Moet ik malariapillen slikken in Zuidoost-Azië?

Zou ik wel of geen malariapillen slikken in Zuidoost-Azië? Deze vraagt stelt waarschijnlijk iedere reiziger zich tijdens de voorbereidingen van zijn of haar reis. Het is vaak een lastige keuze omdat je niet weet hoe groot de risico’s zijn, het ongezond is om langdurig malariapillen te slikken en omdat je de ene week in malariagebied bent en de volgende week weer niet. Daarnaast zijn de pillen ook nog eens vrij prijzig. Voordat je gaat beslissen of je wel of geen malariapillen gaat slikken, is het goed om er eerst alles over te weten. Vooraf willen we in ieder geval zeggen dat wij geen dokters zijn en dat je altijd voor je reis op consult moet gaan bij de GGD, Travel Clinic of je huisarts. Wel hebben wij jarenlange reiservaring in Zuidoost-Azië en we kunnen je in ieder geval informeren over de ziekte, risico’s en verschillende maatregelingen de je kunt nemen.

muggenbulten

Wat is malaria?

Malaria is een infectieziekte die wordt verspreid door muggen. Tijdens een muggenbeet wordt de ziekteverwekker Plasmodium overgedragen. Eenmaal in het menselijk lichaam nestelt de ziekteverwekker zich in de levercellen, waar het zich ontwikkelt en vermenigvuldigt. Na een paar dagen komt het weer terecht in het bloed en dringt het de rode bloedcellen binnen. Daar vindt verdere ontwikkeling en rijping plaats, waarbij de bloedcel ten gronde gaat. Deze cyclus blijft zich vervolgens herhalen. Door het ten gronde gaan van de rode bloedcellen kan bloedarmoede ontstaan en kunnen je organen beschadigd raken. Geïnfecteerde rode bloedcellen kunnen ook de bloedvaten in de hersenen verstoppen.

Wat zijn de symptomen van malaria?

Vanaf een week tot een paar maanden na besmetting door een mug krijg je hoge koorts, koude rillingen, last van zweten, hoofdpijn, spierpijn en soms van misselijkheid en overgeven. Malariasymptomen lijken op een beginnende griep, maar zijn ernstiger. Als je malaria hebt, ben je echt goed ziek. Je kunt nauwelijks zitten en bent tot niets in staat. Als de ziekte niet wordt behandeld, kun je de zogenaamde hersenmalaria en andere complicaties krijgen, waaraan je kunt overlijden.

Waar in Zuidoost-Azië kan ik malaria krijgen?

Wanneer je zoekt in Google dan kan je per land een malariakaart vinden. Vaak is het zo dat de kans op malaria in grote steden erg klein is. Dit komt omdat de mensen hier toegang hebben tot gezondheidszorg en dus de kans klein is dat de ziekte zich hier zal verspreiden. Hoe verder je van de gebaande paden reist in onderontwikkelde gebieden, hoe groter de kans op malaria is.

Hoe groot is de kans dat je malaria krijgt?

Het is moeilijk om hier hele duidelijke cijfers van te vinden maar de cijfers die op het internet staan zijn rond de 2%. De kans is dus erg klein maar onderschat de ziekte niet. Malaria is een ziekte die zelfs na de behandeling uit het niets weer terug kan komen, zelfs jaren na de eerste aanval. Daarbij heb je meer kans om malaria te krijgen in het regenseizoen dan in het droge seizoen omdat er dan meer muggen zijn.

Malaria voorkomen zonder malariapillen

  • Gebruik muggenspray met een hoog percentage DEET.
  • Slaap onder een klamboe in malariagebieden
  • Draag bedekende kleding in de avond en vroeg in de ochtend
  • Let extra goed op tijdens zonsopkomst en zonsondergang, wanneer muggen het meest actief zijn.

malaria

Wat moet je doen als je malaria hebt?

Ga meteen naar de dokter wanneer je denkt dat je malaria hebt. Het is namelijk belangrijk om zo snel mogelijk de behandeling te starten. Zelfs al krijg je lange tijd na je reis last van symptomen, is het slim om contact op te nemen met je huisarts. Ben je in een afgelegen gebied en kost het je meer dan een dag om bij een dokter te komen? Neem dan onmiddellijk contact op met je zorgverzekeraar of de organisatie waarbij je een reisverzekering hebt afgesloten. Malaria is in de meeste gevallen goed te behandelen wanneer je er op tijd bij bent.

Wat doen andere reizigers?

Malaria is dus een ernstige ziekte die grote gevolgen kan hebben voor je gezondheid. Daartegenover staat dat de kans dat je malaria zal oplopen in Zuidoost-Azië niet enorm groot. Het is dus een lastige keuze of je wel of geen malariapillen gaat slikken tijdens je reis door Zuidoost-Azië. Denk goed na over de voor- en nadelen en de route die je wil afleggen. Ga je een half jaar rondreizen dan is het misschien niet zo slim om 6 maanden, elke dag pillen te slikken maar dit juist alleen te doen in de gebieden waar je het meeste risico loopt. Ga je maar 3 weken reizen dan is het wellicht slim om ze gewoon te nemen als je veel in malariagebied bent. Het merendeel van de reizigers die wij de afgelopen jaren zijn tegen gekomen nam geen malariapillen of alleen in bepaalde gebieden. Mocht je besluiten om ze niet te slikken dan is het in ieder geval slim om toch een doosje mee te nemen. Mocht je Malaria hebben en niet gelijk naar een dokter kunnen, dan kan je de aanval remmen met een hoge dosis malariapillen.

Bronnen: www.dokterdokter.nl & www.vaccinatiesopreis.nl