Je start de motor, draait je raampje open en er staat een heerlijk tranquillo muziekje op. Overal staan palmbomen langs de weg, de zon schijnt en je ruikt de frisse zeelucht. Klinkt dit als muziek in je oren? Dan is een roadtrip door het zuiden van Mexico zeker helemaal jouw ding! Het zuiden van Mexico is hét paradijs op aarde is. Denk aan parelwitte stranden, verborgen cenotes en oude maya tempels. Alhoewel het openbaar vervoer in Mexico erg goed geregeld is, is een huurauto toch wel heel fijn want daarmee kan je echt overal komen. Zo ervaar je de ultieme vrijheid en kan je gaan en staan waar je maar wilt. 

Veiligheid en autorijden in Mexico

Autorijden in Zuid-Mexico is gelukkig erg makkelijk en veilig. Tussen de dorpjes en steden liggen kaarsrechte snelwegen. Deze wegen zijn ontzettend breed, goed geasfalteerd en vrijwel altijd rustig qua verkeer. De snelweg loopt grotendeels dwars door de jungle dus let goed op voor dieren die oversteken zoals leguanen of slangen. Wanneer je van de snelweg afgaat en de weg neemt naar bijvoorbeeld een cenote, zijn de wegen soms onverhard en vaak vol kuilen. Wanneer je rustig rijdt en is dit geen probleem. Een beetje brutaal zijn in het verkeer in Mexico mag best. Mexicanen hebben weinig voor een ander over in het verkeer. Het is niet chaotisch maar je krijgt er gewoon niet snel voorrang van andere weggebruikers. Probeer de snelweg te vermijden als het donker is want de wegen zijn slecht verlicht waardoor je eventuele dieren, kuilen of mensen op de weg minder goed ziet.

Verkeersregels in Mexico

De verkeersregels in Mexico komen aardig overeen met de verkeersregels in Nederland. In Mexico rijden ze aan de rechterkant en halen ze links in. Binnen de bebouwde kom mag je maximaal 50 km/u rijden en buiten de bebouwde kom is de maximale toegestaan snelheid 80 of 110 km/u. Dit staat altijd goed op borden aangegeven. Bij scholen en ziekenhuizen in de buurt is 20 km/u toegestaan. Kijk goed uit voor drempels in Mexico. Deze zijn vaak ontzettend hoog en moet je verplicht met een slakkentempo nemen. De drempels zijn niet altijd goed zichtbaar gemaakt maar er staat meestal wel een waarschuwingsbord naast.

Extra tips en info voor een auto huren

Nog wat handige zaken om rekening mee te houden als je een auto gaat huren in Mexico.

Tanken in Mexico

Tanken bij een tankstation wordt voor je gedaan in Mexico en het is gebruikelijk om een kleine fooi te geven wanneer ze hierbij ook je ramen wassen. Daarbij is het goed om te weten dat langs de tolwegen bijna geen tankstations staan. Zorg dus voor een volle tank wanneer je een lange afstand gaat rijden.

Neem een creditcard mee

Neem een creditcard mee die op naam staat van de hoofdbestuurder. Dit is verplicht voor de borg en een creditcard op een andere naam zal niet worden geaccepteerd. Je krijgt de huurauto niet mee als je geen creditcard niet kan laten zien op naam van de hoofdbestuurder of als deze creditcard onvoldoende saldo heeft voor de borg. Heb je nog geen creditcard? Dan raden we je deze creditcard aan.

Navigeren in Mexico

Je kan ervoor kiezen om een navigatiesysteem bij je huurauto te huren maar wij raden je dit af. Dit kost namelijk altijd een boel extra geld en is overbodig omdat je prima en gratis kan navigeren met je telefoon. Wij raden je aan om met Google Maps te navigeren. Download vooraf de kaart in Google Maps van de regio waar je gaat rijden zodat je offline kan navigeren. Het is handig als je ook de vooraf geboekte hotels en eventuele bezienswaardigheden pint in Google Maps. Moet je onderweg tanken dan kan je ter plekke in Google Maps zoeken voor de dichtstbijzijnde tankstation.

Internationaal rijbewijs

Voor autorijden in Mexico heb je officieel geen internationaal rijbewijs nodig maar het wordt wel aangeraden om deze mee te nemen in verband met eventuele taalproblemen.

Minimale leeftijd om een auto te huren

Het verschilt per verhuurbedrijf vanaf welke leeftijd je een auto mag huren in Mexico. Bij de meeste autoverhuurders moet je als bestuurder 21 jaar of ouder zijn. Bij andere autoverhuurders kan je al vanaf 18 jaar een auto huren. Soms kan er een extra toeslag gelden voor bestuurders jonger dan 25 jaar.

Let op: Lever je de huurauto in op een andere bestemming dan je hem ophaalt dan betaal je een ‘one way fee‘. Wanneer je de aanvraag voor een huurauto indient, krijg je binnen 24 uur een mail met de hoogte van deze fee. Vervolgens heb je de keuze om deze te accepteren of de boeking gratis te annuleren. Reis je van Oaxaca naar Cancun dan moet je rekenen op zo’n €500.

Wat voor soort huurauto is fijn in Mexico?

Wanneer je De ultieme bounty reisroute of De alternatieve reisroute volgt dan is een gewone personenauto prima. In deze regio’s is een 4×4 is overbodig. Wij kiezen er altijd voor om in het buitenland een automaat te huren, ook al kunnen wij natuurlijk ook handgeschakeld rijden. In het buitenland rijden is toch – zeker in het begin – even onwennig en dan is een automaat net wat fijner. Zo heb je alle aandacht voor het verkeer. Houd er tijdens het boeken van een huurauto ook rekening mee dat je genoeg ruimte hebt in de kofferbak voor de bagage die je meeneemt.

Tip: Let tijdens het ophalen van de huurauto erop dat er een hoedenplank aanwezig is in de auto. Het is fijn om spullen in de kofferbak te leggen wanneer je een bezienswaardigheid bezoekt of een hapje gaat eten onderweg. Zo liggen je spullen uit het zicht en heb je minder kans op auto inbraak.

Wat kost een auto huren in Mexico?

Je huurt al een auto in Mexico vanaf €48 per dag inclusief volledige verzekering. Je hebt dan een kleine personenauto die handgeschakeld is. Prijzen zijn sterk afhankelijk van het seizoen en hoe vroeg je boekt. Zelf boeken wij altijd een auto via Sunnycars.nl en dat kunnen we je ook sterk aanraden voor Mexico. Met een huurauto heb je altijd kans op schade en problemen onderweg en daarom is het slim om bij een betrouwbare partij te boeken. Bij Sunnycars is bij de prijs altijd een volledige verzekering inbegrepen, kan je je boeking gratis wijzigen en staan alle voorwaarden duidelijk aangegeven. Ook hebben ze een 24/7 noodnummer waar je bij problemen in het Nederlands hulp krijgt. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over addertjes onder het gras en als er iets mis gaat op reis dan wordt altijd alles vergoed en geregeld. Soms betaal je hier net een paar tientjes meer dan bij andere partijen maar je hoeft je dan ook nergens meer zorgen over te maken. Dit is het wat ons betreft helemaal waard, zeker op de wat avontuurlijkere bestemmingen.

Let op: Soms probeert de lokale verhuurder je nog extra verzekeringen aan te smeren. Deze zijn absoluut niet nodig want met de inbegrepen verzekering van Sunnycars is alles gedekt. Laat je dus niet voor de gek houden want je bent 100% gedekt, zelfs je eigen risico vergoeden ze in geval van schade.

Prijsstijgingen door corona: er is momenteel wereldwijd een groot te kort aan huurauto’s. Om de corona crisis te overleven, hebben autoverhuurders een groot deel van hun auto’s moeten verkopen. Nu de vraag ineens hard toeneemt, zijn er onvoldoende chips voor nieuwe auto’s en stijgen de prijzen door het te kort enorm hard. Hierdoor zijn veel huurauto’s de komende tijd dubbel zo duur of zelfs volgeboekt. Je kunt het beste zo vroeg mogelijk boeken om zeker te zijn van een nog enigszins betaalbare huurauto. Bij Sunnycars krijgt je momenteel gratis de Flex Service erbij. Hiermee kan je tot 1 uur van te voren nog gratis annuleren of wijzigen dus zo zit je nergens aan vast maar bent wel zeker van een huurauto.