Alles wat je moet weten over bedbugs (bedwantsen)

Bedbugs oftewel bedwantsen zijn de grootste nachtmerrie van elke reiziger. Als je een beetje pech hebt, zit je na een nachtje slapen helemaal onder de bulten en zie je eruit alsof je de waterpokken hebt. Daarnaast jeuken ze ontzettend en kom je er maar moeilijk vanaf. Hoe herken je bedbugs? Wat moet je doen als je gebeten bent door bedbugs? En nog belangrijker: Wat kan je doen om te voorkomen dat je in een bed slaapt dat vol bedbugs zit?

Tips tijdens het checken van je kamer op bedbugs

In luxe hotels heb je veel minder kans dat er bedbugs zitten dan in een goedkoop hostel van €5 per nacht. Dus ga je backpacken dan kan het slim zijn om bij elk hostel even een vlugge bedbug check te doen voordat je er besluit de nacht door te brengen. Het kost je maar een minuut en het zal je een boel gedoe en jeuk besparen.

  • Controleer als eerste goed je matras op kleine zwarte of donkerbruine beestjes. Haal het beddengoed van het matras en kijk tussen de randen van het matras. Ze zitten vrijwel altijd tussen deze naden van het matras maar ze houden er ook van om op het etiket van het matras te zitten.
  • Controleer de kussenslopen en lakens op kleine bloedvlekjes. Dit kan een teken zijn dat ze last hebben van bedbugs omdat na de beet van een bedbug vaak een beetje bloed op de lakens komt. Omdat bloed er niet goed uit gaat in de was is dit vaak een teken dat ze recent last van een bed bug besmetting hebben gehad.
  • Heeft een bed donker beddengoed, wees dan extra alert. Hierop zie je de bloedvlekjes minder goed en wellicht dat een hostel dat vaak een besmetting heeft daarom heeft gekozen voor donker beddengoed.

Hoe herken je bedbugs

Tips om een bedbug besmetting te voorkomen

Met een bedbug besmetting bedoelen we dat er bedbugs en of eitjes van bedbugs op je kleren en of in je backpack zitten.

  • Gooi nooit gelijk je backpack op bed. Deze beestjes zijn redelijk snel waardoor ze zo in of op je backpack kunnen kruipen en voor je het weet leggen ze daar hun eitjes.
  • Leg bij twijfel nooit je kleren op het bed of op een bank die in de kamer staat.
  • Ga niet op het bed liggen of zitten voordat je het bed gecheckt hebt.

Hoe herken je beten van bedbugs?

Het is moeilijk te herkennen wanneer je gebeten bent door bedbugs. Het zijn namelijk rode bultjes die veel lijken op de beten van andere insecten zoals muggen of spinnen. Toch kan je ze wel herkennen wanneer je op een plek meerdere bultjes dicht bij elkaar hebt. Vaak ziet dit eruit als een rijtje van rode bultjes. Daarnaast jeuken de beten van bedbugs vaak enorm erg en dat blijven ze een aantal dagen doen in tegensteling tot een muggenbult die meestal na 24 uur niet of bijna niet meer jeukt. De bultjes hebben geen rood puntje in het midden zoals je soms hebt van een muggenbult.

Wat te doen tegen bedbugs?

Dus wat moet je doen als je bent gebeten en/of bedbugs in je backpack hebt? Ga in ieder geval niet naar een ander hostel voordat je onderstaande maatregelingen hebt getroffen. Het zou natuurlijk erg vervelend zijn als je daar de kamer besmet met de bedbugs van het vorige hostel. Wanneer je een besmetting hebt, zal je de volgende maatregelingen moeten ondernemen om er zo snel mogelijk vanaf te komen.

  • Stop al je kleding inclusief je backpack en spullen die niet van plastic of metaal zijn in vuilniszakken en maak deze goed dicht zodat de besmetting niet zal verspreiden naar andere kamers.
  • Was al je kleren en backpack op een temperatuur van minimaal 60 graden of plaats het in de vriezer voor 24 uur.
  • Ga naar de dokter voor medicijnen die helpen tegen de jeuk. Hierdoor genezen ze sneller en voorkom je dat je ze gaat openkrabben of dat ze gaan ontsteken.
  • Heb je ze mee naar huis genomen? Laat dan zo snel mogelijk een bestrijdingsdienst komen.

Good night, sleep tight. Don’t let the bedbugs bite. But if they do, then take your shoe and hit them till they’re black and blue.