Een rondreis door Marokko kan goed aan je eigen budget aangepast worden. Afhankelijk van welke hotels je kiest, je een auto huurt of dat je ervoor kiest om met het openbaar vervoer te reizen, kan je het zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Wanneer je in het hoogseizoen (voorjaar & najaar) een reis door Marokko maakt, zijn de kosten voor hotels en vliegtickets een stukje hoger dan in het laagseizoen. Het is tijdens de Ramadan vaak ook wat goedkoper om te reizen in Marokko, omdat restaurants beperktere openingstijden hebben en het leven op de Ramadan is aangepast. Daarnaast ligt de keuze helemaal bij jou, kies je voor een budget reis of ga je voor super de luxe? Wij maakten een rondreis van tien dagen en zaten daar fijn tussenin. 

Kosten voor het vliegticket

De kosten voor een vliegticket is natuurlijk sterk afhankelijk van je reisperiode. Het is aan te raden om in ieder geval te checken naar welke stad je het goedkoopst vliegt in jouw reisperiode, want dat kan best veel schelen in de prijs. Wij vlogen in juni voor €130 van Amsterdam naar Casablanca en terug vanaf Marrakech. Die maand valt in het laagseizoen, want het kan dan al erg warm zijn in Marokko. Woon je in het zuiden van Nederland? Dan kan je vaak ook heel goedkoop vanaf Eindhoven Airport naar Marokko vliegen. Op Vliegtickets.nl kan de de optie ‘terug vanaf een andere bestemming’ selecteren. Zo kan je meteen zien wat het kost om terug te vliegen vanaf een andere bestemming. Wanneer je een rondreis gaat maken, kan dit erg handig zijn. Check onze reisroute voor Marokko om ideeën op te doen voor je rondreis.

Kosten voor autohuur, benzine en tolwegen

Er zijn verschillende bekende autoverhuurbedrijven in Marokko, dus daarin heb je genoeg keuze. Via Rentalcars.com kan je deze allemaal met elkaar vergelijken en zo de goedkoopste huurauto vinden. Wij huurde een Fiat Punto voor €380 voor tien dagen. Deze prijs is inclusief verzekeringen en ongelimiteerde kilometers maar exclusief navigatiesysteem en brandstof. Een navigatiesysteem kun je huren, maar dat kost ongeveer €10 per dag extra. Je kan op Google Maps of via de app Maps.me de kaart van Marokko downloaden en daarmee offline navigeren dus een navigatiesysteem is niet persé nodig. De auto kan je op het vliegveld van Casablanca ophalen en op het vliegveld van Marrakech weer inleveren.

Het is natuurlijk afhankelijk van het aantal kilometers die je aflegt hoeveel je kwijt bent aan benzine. Wij legde iets meer dan 1500 km af en dat kostte ons zo’n €200. Betalen kun je bij grote tankstations met een creditcard, maar bij kleine tankstations moet je zorgen voor genoeg cash. Je dient ook nog even rekening te houden met tolwegen. Alleen op de snelwegen betaal je tol en dat kost nooit veel, maar ook hier moet je weer zorgen voor genoeg kleingeld. Per keer kost tol je ongeveer 10 tot 25 dirham (€0,90 tot €2,20) dus dit hoef je niet in je budget op te nemen.

Kosten voor hotels in Marokko

Hotels heb je in Marokko in alle soorten en maten. Je kan in een slaapzaal slapen voor zo’n €5 tot €10 maar je hebt er ook resorts die enkele honderden euro’s per nacht kosten. Wanneer je graag in een tweepersoonskamer in een goed hotel wilt slapen, moet je rekenen op een gemiddelde van zo’n €45 tot €65 per nacht. Heb je wat minder budget dan zijn er ook prima hotels voor zo’n €20 per nacht voor een tweepersoonskamer. Deze zijn dan alleen wat minder mooi en luxe. Wij hebben een lijst gemaakt van onze favoriete hotels in Marokko en in dit artikel krijg je ook een mooi overzicht te zien van wat hotels in Marokko ongeveer kosten.

Kosten voor eten & drinken in Marokko

Deze categorie kun je het uiteraard ook weer zo prijzig maken als je zelf wilt. Om de uitgaven bij te houden kun je contant geld pinnen, zodat je ongeveer kunt checken wat je uitgeeft. Het is sowieso handig om altijd wat cash geld bij je te hebben, want lang niet overal kun je met je pinpas of creditcard betalen. Voor eten en drinken, souvenirs en entree geven wij in tien dagen €250 per persoon uit. Eten in Chefchaouen en Fez is goedkoop, terwijl je daarvoor in Marrakech weer wat meer geld kwijt bent. Vooral als je voor het Westerse eten gaat en in hippe restaurants eet. Bij de meeste hotels is het ontbijt inbegrepen dus dat scheelt weer wat in de uitgaven. De uitgaven van drinken liggen niet zo heel hoog omdat je in Marokko geen tot weinig alcohol drinkt. Hier plof je niet lekker op een terras voor een paar biertjes en kan je (over het algemeen) geen wijn bij het diner bestellen. Dit gaat natuurlijk niet om een besparing van honderden euro’s, maar het drukt de prijs wel iets.

Gemiddeld dagbudget voor Marokko

Toch nog een keer het vermelden waard: dit is natuurlijk een gemiddelde prijs voor wanneer je middenklasse hotels boekt en een huurauto neemt. Afhankelijk van het vliegticket en je huurauto kan de prijs afwijken maar met deze berekening krijg je hopelijk een goed idee van wat ongeveer de kosten zijn van een tiendaagse reis door Marokko. We zijn er even vanuit gegaan dat je met zijn tweeën op reis gaat en daarop zijn de kosten van de huurauto en hotels gebaseerd. Wanneer je met meerdere personen op pad gaat, zijn de kosten van de huurauto natuurlijk lager per persoon.

Het vliegticket kost €130 per persoon. De huurauto is in totaal €550 inclusief verzekeringen, ongelimiteerde kilometers en brandstof. Dat is €275 per persoon. Kosten voor alle hotels waren €227 per persoon. De uitgaven van eten en drinken zijn zo’n €250 per persoon, dus dan kom je totaal op net geen 900 euro per persoon voor tien dagen uit. Per dag ben je tussen de €80 en €90 per persoon kwijt als je op dezelfde manier reist zoals wij.

Is dit je allemaal wat te duur dan kan het natuurlijk ook een stuk goedkoper. Je kan bijvoorbeeld geld besparen op de huurauto en ervoor kiezen om met het openbaar vervoer te reizen. Daarnaast heb je vaak in goedkope hotels al tweepersoonskamers voor €20 per nacht.