Een reis door Mexico kunnen we écht iedereen aanraden. Denk je aan Mexico dan denk je aan avocado’s, sombrero’s, tequila, taco’s en de oh zo vrolijke muziek. Dit op één na grootste land in Latijns-Amerika is zo onwijs groot dat je never nooit alles in een keer kan zien. Aan de oostkust, in het zuiden van Mexico, ligt het paradijselijke schiereiland Yucatan. Dit is het veiligste deel van Mexico waar je zonder zorgen rond kunt reizen. Je vindt er parelwitte stranden, tempels, jungle en nog veel meer moois. De tips uit dit artikel zijn gebaseerd op onze ervaringen in deze regio en gelden wellicht niet allemaal voor andere delen van Mexico. 

#1 Er is een tijdsverschil tussen Yucatan en Quintana Roo

Yucatan is de naam van het schiereiland maar ook de naam van één van de drie staten op dit schiereiland. Wanneer je onze reisroute volgt, dan reis je door de staten Yucatan en Quintana Roo. Alle bestemmingen op onze route liggen in Quintana Roo behalve Valladolid, dat ligt in Yucatan. Goed om te weten is dat er een tijdsverschil is tussen Quintana Roo en Yucatan. Reis je van Isla Holbox naar Valladolid? Dan gaat de klok een uur terug. Reis je daarna weer door naar Tulum dan gaat de klok weer een uur vooruit. Dit is handig om rekening mee te houden voor check-in tijden bij hotels.

#2 Houd je ogen open voor tropische vogels

Yucatan is een super groen schiereiland waar meer dan 550 verschillende soorten vogels leven. Naast een paradijs voor mensen is het dus ook een favoriete plek onder vogels. Ben je buiten de stad, houd dan altijd goed je ogen en oren open en kijk zo nu en dan in de bomen. Het national park Sian Ka’an, naast Tulum, is erg geliefd onder tropische vogels. Zo zagen wij hier onder andere de rode lepelaar, kolibries en parkieten. Op Isla Holbox is de kans groot dat je één of meerdere flamingo’s en pelikanen zal spotten.

#3 Een reddingsvest is verplicht in veel cenotes

Er zijn duizenden cenotes te vinden in Yucatan, de één nog mooier dan de ander. Doordat er een aantal incidenten zijn geweest de afgelopen jaren, moet je in de meeste cenotes voortaan een reddingsvest aan. Ook al ben je een hartstikke goede zwemmer, nog steeds moet je verplicht een vest aan. Deze krijg je bij de ingang en is inbegrepen bij de entree prijs. Dit is aan de ene kant natuurlijk jammer want je kunt niet duiken en echt lekker zit het ook niet. Aan de andere kant blijf je wel lekker relaxed drijven. Bij de wat minder bekende cenotes hoef je (nog) niet verplicht een reddingsvest aan. Voor de foto’s is het helaas een stuk minder mooi…

#4 Fooien zijn gebruikelijk

In restaurants is het gebruikelijk om ongeveer 10% tot 15% fooi te geven wanneer je tevreden bent over de service. Bij de meeste restaurants staat er een optionele fooi op de bon maar in sommige gevallen is de fooi er ongevraagd bij het totaalbedrag bijgerekend. Het is goed om te weten dat dit altijd een vrijwillige fooi is dus als je dit niet wilt geven omdat het te veel voor je is, hoef je dat zeker niet verplicht te betalen. Soms zijn de fooien overdreven hoog (tot wel 25%) of ze vermelden het heel onduidelijk op de bon zodat jij denkt dat er nog geen fooi bij zit. Check daarom altijd goed de bon en kijk niet alleen naar het totaalbedrag. Wij hebben ook wel eens gehad dat de fooi in het Spaans op de bon stond vermeld terwijl de rest van de bon in het Engels was.

#5 Soms liggen de stranden vol met zeewier

De Mexicaanse oostkust heeft de laatste jaren last van een groot zeewier probleem. Door klimaatverandering spoelt er een aantal keer per jaar een hele berg zeewier aan. Van de een op de andere dag kan het witte zandstrand bedolven zijn met bruin zeewier dat na een tijdje gaat stinken in de zon. Wanneer het zeewier is aangespoeld zijn er altijd veel mensen aan het werk om het zeewier weer zo snel mogelijk op te ruimen. Helaas is het soms zoveel dat het een tijd duurt voordat het strand weer schoon is. Tussen mei en oktober heb je de meeste kans op zeewier dus als je de keuze hebt dan kan je deze periode beter vermijden. In de wintermaanden heb je de meeste kans op goed weer, een blauwe zee en witte stranden.

#6 Bewaar het papiertje van de immigratie

Bij aankomst in Mexico krijg je bij de immigratie een stempel in je paspoort en daarbij een papiertje. Dit papiertje hoort bij je immigratieformulier en moet je goed bewaren. Je moet dit papiertje namelijk weer inleveren wanneer je het land verlaat. Als je deze verliest dan kan het zijn dat je een boete moet betalen.

#7 Neem je eigen snorkelset mee

Het zuiden van Mexico is één groot tropisch paradijs. Je kunt hier op zoveel plekken mooi snorkelen. Het is bijvoorbeeld prachtig om in een cenote te snorkelen, met schildpadden in Akumal of in het paradijselijke meer van Bacalar. Ze verhuren overal snorkelsets maar deze passen niet altijd even goed en zijn natuurlijk niet gratis. Je kan daarom beter van te voren een eigen snorkelset kopen en deze meenemen op reis. Dit is tegelijkertijd ook een stuk hygiënischer!

#8 Con o sin cilantro?

De Mexicaanse keuken is één groot feest met een menu vol lekkere gerechten zoals burrito’s, taco’s, tortilla’s, quesadilla’s, guacamole, nachos en nog veel meer. Waar in veel andere landen in Latijns-Amerika gerechten worden bereid met heel weinig kruiden en specerijen, heeft de Mexicaanse keuken echt pit. Er zijn heel veel verschillende soorten gerechten dus je hebt genoeg om te proeven tijdens je reis in Mexico. Let wel op wanneer je niet van koriander houdt. (Voor zo’n 14 procent van de wereldbevolking heeft koriander een zeepachtige nasmaak) Mexicanen zijn namelijk dol op koriander en het zit dan ook vrijwel op ieder Mexicaans gerecht. Wanneer je dit niet wilt, moet je dit bij je bestelling altijd duidelijk vragen. Spreekt de ober niet goed Engels? Zeg het dan in het Spaans: Sin cilantro por favor.

#9 Er is meer dan tequila

Mexico staat niet alleen bekend om de heerlijke keuken maar het is natuurlijk ook het land van tequila: een drankje dat zo populair is dat het zijn eigen muzieknummer heeft gekregen. Maar blijf niet hangen bij tequila als je in Mexico bent en bestel ook zeker eens Mezcal. Volgens velen is Mezcal het nieuwe tequila. Mezcal is helemaal hot en is langzaam de wereld aan het veroveren. Mexico kent onwijs veel lekkere lokale drankjes dus laat je zo nu en dan eens verassen. Cheers!

#10 Een huurauto is ideaal in Mexico

Alhoewel het openbaar vervoer in Mexico erg goed geregeld is, is een huurauto toch wel heel fijn. Met een huurauto kan je echt overal komen en ben je niet afhankelijk van bustijden of taxi’s. Het is super fijn om gewoon in de auto te springen om spontaan de zonsondergang op een mooie plek te gaan bekijken. Een auto huren in Mexico is helemaal niet duur en je bespaart natuurlijk op de kosten voor taxi’s en de bus. Daarnaast is autorijden in Zuid-Mexico heel makkelijk en veilig. Tussen de dorpjes en steden liggen kaarsrechte en vlakke snelwegen die je super snel naar je volgende bestemming brengen. Met onze reisroute voor Mexico zie je in twee tot drie weken de mooiste plekjes van het Zuiden van Mexico. Lees vooraf ook nog even onze tips voor het auto huren en rijden in Mexico zodat je goed voorbereid op pad gaat!