Tips voor het authentieke stadje Chiapa de Corzo

Het authentieke Chiapa de Corzo is een klein stadje dat tot nu toe vooral populair is onder Mexicaanse vakantiegangers. Onterecht vinden wij want hoewel er niet bijzonder veel te doen is, is het wel een leuke uitvalsbasis om de Sumidero Canyon en de El Aguacero waterval te bezoeken.

Vooral handig wanneer je met een huurauto rondreist 

Chiapa de Corzo ligt op een uurtje rijden van San Cristóbal de las Casas en je komt er langs op de route van Puerto Escondido of Mazunte naar San Cristóbal de las Casas. Hier vertrekken de boten naar de beroemde Sumidero Canyon die veel reizigers willen bezoeken. Echter bezoekt het gros van de mensen deze kloof vanuit San Cristóbal de las Casas. Dat is logisch als je met de bus reist want die stopt niet in Chiapa de Corzo maar als je met de huurauto reist dan is het dus beter om in Chiapa de Corzo één of twee nachten te verblijven. Zo kort je de lange reis met een uurtje in en hoef je later niet weer een uur naar de kloof te rijden en vervolgens weer een uur terug naar San Cristóbal de las Casas. Ook kan je vanaf hier op een uurtje rijden de waterval El Aguacero vinden die vanaf San Cristóbal de las Casas toch al snel 2 uur rijden is.

Wat te doen in Chiapa de Corzo?

Zelf sliepen we drie nachten in Chiapa de Corzo maar dit vonden we uiteindelijk te lang. Wanneer je alle onderstaande plekken wil zien, raden we je twee nachten aan. Wil je alleen de kloof of alleen de waterval zien dan is een nacht ook voldoende. Je kan dan op de ochtend dat je uitcheckt deze plek bezoeken en vervolgens doorreizen naar San Cristóbal de las Casas.

Fuente Mudéjar en het centrale plein

De gezelligste plek van de stad is Plaza Central de Chiapa de Corzo. Zoals de naam misschien al doet vermoeden is dit het centrale plein. Vooral aan het einde van de middag, rond de zonsondergang, is het hier leuk en vaak lekker druk. De fontein genaamd Fuente Mudéjar is de eyecatcher van het plein. Deze fontein is in 1562 gebouwd in Moorse stijl. Een leuke plek om even te zitten en mensen te kijken.

Bezoek Cascada El Aguacero

Op een uurtje rijden van Chiapa de Corzo ligt de indrukwekkende waterval El Aguacero. Een klein natuurwonder, midden in een kloof, waar verschillende stralen water over de rand van de kloof vallen en beneden via vele stroompjes de rivier bereiken. Tussen de stroompjes in staan de mooiste tropische planten. In het droge seizoen, tussen december en maart, kan je op de rivierbedding je handdoek uitgooien en lekker van de zon genieten terwijl je zo nu en dan een verkoelende douche neemt onder de waterval. In het regenseizoen is de rivier breder en is daar minder ruimte voor. Neem voldoende water en snacks mee want beneden bij de waterval is niets te koop.

Tip: El Aguacero is nog geen hele bekende waterval maar dat zal vast niet lang meer zo blijven. Wij waren er gelijk toen het open ging om 9:00 en hadden deze magische plek de eerste 1,5 uur helemaal voor onszelf. Echt een aanrader! De weekenden kan je altijd beter vermijden want dan is het sowieso drukker met locals.

Boottour door de Sumidero Canyon

De Sumidero Canyon of in het Spaans Cañón del Sumidero is een 1000 meter diepe kloof waar de  Grijalva rivier doorheen stroomt. Hier slingeren apen door de bomen, vliegen tropische vogels je om de oren en liggen krokodillen te bakken in de zon. De beste manier om de canyon te bekijken is met een 2 uur durende boottour. Er zijn twee vertrekplaatsen waar je op de boot kan stappen. De eerste boot vertrekt rond 10 vanaf hier en vanaf 11 uur vertrekken ook boten vanaf hier. Vergeet niet om wat kleingeld mee te nemen als fooi voor de gids en ook  zonnebrand en een hoed of pet kan goed van pas komen.

Bekijk de Sumidero Canyon viewpoints

Een andere toffe manier om de Sumidero Canyon te bekijken is van bovenaf. Met de auto (of met de taxi) kan je 5 verschillende viewpoints bezoeken waarvan de laatste zeker de indrukwekkendste is. Hier kijk je recht over de rand de 1000 meter diepe kloof. Dit is  vooral ideaal wanneer je een huurauto hebt maar je kan natuurlijk ook de taxi nemen. Qua kosten moet je dan rekenen op zo’n 450 MXN. De vijf viewpoints op volgorde van eerste tot de verste zijn:

  • Mirador La Ceiba 
  • Mirador La Coyota
  • Mirador El Roblar
  • Mirador El Tepehuaje
  • Mirador Los Chiapas (de meest indrukwekkend)

Openingstijden: 08.00 – 16.00 uur maar gesloten op dinsdag.

Tip: bij de boottrip en bij het viewpoint moet je entree betalen voor het nationale park. Je krijgt dan een bandje om waarmee je beide plekken mag bezoeken. Laat deze dus om want anders moet je twee keer betalen.

Tips voor restaurants in Chiapa de Corzo

Heel erg ingesteld op buitenlands toerisme is Chiapa de Corzo nog niet. Qua goede restaurants vonden wij Chiapa de Corzo dan ook vrij beperkt. Het enige waar we redelijk over te spreken waren is de Italiaan D’Avellino Ristorante Italiano. Mocht je een aanrader hebben die we hieraan kunnen toevoegen dan horen we het graag.

 

 

Onze favoriete adresjes in Chiapa de Corzo

Chiapa de Corzo telt slechts enkele hotels dus heel veel keuze is er helaas niet. Niets is echt bijzonder maar er zijn twee hotels die prima zijn voor één of twee nachten. Hotel Mansión del Valle Chiapa de Corzo is een leuk hotel direct aan het centrale plein. Het is wel wat gehorig dus neem je oordoppen mee. Hotel La Ceiba heeft een prachtige grote tuin en eenvoudige maar prima kamers. Aan het einde van het droge seizoen stinkt de nabijgelegen rivier helaas behoorlijk dus dat kan een probleem zijn zo rond maart. De rest van het jaar is dit een hele leuke optie in Chiapa de Corzo. Wil je hier in maart verblijven? Vraag dan om een kamer aan de straatkant zodat je zeker geen last hebt van stank.