Heb jij er weleens over gedacht om voor korte of langere tijd vrijwilligerswerk in het buitenland te gaan doen? Het is de perfecte manier om een land en de cultuur goed te leren kennen maar er zijn een boel dingen waar je rekening mee moet houden voordat je gaat! Wat kost het en welke organisatie past bij jou? Wil je werken binnen of buiten Europa? Dit zijn allemaal dingen waar je goed over na moet gaan denken als je in het buitenland wil gaan werken als vrijwilliger.

Wat voor vrijwilligerswerk kun je doen?

Sociale projecten Bij sociale projecten ga je vooral werken met mensen uit andere culturen. Een aantal voorbeelden zijn: Engelse lesgeven aan kinderen in China of spelactiviteiten organiseren voor jonge asielzoekers in Duitsland. Je bent dus altijd bezig met mensen of dat nu is in China zelf of asielzoekers uit China in Duitsland.

Natuurprojecten
Wil jij de klimaatverandering van dichtbij bekijken of lijkt het je wat om olifanten te gaan verzorgen in Thailand dan is een natuurproject misschien wel iets voor jou. Bij natuurprojecten zijn de werkzaamheden erg afwisselend en richt je je veelal op natuurbehoud, ecologisch werk en dieren. Een aantal voorbeelden kunnen zijn: Vervuilde rivieroevers schoonmaken in India of schildpadden tellen in Mexico.

Bouw- en renovatie projecten Werk je graag met je handen of vind je het leuk om iets te bouwen of te renoveren? Ga dan een leuk bouw- of renovatie project doen en help mensen aan bijvoorbeeld een nieuw klaslokaal of clubhuis! Het leuke van deze projecten is dat je dagelijks de groei en verandering ziet waar jij aan meegewerkt hebt.

Cultuurprojecten Als laatste optie heb je de cultuurprojecten. Cultuur is natuurlijk een breed begrip dus er zijn ook veel verschillende projecten waar je aan kunt deelnemen. Zo kun je meedraaien tijdens een muziekfestival in Estland of een kunsttentoonstelling helpen organiseren in Tunesië.

Waar kan je heen?

Als je dit letterlijk neemt is het antwoord makkelijk, je kunt overal ter wereld werken! Nou moet je natuurlijk wel van te voren even goed nadenken over waar jij wilt gaan werken. Ben je liever niet te ver van huis dan kun je voor een land als Spanje of italië kiezen. Wil je toch wat meer verschillende cultuur ervaren dan is Oost-Europa misschien iets voor jou? Wil je echt een andere wereld meemaken kies dan voor een ander continent zoals bijvoorbeeld Azië of Afrika!

Wat zijn de kosten?

Vrijwilligerswerk kost meestal ook iets. Er zijn vele verschillende organisaties en dus ook vele verschillende prijzen. Waarom kost het geld? In het land waar je aan de slag gaat moet er worden gezorgd voor begeleiding, vervoer en verblijf en hier zitten natuurlijk kosten aan verbonden. Het ligt er maar net aan wat voor werk je gaat doen en waar het is. De kosten voor een paar weken vrijwilligerswerk kunnen variëren van 200 euro tot 2000 euro afhankelijk van het project. Zo zijn er bijvoorbeeld projecten waarbij je leert duiken en je koraal gaat schoonmaken. Hiervoor krijg je een cursus die erg duur kan zijn. Buiten de kosten die je aan de organisatie betaald zijn er ook nog andere kosten waar je rekening mee moet houden zoals: Een vliegticket, vaccinaties en een goede reisverzekering. Vergelijk dus goed de prijzen en kijk ook altijd of het eten bij de prijs is inbegrepen.

Welke organisaties zijn er?

Er zijn natuurlijk  ontzettend veel verschillende organisaties waar je uit kunt kiezen. Het is belangrijk goed na te gaan denken over wat jij wil en daarna een passende organisatie te zoeken. Hieronder staan een aantal goede organisaties met verschillende projecten.

Vrijwillig Wereldwijd heeft allerlei verschillende soorten projecten in zowel Azië, Afrika als Zuid-Amerika. Zo kun je je bijvoorbeeld inschrijven voor een sociaal project maar ook voor sport of bouw projecten. Je kunt bij hun ook terecht voor je buitenland stage. Check de website voor meer info.

Via Ecovolunteer kun je overal ter wereld meewerken aan dierenbeschermingsprojecten. Jouw inzet helpt lokale natuurbeschermingsorganisaties in hun werk.

IBO-Nederland organiseert werkvakanties in Europa en daarbuiten, waarbij je als vrijwilliger een mooie combinatie tussen praktisch idealisme en culturele uitwisseling meemaakt. Je kunt onder andere helpen bij het bouwen van klaslokalen, weeshuizen, opvangcentra, of een tehuis voor gehandicapte kinderen. Je hoeft hiervoor geen bouwvakker te zijn!

DARE2GO biedt verschillende mogelijkheden voor jongeren om voor langere tijd mee te werken in lokale projecten in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.

JoHo biedt verschillende mogelijkheden voor jongeren in het buitenland, zoals werken, stage of vrijwilligerswerk.

Projects Abroad heeft verschillende vrijwilligerswerkprojecten over de hele wereld. Mogelijkheden zijn onder andere sociale projecten, lesgeven, en natuurprojecten. Je kunt de projecten combineren met een taalcursus. Ook kun je via Projects Abroad stage lopen in het buitenland en afstuderen in het buitenland.

SIW is een zendorganisatie voor jonge vrijwilligers naar Europa en ontwikkelingslanden, onder andere voor EVS projecten van het Youth in Action programma. Daarnaast organiseert SIW internationale uitwisselingsprojecten voor jongeren.

Gratis vrijwilligerswerk doen?

Wil je geen geld betalen voor vrijwilligerswerk? Kijk dan eens op WorkAway.info. Hier vind je duizenden projecten waar je je voor kan aanmelden. Bij bijna alle projecten krijg je in ruil voor het vrijwilligerswerk een bed en een aantal maaltijden per dag. De diversiteit is enorm van werken in een hostel tot werken bij een schildpaddenopvang.

Voorbereiding

Overal op voorbereid? Project gekozen, vliegticket gekocht, en goed gespaard? Bereid je dan wel nog even goed voor op het land! Lees je op het internet in over de cultuur en over de regels in het land. Zo is het in sommige langen niet gepast om in een hemd rond te lopen of om als vrouw naast een boeddhistische monnik te gaan zitten.

Er helemaal klaar voor? Hier alvast een aantal inpaktips en wat of lees over hoe je goedkoop vliegtickets kunt scoren!