Het zuiden van Mexico is een ideale bestemming om een auto te huren en een gave roadtrip te maken. In het zuiden van Mexico ligt het schiereiland Yucatan dat het paradijs op aarde is. Denk aan parelwitte stranden, verborgen cenotes en oude maya tempels. Het openbaar vervoer in Mexico is ook erg goed geregeld maar met een huurauto ervaar je toch wel veel meer die ultieme vrijheid. In dit artikel lees je onze tips en ervaringen voor het huren en rijden van een auto in het zuiden van Mexico.

Hoe zijn de wegen in Mexico?

Wanneer je eraan zit te denken om een auto te huren in Mexico, vraag je je vast af hoe de wegen daar zijn. Wij kunnen je vertellen dat de wegen op het schiereiland Yucatan erg goed zijn. De wegen zijn vlak, breed, goed geasfalteerd en het is meestal super rustig op de weg. In Cancun en Playa del Carmen is het wel wat drukker op de weg maar nog steeds is het niet erg moeilijk om hier auto te rijden. Tussen de meeste bestemmingen ligt een kaarsrechte snelweg met af en toe een kruispunt. Aan beide kanten van de weg zie je bijna overal lage jungle dus let wel op voor dieren die oversteken zoals leguanen.

Is auto rijden in Mexico veilig?

Auto rijden in Yucatan is zeker veilig. Zoals hierboven al vermeld staat, zijn de wegen erg goed en is het verkeer rustig. Probeer alleen in het donker rijden te vermijden omdat de wegen slecht verlicht zijn en je daardoor dieren, kuilen of mensen op de weg minder goed kan zien. Laat daarnaast ook geen spullen in het zicht liggen wanneer je de auto parkeert. Leg je spullen in de kofferbak met de hoedenplank erboven. Houd er tijdens het boeken van een huurauto ook rekening mee dat je genoeg ruimte hebt in de kofferbak voor de baggage die je meeneemt.

Verkeersregels in Mexico

De verkeersregels in Mexico komen aardig overeen met de verkeersregels in Nederland. In Mexico rijden ze aan de rechterkant en halen ze links in. Binnen de bebouwde kom mag je maximaal 50 km/u rijden en buiten de bebouwde kom is de maximale toegestaan snelheid 100 km/u. Bij scholen en ziekenhuizen in de buurt is 20 km/u toegestaan. Ga je tanken dan wordt dit voor je gedaan in Mexico. Het is wel gebruikelijk om een kleine fooi te geven.

Is je Nederlands rijbewijs geldig in Mexico?

Voor het autorijden in Mexico heb je geen internationaal rijbewijs nodig. Je Nederlands of Belgisch rijbewijs is voldoende.

Navigatie met een huurauto

Je kan ervoor kiezen om een navigatiesysteem bij je huurauto te huren. Dit kost altijd extra geld en is niet perse nodig want je kan namelijk prima en gratis navigeren met je telefoon. Er zijn twee verschillende manieren om te navigeren: via Google Maps of de app Maps.me. Kies je voor Google Maps en je hebt geen lokale simkaart met internet dan kan je de route die je gaat rijden vooraf downloaden op de wifi van je hotel zodat je offline kan navigeren. Je moet dus voordat je vertrekt even je volgende bestemming invullen en dan geeft Google Maps vanzelf de optie om deze route te downloaden. Wanneer je de app Maps.me gaat gebruiken, moet je vooraf de kaart van Mexico downloaden zodat je offline kan navigeren. Let wel op want Maps.me stuurt je soms via de kortste weg in plaats van de snelste weg. Check daarom voordat je vertrekt of de route die Maps.me aangeeft logisch is.

Wat kost een auto huren in Mexico?

Afhankelijk van het seizoen kan je in Mexico al een auto huren vanaf zo’n €16 a €20 per dag. Wij boeken zelf altijd een huurauto via Rentalcars.com en dit is altijd heel goed bevallen. Op deze site kan je gemakkelijk alle aanbieders en verschillende auto’s met elkaar vergelijken. Daarnaast kan je vaak tot 48 uur van te voren gratis je boeking annuleren of wijzigen. Alle voorwaarden staan heel duidelijk aangegeven waardoor je niet bang hoeft te zijn voor addertjes onder het gras. Ook hebben ze een Nederlandse klantenservice voor het geval je vragen hebt over het huren van een auto of als er onderweg problemen zijn. Ideaal dus!

Verzekering voor je huurauto

Bij het boeken van je huurauto bij Rentalcars.com kun je ervoor kiezen om de ‘Volledige verzekering’ erbij te boeken. Deze volledige verzekering dekt eventuele schade aan de auto bij een ongeluk maar ook krassen, pechhulp kosten en het eigen risico dat je normaal hebt. Zo heb je achteraf zeker geen hoge kosten wanneer er iets mis gaat. Je eigen autoverzekering geldt namelijk niet op een gehuurde auto. Deze verzekering is niet verplicht maar wij vinden dit zelf altijd erg fijn omdat je je zo nergens zorgen over hoeft te maken tijdens je reis.

Let op: Soms probeert de lokale verhuurder je nog extra verzekeringen aan te smeren. Deze zijn absoluut niet nodig want met de volledige verzekering is alles gedekt. Laat je dus niet voor de gek houden want je bent 100% gedekt.