Kosten & budget Marokko: dit kan je verwachten

Een rondreis door Marokko kan je heel goed aan je eigen budget aanpassen. Het is een vrij goedkope reisbestemming maar natuurlijk is het er niet zo goedkoop als sommige landen in Azië. Afhankelijk van welke hotels je kiest, je een auto huurt of dat je ervoor kiest om met het openbaar vervoer te reizen, kan je het zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. De keuze is helemaal aan jou, kies je voor een budget reis of ga je voor super de luxe? Wij maakten een rondreis van zo’n twee weken en zaten daar fijn tussenin. Hier delen we onze kosten en enkele voorbeelden van wat dingen kosten zodat je een idee kan krijgen van wat voor uitgaven je kan verwachten.

Kosten voor een vliegticket naar Marokko

De kosten voor een vliegticket is natuurlijk sterk afhankelijk van je reisperiode. Het is aan te raden om in ieder geval te checken naar welke stad je het goedkoopst vliegt in jouw reisperiode, want dat kan best veel schelen in de prijs. De meeste mensen starten hun rondreis in Tanger of Fez maar ook Casablanca is een optie. Reis je andersom dus van het zuiden naar het noorden dan start je het beste in Marrakech. Woon je in het zuiden van Nederland? Dan kan je vaak ook heel goedkoop vanaf Eindhoven Airport naar Marokko vliegen. Soms kan je al vliegtickets boeken voor slechts een paar tientjes maar gemiddeld betaal je voor een retourtje Marokko tussen de €160 en €250 afhankelijk van het seizoen en hoe ver je van te voren boekt.

Kosten voor een huurauto & benzine

Er zijn verschillende bekende autoverhuurbedrijven in Marokko, dus daarin heb je genoeg keuze. Via Sunnycars kan je deze met elkaar vergelijken en zo de goedkoopste huurauto vinden. Wij huurde een Toyota Yaris voor €380 voor elf dagen. Deze prijs is inclusief verzekeringen en ongelimiteerde kilometers maar exclusief navigatiesysteem en brandstof. Een navigatiesysteem kan je huren, maar dat kost ongeveer €10 per dag extra. Je kan op Google Maps of via de app Maps.me de kaart van Marokko downloaden en daarmee offline navigeren dus een navigatiesysteem is niet nodig. De auto haalde we op in Fez en leverde we weer in in Marrakech. Hiervoor betaalde we €70 extra.

Het is natuurlijk afhankelijk van het aantal kilometers die je aflegt hoeveel je kwijt bent aan benzine. Voor onze reisroute door Marokko waren we slechts €100 aan benzine kwijt. Betalen kun je bij grote tankstations met een creditcard, maar bij kleine tankstations moet je zorgen voor genoeg cash. Je dient ook nog even rekening te houden met tolwegen. Alleen op de snelwegen betaal je tol en dat kost nooit veel, maar ook hier moet je weer zorgen voor genoeg kleingeld. Per keer kost tol je ongeveer 10 tot 25 dirham (€0,90 tot €2,20) dus dit hoef je niet in je budget op te nemen.

Kosten voor hotels in Marokko

Hotels heb je in Marokko in alle soorten en maten. Je kan in een slaapzaal slapen voor zo’n €5 tot €10 maar je hebt er ook resorts die enkele honderden euro’s per nacht kosten. Wanneer je graag in een tweepersoonskamer in een goed hotel wilt slapen, moet je rekenen op een gemiddelde van zo’n €45 tot €65 per nacht. Heb je wat minder budget dan zijn er ook prima hotels voor zo’n €20 per nacht voor een tweepersoonskamer. Deze zijn dan alleen wat minder mooi en luxe. Wij hebben een lijst gemaakt van onze favoriete hotels in Marokko en in dit artikel krijg je een mooi overzicht te zien van wat goede middenklasse hotels in Marokko ongeveer kosten. Wederom zijn de prijzen afhankelijk van de seizoenen en wanneer je boekt.

Kosten voor eten & drinken in Marokko

Deze categorie kun je het uiteraard ook weer zo prijzig maken als je zelf wilt. Om de uitgaven bij te houden kun je contant geld pinnen, zodat je ongeveer kunt checken wat je uitgeeft. Het is sowieso handig om altijd wat cash geld bij je te hebben, want lang niet overal kun je met je pinpas of creditcard betalen. Voor eten en drinken gaven wij in 2,5 week €400 per persoon uit. Eten in Chefchaouen en Fez is goedkoop, terwijl je daarvoor in Marrakech weer wat meer geld kwijt bent. Vooral als je voor het westerse eten gaat en in hippe restaurants eet. Bij de vrijwel alle hotels is het ontbijt inbegrepen dus dat scheelt weer wat in de uitgaven. De uitgaven van drank liggen niet zo heel hoog omdat je in Marokko geen tot weinig alcohol drinkt. Hier plof je niet lekker op een terras voor een paar biertjes en kan je bij de meeste restaurants geen wijn bij het diner bestellen. Dit gaat natuurlijk niet om een besparing van honderden euro’s, maar het drukt de prijs wel iets.

Gemiddeld dagbudget voor Marokko

Toch nog een keer het vermelden waard: dit is natuurlijk een gemiddelde prijs voor wanneer je middenklasse hotels boekt en een huurauto neemt. Afhankelijk van het vliegticket en je huurauto kan de prijs afwijken maar met deze berekening krijg je hopelijk een goed idee van wat ongeveer de kosten zijn van een rondreis door Marokko in twee weken. We zijn er even vanuit gegaan dat je met zijn tweeën op reis gaat en daarop zijn de kosten van de huurauto en hotels gebaseerd. Wanneer je met meerdere personen op pad gaat, zijn de kosten van de huurauto natuurlijk lager per persoon.

Als we alles bij elkaar optellen dan waren wij voor een reis van 16 dagen zo’n €1500 euro per persoon kwijt. Dat is inclusief vliegtickets, huurauto, benzine, eten en drinken, souvenirs, entree en hotels. We hebben daarbij niet echt op ons geld gelet. Als we de vliegtickets, huurauto en de benzine even niet meerekenen dan komen we uit op een dagbudget van zo’n €65 per persoon. Wij sliepen vaak in hotels rond de €50 tot €70 per nacht. Is dit je allemaal wat te duur dan is het goed om te weten dat het natuurlijk ook een stuk goedkoper kan. Je kan bijvoorbeeld geld besparen op de huurauto en ervoor kiezen om met het openbaar vervoer te reizen. Daarnaast heb je vaak in goedkope hotels al tweepersoonskamers voor €20 per nacht en kan je veel goedkoper gaan uiteten dan wij hebben gedaan. We schatten dat wanneer je op je geld let en het slim aanpakt, je wel de helft goedkoper uit zou kunnen zijn.