Je bent weer terug van je wereldreis. Oh wat heb je uitgekeken naar het weerzien van vrienden en familie, je eigen bed en een bruine boterham met kaas! Nog helemaal vol van je reis kan je niet stoppen met het vertellen over al je avonturen. Je vrienden luisteren gretig naar je en bewonderen je foto’s, maar al snel wordt dat minder. Niemand lijkt eigenlijk echt te snappen hoe je je voelt, en wat voor een onbeschrijfelijke dingen je hebt meegemaakt. Het euforische gevoel daalt langzaam in en je kijkt eens goed om je heen. Het toeterende verkeer vol bijna-dood-ervaringen heeft plaats gemaakt voor stille automobilisten in goed geregelde verkeerslijnen. De horizon is verdwenen, de bergtoppen en jungle’s zijn overgegaan in platte uitgestrekte weilanden onder een grijze lucht. Het eeuwige ‘psssst!’ ‘hello miss’ ‘where you from?’, is opeens veranderd naar een mensenmassa die jou helemaal niet ziet staan. En waarom heeft iedereen zo’n haast? Waarom lijkt alles opeens zo grijs? Je zintuigen snakken naar warmte, geluiden en good food waar je zo gehecht aan was geraakt. Ook de sleur van het gewone leven walst als een bulldozer over je nog bruisende avontuurlijke spirit.

Zo’n omgedraaide cultuurshock kan voelen als een koude douche, al helemaal in ons Hollandse regenlandje. Maar is er wat tegen te doen? Het antwoord is ja! En het is meer dan de hele dag melancholisch je backpack knuffelen en met trillende lip naar foto’s kijken. Hier 10 tips die ervoor zorgen dat je die travelvibe niet kwijtraakt als je weer thuis bent.

Will van Wingerden unsplash

#1 Wie heeft gezegd dat leuke dingen niet hier te beleven zijn? Avontuur creëer je zelf! Doe eens vaker wat spontaans, iets wat je nog nooit gedaan hebt, of ga naar plekken waar je nog nooit geweest bent, zoals de natuur of een nieuwe stad. Misschien niet zo exotisch, maar alles wat nieuw is kan voor onverwachte beleving zorgen, net zoals het backpacken tijdens je reis.

#2 Zoek je reisbuddy op, of als je alleen hebt gereisd mensen waarvan je weet dat ze ook hebben gereisd. Praat met elkaar, jullie begrijpen precies hoe het voelt om weer 3 lagen kleding te moeten dragen, met mes en vork te eten en elke dag weer de wekker te horen gaan. Samen haal je herinneringen op en is het net alsof je weer een klein beetje daar bent. Ook kan je elkaar helpen in het vinden van manieren om te wennen aan thuis.

Matthew Wiebe

#3 Wees dankbaar. Je hebt waanzinnige herinneringen gemaakt die niemand je ooit meer afpakt. Je bent een rijker mens geworden, je bent de wereld over gegaan en hebt een veilige plek met familie en vrienden om naar terug te keren. Treur niet teveel om het gemis, maar vier wat je ervoor terug hebt gekregen en wat je al hebt. En besef: je kan altijd weer terug! Misschien niet morgen, maar als je het echt wilt gebeurd het. Jij bepaalt hoe je leven eruit ziet, dus ook of je die backpack weer over je schouder gooit en een ticket boekt. The world is waiting for you..

#4 Vind de mensen! Al die bijzondere ontmoetingen met vriendelijke locals en inspirerende mede-backpackers lijken ver weg in je dorp of stad waar je alles en iedereen zo goed kent. Maar leuke en gekke ontmoetingen bestaan overal! Het is maar net hoe open jij ervoor staat. Ga eens een gesprek aan met een vreemde, zoek nieuwe mensen op of zeg gewoon eens ja tegen een feestje waar je normaal niet heen gaat. Couchsurfen en liften is bijvoorbeeld ook een avontuurlijke manier om nieuwe contacten te maken en onverwachte verhalen te horen, ook in Nederland. Je zal verrast worden hoe vooroordelen de deur uit vliegen.

Ian Schneider thesoutherntrunk.com 2

#5 Neem de tijd. Probeer, als het lukt, niet meteen weer terug te vallen in het oude ritme, zoals school of je oude baan. De omgedraaide cultuurshock is een bekend fenomeen en eigenlijk zou je minimaal 2 weken de tijd moeten nemen om weer te acclimatiseren (bij reizen van meer dan een half jaar minimaal een maand). Het is een soort verwerkingsproces waar je niet overheen moet rennen. In het begin lijkt het dan makkelijk, maar je kan plots een flinke terugval krijgen.

#6 Haal Azië, Zuid-Amerika, Afrika of elders naar huis! Het land waar je verliefd op bent geworden is misschien kilometers ver weg, maar we leven in een multicultureel land. Er zijn genoeg mensen van jouw reisbestemming hier te vinden. Neem Afrikaanse djembe-les, ga salsa dansen of kook eens een lekker Thais gerecht voor je vrienden.

#7 Geef het een plek. Maak een mooi foto-album, schrijf er korte verhaaltjes bij, plak er oude treinkaartjes naast of een verpletterde kakkerlak die je nog in je tas vond. Stippel je route uit op een landkaart en hang hem aan je muur, schrijf naar reisvrienden of locals, en no shame: het is oke om wel 100 keer dezelfde reisfilmpjes terug te kijken.

Anton Repponen unsplash repponen.com

#8 Ga je bij de backpack neerzitten of ga je verder? Je hebt het meer zelf in de hand dan je misschien denkt. Jij hebt wellicht geen invloed op wat er buiten je gebeurd, zoals die sleur van je oude leven, maar je kan wel bepalen hoe jij ermee omgaat. Als je je geluk meer intern gaat zoeken, word je minder afhankelijk van de emotionele achtbaan: de pieken en dalen van het leven. Zoek de mensen, plekken en activiteiten waar je geen energie aan kwijt hoeft, maar je net zoveel energie van krijgt als op je reis.

#9 Zet een nieuw doel in je leven. Lang is deze reis het doel geweest waar je maanden of jaren naar uit keek. Nu is het tijd voor een nieuwe, of dat nou een diploma, nieuwe baan of andere volgende stap is, ergens naar toe leven geeft een gevoel van zingeving en een positieve drive. Ook hier geldt de bekende quote: niet de bestemming, maar de weg ernaar toe is waar het geluk in zit.

#10 Last but not least: keep travelling! Boek je volgende reis, of droom erover. Geen tijd of geld? Maak kleine uitstapjes dichterbij. Een keer een lang weekend naar een Europese stad. Nieuwe plekken zijn prikkelend voor je zintuigen en kunnen je weer terugbrengen naar die fijne travelvibe. Bedenk ook hoeveel adresjes van reisgezelschap uit andere landen je er nu bij hebt waar je kan logeren!

Justin Luebke