenote Oxman. Deze cenote lijkt een beetje op Cenote Ik Kil alleen is Cenote Oxman iets kleiner en hoef je hem met minder mensen delen. Door het gat bovenin hebben veel wortels van bomen hun weg gevonden naar het water. Slinger jezelf met het touw het water in en geniet van al het moois van Cenote Oxman. Let op: als je de navigatie volgt via Google Maps dan neem je te vroeg de afslag en kom je niet bij de cenote uit. Neem dus vanaf de weg alleen de afslag waar het bord met de naam Cenote Oxman op staat.

Cenote Suytún

Cenote Suytun is vooral bekend geworden door Instagram. Door het plateau in het midden van de cenote is een mooie foto schieten niet moeilijk. Als je op het juiste moment van de dag er bent, schijnt er ook nog eens een mooie lichtstraal naar binnen. Disclaimer: het kan hier wederom erg druk zijn en soms moet je in de rij staan om een foto op het platform te kunnen maken. Wil je dit niet dan is het slim om meteen na openingstijd Suytun te bezoeken maar dan heb je niet de mooie lichtstraal die naar binnen schijnt.

Bezoek de kerk van Uayma

Het dorpje Uayma telt zo’n 2300 inwoners en vind je op 20 minuten rijden vanaf Valladolid. In dit piepkleine dorp staat misschien wel de mooiste kerk van de hele regio. Deze is door de Spanjaarden gebouwd om hun geloof en cultuur te verspreiden. Bij de bouw van de kerk zijn stenen gebruikt van verschillende tempels uit de regio waaronder zelfs het bekende Chichén Itzá tempelcomplex. Tijdens de Kastenoorlog tussen 1847 tot 1901 is de kerk door de maya’s weer vrijwel helemaal vernietigd. Ondertussen is het bijzondere bouwwerk gerestaureerd en door de mooie rode kleur en interessante geschiedenis zeker een bezoek waard.

 

Goede restaurants in Valladolid

Yerbabuena del Sisal: Hier start je de dag goed met een gezond ontbijt. Ook voor een heerlijke lunch ben je hier aan het goede adres. Ze bereiden de gerechten met veel groente en je zit gezellig in een leuke binnentuin.

Burrito Amor: Zoals de naam al doet vermoeden eet je hier de lekkerste burrito’s. Ook de guacamole en het bananenbrood zijn aanraders.

Le Kaat: Dit is een vegetarisch restaurant waar je kunt ontbijten, lunchen en dineren. Ze serveren super lekkere gerechten en je krijgt hoe dan ook je portie vitamine binnen.

Tresvanbien: Zoek je iets lekkers voor onderweg dan moet je hier even binnenlopen voor verse empanadas.

Ixcatik: Hier moet je zijn voor een traditionele ervaring. De prijzen in dit restaurant liggen iets hoger dan andere restaurants in Valladolid maar hier eten is dan ook een hele belevenis. De gerechten worden namelijk op traditionele Mayaanse wijze klaargemaakt en je krijgt zelfs een rondleiding zodat je kunt zien hoe het wordt klaargemaakt.

Wabi Gelato: We sluiten af met een tip voor het beste ijs van Valladolid. Die haal je bij Wabi Gelato, net om de hoek bij het centrale plein.

Onze favoriete adresjes in Valladolid

In Valladolid vind je veel fijne hotels in oude koloniale gebouwen met gezellige binnentuinen en dakterrassen. Het kan in Valladolid soms behoorlijk warm worden, maar gelukkig hebben de meeste hotels een klein zwembad om lekker in af te koelen tijdens de hete middagen.

Zoek je een lowbudget verblijf dan is Hostel Candelaria de beste optie in Valladolid. Voor een super goede prijs verblijf je in een tweepersoonskamer of in een slaapzaal en daar is ook nog een lekker ontbijt bij inbegrepen. Er is een gezellige tuin en het ligt op maar 2 blokken vanaf het centrale plein. Een leuk middenklasse hotel in Valladolid is Casa Bamboo. Dit hotel straalt een heerlijk sfeertje uit. Er is een klein maar fijn zwembad en de kamers hebben goede airconditioning en een lekker bed. Wil je jezelf trakteren op één van de beste hotels in Valladolid? Dan moet je bij Le Muuch zijn. In dit hotel ervaar je een serene rust ondanks dat het midden in het centrum van Valladolid ligt. Er is veel aandacht besteed aan interieur, er is een binnen- en buitenzwembad en overal zijn fijne zitplekjes. En dan hebben we het nog niet gehad over de ontbijtjes. Ze maken hier namelijk de meest verrukkelijke ontbijtjes klaar.