Valladolid -je spreekt het uit als ‘bajadoliet’- is de ideale uitvalsbasis om het binnenland van Yucatan te verkennen. Deze koloniale stad voelt nog heerlijk authentiek aan met een gezellig centraal park en kleurrijke straatjes. In de omgeving is ontzettend veel moois te zien zoals vele Maya tempels, cenotes en zelfs roze meren! Wat ons betreft is Valladolid daarom een verplichte stop tijdens je rondreis door Mexico. 

Tip: Omdat Valladolid een uitvalsbasis is voor de bezienswaardigheden in de omgeving is het heel handig om een huurauto te hebben. Met tours en de taxi kan je ook overal komen maar je hebt dan minder vrijheid en dit is duurder dan een huurauto. Meer info lees je in ons artikel met tips voor een auto huren en rijden in Mexico.

Dwaal door het koloniale centrum van Valladolid  

Valladolid is in 1545 gesticht op de plaats waar een voormalige Mayastad stond genaamd Zaci-Val. Tot de 19e eeuw was Valladolid de op twee na belangrijkste stad van Yucatan en er woonden in 1840 zo’n 15.000 inwoners. In de jaren erna begon de kastenoorlog en vonden er veel hevige gevechten plaats tussen de Maya-troepen en het Mexicaanse leger van Republiek Yucatan. De Maya’s hadden zichzelf, de stad en het gebied rondom Valladolid onafhankelijk verklaard. Door de oorlog werden veel belangrijke gebouwen van Valladolid verwoest. Toch zie je nu nog steeds goed dat het een koloniale stad is door de bouwstijl van het centrum. Een van de mooiste en meest kleurrijke straten van Valladolid is Calzada de los Frailes. 

Bezoek de bekendste tempel Chichén Itzá

Het wereldwonder Chichén Itzá is de meest bekende en indrukwekkende Maya tempel van Mexico. Het goed gerestaureerde bouwwerk wordt dan ook jaarlijks door meer dan 1,2 miljoen mensen bezocht. Zorg er daarom voor dat je zo vroeg mogelijk gaat en als eerste binnen bent. Dan is je ervaring stukken beter en heb je minder dat ‘Disneyland gevoel’ dat je bij dit soort beroemde plekken soms kunt krijgen door de drukte.

Een ijsje eten bij het Parque Francisco Cantón

De gezelligste plek van Valladolid is het centrale park Parque Francisco Cantón. Tegenover het park staat de schitterende kerk Iglesia de San Servacio. In het park staan verschillende kraampjes die allerlei lekkers verkopen. Om de hoek vind je Wabi Gelato, de beste ijssalon van Valladolid.

Zwem in de mooiste cenotes van Mexico

In en rondom Valladolid vind je tientallen cenotes. Deze grotten die gevuld zijn met water zijn de perfecte plek om verkoeling te zoeken. Sommige van deze natuurwonderen zijn zo perfect dat het maar moeilijk voor te stellen is dat ze niet door de mens gemaakt zijn. Bij de een groeien er wortels van bomen en planten door een groot gat naar beneden in het blauwe water en bij de ander zorgen kleinere gaten voor bijzondere lichtstralen. Het is lastig kiezen uit al die verschillende cenotes en daarom delen we hier de 4 cenotes die wij het mooiste vonden bij Valladolid. Het is slim om deze zo vroeg mogelijk te bezoeken want dan heb je ze nog helemaal voor jezelf. Later op de dag kan het behoorlijk druk worden.

Cenote Ik kil 

Vlakbij Chitzen Itzá, op slechts een paar kilometer afstand, ligt Cenote Ik Kil. Dit is één van de bekendste cenotes in heel Mexico. Bijna alle tours gaan eerst naar Chitzen Itzá en daarna naar Ik Kil. Vaak is het daarom in de ochtend nog niet zo druk omdat dan iedereen nog bij de tempel is. Wanneer je via trappen de cenote inwandelt, valt meteen de muur van 45 meter op die met tientallen verschillende soorten planten is bedekt. Overal hangen lianen en je waant je echt op een magische plek. Rondom Cenote Ik Kil ligt een prachtig aangelegde tuin. Hier kan je de mooiste vogels spotten dus houd zeker je ogen open.

Cenote Samula

Deze cenote ligt ondergronds en helemaal aan de bovenkant van de grot zit een gat waar een straal zonlicht door naar binnen schijnt. Deze zonnestraal maakt Samula onwijs mooi en bijzonder. Probeer daarom je bezoek op een zonnige dag te plannen. Goed om te weten is dat je met het entreebewijs van Samula ook Cenote X’kekén mag bezoeken. In deze cenote vind je hele grote stalactieten.

Cenote Oxman

Minder bekend maar zeker niet minder mooi is Cenote Oxman. Deze cenote lijkt een beetje op Cenote Ik Kil alleen is Cenote Oxman iets kleiner en hoef je hem met minder mensen delen. Door het gat bovenin hebben veel wortels van bomen hun weg gevonden naar het water. Slinger jezelf met het touw het water in en geniet van al het moois van Cenote Oxman. Let op: als je de navigatie volgt via Google Maps dan neem je te vroeg de afslag en kom je niet bij de cenote uit. Neem dus vanaf de weg alleen de afslag waar het bord met de naam Cenote Oxman op staat.

Cenote Suytún

Cenote Suytun is vooral bekend geworden door Instagram. Door het plateau in het midden van de cenote is een mooie foto schieten niet moeilijk. Als je op het juiste moment van de dag er bent, schijnt er ook nog eens een mooie lichtstraal naar binnen. Disclaimer: het kan hier wederom erg druk zijn en soms moet je in de rij staan om een foto op het platform te kunnen maken. Wil je dit niet dan is het slim om meteen na openingstijd Suytun te bezoeken maar dan heb je niet de mooie lichtstraal die naar binnen schijnt.

Bezoek de kerk van Uayma

Het dorpje Uayma telt zo’n 2300 inwoners en vind je op 20 minuten rijden vanaf Valladolid. In dit piepkleine dorp staat misschien wel de mooiste kerk van de hele regio. Deze is door de Spanjaarden gebouwd om hun geloof en cultuur te verspreiden. Bij de bouw van de kerk zijn stenen gebruikt van verschillende tempels uit de regio waaronder zelfs het bekende Chichen Itza tempelcomplex. Tijdens de Kastenoorlog tussen 1847 tot 1901 is de kerk door de maya’s weer vrijwel helemaal vernietigd. Ondertussen is het bijzondere bouwwerk gerestaureerd en door de mooie rode kleur en interessante geschiedenis zeker een bezoek waard.

Maak een dagtripje naar de het roze meer Las Coloradas 

De roze meren van Las Coloradas zijn een bijzondere plek om te bezoeken. Het gebied wordt gebruikt voor de zoutwinning en hierdoor ontstaan verschillende kleuren meren waaronder dus een geheel roze meer. Ook heb je hier tussen november en april een goede kans om flamingo’s te spotten. Las Colorados ligt eigenlijk dichterbij Isla Holbox maar er ligt geen weg tussen deze twee plaatsen. Daarom is Valladolid de beste uitvalsbasis voor een bezoekje aan de roze meren. Het is ongeveer 1,5 uur rijden maar je kan ook een tourtje boeken in Valladolid als je geen auto hebt.

Beklim de tempel van Coba of Ek’ Balam

Een hele tijd geleden mocht je vrijwel alle tempels nog beklimmen maar omdat veel tempels tegenwoordig druk bezocht worden, is dit nog maar toegestaan bij een heel klein aantal. Bij Valladolid liggen twee tempels die je nog mag beklimmen. Dit zijn Coba en Ek’ Balam. Wij hebben beide bezocht en vonden ze erg vergelijkbaar. Ze liggen in de jungle waardoor je vanaf de tempel een gaaf uitzicht hebt over de boomtoppen. Bij Coba hebben we de zonsondergang bekeken en dit was echt magisch. Voordat je gaat is het wel slim om even onze tips voor Coba te lezen want er zijn een paar dingen om rekening mee te houden. Zo ligt Coba op de weg richting Tulum dus zou je deze tempel ook mee kunnen pakken op je weg daarheen.

Onze favoriete adresjes in Valladolid

In Valladolid vind je hotels in alle soorten en maten. Één van de beste hotels is Le Muuch. In dit hotel ervaar je een serene rust ondanks dat het midden in het centrum van Valladolid ligt. Er is veel aandacht besteed aan interieur en het is dan ook erg gezellig en sfeervol ingericht. Er is een binnenzwembad, en buitenzwembad en overal zijn fijne zitplekjes. En dan hebben we het nog niet gehad over de ontbijtjes. Ze maken hier namelijk de meest verrukkelijke ontbijtjes klaar. Is Le Muuch volgeboekt of iets boven je budget dan is Zentik Project een hele goede keuze. Ook hier zijn twee zwembaden waarvan één buiten en de ander is in een grot met warm zout water. Iedere kamer in dit hotel is bijzonder met prachtige muurschilderingen. Ook met een klein budget vind je goede hotels in Valladolid. Bij Casa Bamboo heb je al een fijne tweepersoonskamer met alles erop en eraan voor een paar tientjes per nacht. Ook hier is een zwembad en de locatie is lekker centraal. Alle bovenstaande hotels hebben gratis parkeergelegenheid.