Recept: Maak je eigen Indiase Masala Chai thee

Bij vrijwel ieder koffietentje zie je tegenwoordig de Chai Latte op het menu staan en deze kruidige thee met melk is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Echter wie ooit in India is geweest, weet dat die Chai Latte meestal een vrij saaie variant is van die sterke en soms zelfs pittige Masala Chai die je in India overal onder je neus geschoven wordt. De Masala Chai drinken ze in India de hele dag door en de familierecepten zijn vaak vele generaties doorgegeven van moeder op dochter. Wil je weer even terugdromen naar India dan is het heerlijk om je eigen Masala Chai te maken. Benieuwd hoe je dat doet? Hier delen we ons recept voor het maken van een authentieke Masala Chai!

Masala Chai in India

In het Hindi betekent masala ‘kruiden’ en chai ’thee’. Hier in Nederland hebben we het vaak over ‘chai tea’ maar in India zullen ze je een beetje gek aankijken wanneer je vraagt om een kopje chai tea omdat je dan dus eigenlijk vraagt om ’thee thee’. Op elke straathoek in India vind je de chai wallahs (thee jongens) die allemaal hun eigen recept gebruiken en zo hard mogelijk ‘Chai, chai chai’ roepen om hun thee aan de man te brengen. Kom je aan in je hotel? Dan staat er zeker een glaasje chai voor je klaar. Sta je even te kijken in een winkel? Voordat je het weet sta je met een glaasje chai in je hand!

Benodigdheden voor Masala Chai

Ingrediënten

  • Zwarte thee (Darjeeling bij voorkeur)
  • Suiker naar smaak
  • Volle melk of sojamelk als vegan optie
  • 10 gram steranijs
  • 10 gram zwarte peper
  • 15 gram kaneel
  • 15 gram gedroogde gember
  • 5 gram kruidnagel
  • 10 gram kardemom
  • 3 gram nootmuskaat

Bereiding van de Masala Chai

Het bereiden van de Masala Chai gaat in twee delen. De eerste keer moet je de masala maken om er vervolgens chai van te zetten. Hoeveel masala je maakt, kan je zelf bepalen maar het is slim om de eerste keer niet al te veel te maken en eerst een kopje thee te zetten om te proeven. Hierna kan je naar eigen smaak de verhoudingen nog wat aanpassen en een grotere hoeveelheid maken. Wij bewaren de masala in een voorraadpotje en maken de masala daardoor maar een paar keer per jaar.

Het maken van de masala

Bij het maken van de masala kan je hele- of gemalen kruiden gebruiken. Wij kopen onze kruiden vaak op reis omdat ze in veel landen een stuk goedkoper zijn. Indien je hele kruiden gebruikt, zal je deze moeten vermalen tot een mooie gladde kruidenmix. Hiervoor kan je een vijzel of keukenmachine gebruiken. Zorg dat alles goed fijngemalen is en berg de masala luchtdicht op.

Thee zetten van de masala

Na het maken van de kruidenmix ben je klaar om de Masala Chai te zetten. In tegenstelling tot wat je gewend bent van thee, zet je Masala Chai niet met water maar met melk. Volle melk neemt het beste de smaken op maar je kunt ook sojamelk, havermelk of amandelmelk gebruiken om je Masala Chai vegan te maken. Neem per kopje een halve theelepel van de kruidenmix en een of twee theelepels zwarte thee. Voeg dit toe aan de melk en verwarm langzaam. De chai mag best even zacht koken zodat de smaken lekker vrijkomen maar blijf goed roeren zodat de bodem niet verbrand. Schenk de melk in je glas en gebruik de theezeef om de thee en grovere stukjes kruiden op te vangen. Ook al drink je normaal je thee zonder suiker, toch hoort er echt wat suiker in je Masala Chai om de kruidige smaak wat te verzachten. In India is hij vaak erg zoet maar wanneer je iets minder kruiden gebruikt, kan je ook wat minder suiker gebruiken. Bij de Masala Chai moet je altijd op zoek gaan naar de balans die jij lekker vindt!

Geef je eigen draai aan het Masala Chai recept

In India schenken ze de Masala Chai in kleine glaasjes en is het vaak erg zoet en sterk van smaak. Met ons recept kan je zelf nog een beetje stoeien om zo je eigen variant te maken. De één wil een wat pittigere smaak en de ander liever wat warmer. Door er meer steranijs en kaneel aan toe te voegen krijg je een heerlijk herfstachtige chai. Heb je liever een chai met wat meer pit? Dan kan je er juist voor kiezen om wat meer zwarte peper en gember toe te voegen. Hoe sterk je de thee maakt, kan je ook makkelijk zelf bepalen door meer masala per glas te gebruiken. Hoe sterker en zoeter je hem maakt, hoe dichterbij je bij die authentieke Indiase Masala Chai komt.