Tijdens een roadtrip door Marokko kom je langs uitgestrekte woestijnen, ruige berglandschappen en authentieke dorpjes. Het is ook mogelijk om met de bus te reizen door Marokko maar als je het aan ons vraagt, is een auto huren een heel stuk leuker. Met een huurauto ervaar je de ultieme vrijheid en kan je gaan, staan en stoppen waar jij wilt. Daarnaast zijn de wegen erg goed en je rijdt door fantastische landschappen. Wij hebben in 2,5 week Marokko doorkruist en delen in dit artikel al onze tips zodat je zo goed mogelijk bent voorbereid. Zo hebben wij bijvoorbeeld in de eerste twee dagen maar liefst drie boetes gekregen en hieronder lees je precies hoe je dit kan voorkomen.

Is een auto huren in Marokko veilig?

Een auto huren in Marokko is zeker veilig. Je zult er dan ook snel achterkomen tijdens je reis dat de meeste reizigers in een huurauto het land verkennen. De koning van Marokko heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de infrastructuur waardoor de belangrijkste hoofdwegen er goed bij liggen. Tussen de grote steden liggen snelwegen en die zijn vrijwel altijd rustig. De grote steden zoals Fez en Marrakech kunnen wat hectischer zijn qua verkeer maar het is nog steeds erg goed te doen. Natuurlijk is het eventjes wennen omdat het allemaal net wat anders gaat dan in Nederland maar na een dagje rijden, ben je vast helemaal op je gemak. Over het algemeen rijden ze in Marokko gelukkig best netjes.

Je auto parkeren in Marokko

In grote steden zoals Fez en Marrakech is de kans groot dat je een accommodatie hebt geboekt in de medina. De medina’s zijn altijd autovrij en daarom moet je je auto parkeren buiten de medina. Hier is natuurlijk rekening mee gehouden en er zijn genoeg beveiligde parkeerplaatsen. Zoek van te voren even in Google Maps of in de app Maps.me waar de dichtstbijzijnde parkeerplaats ten opzichte van je accommodatie ligt. Per nacht kost het ongeveer 20 dirham (€2) om je auto ter parkeren en dit betaal je vooraf aan een van de jongens op de parkeerplaats. Vervolgens kan het soms moeilijk zijn om je hotel te vinden want de medina is een doolhof en je gps werkt slecht in de medina. Er zijn overal jongens in de medina te vinden die je naar je hotel willen brengen. Deze zullen achteraf altijd om geld vragen dus spreek vooraf een prijs af om gedoe te voorkomen.

Tip: Als je je auto ergens geparkeerd hebt, pin dan altijd de plek op in Maps.me. Zo kun je je auto altijd gemakkelijk terug vinden.

Verkeersregels en snelheidscontroles in Marokko

De verkeersregels komen vrijwel geheel overeen met de verkeersregels die wij kennen in Nederland. Er zijn wel veel meer politiecontroles op straat. Het snelheidslimiet wisselt ontzettend vaak van 80 naar 60 en van 60 naar 40 in zo’n 100 meter afstand. De politie staat vrijwel altijd te laseren op punten waar het limiet van 80 naar 60 gaat. Rem voor het 60 bord af want ze laseren direct na het bord. Sommige vriendelijke tegenliggers seinen met groot licht naar je om je te waarschuwen dat ze verderop staan.

Navigatie met een huurauto in Marokko

Als je wilt kun je voor wat extra geld een navigatie bij je auto huren. Omdat je tegenwoordig ook prima met je telefoon kunt navigeren, is dit als je het aan ons vraagt niet nodig. Je kan via je telefoon op twee manieren navigeren: via Google Maps of de app Maps.me. Op Google Maps kan je de route die je gaat rijden downloaden zodat je offline kan navigeren. Je moet dus voordat je vertrekt op de wifi even je volgende bestemming invullen en dan geeft Google Maps vanzelf de optie om deze route te downloaden. Wanneer je de app Maps.me gaat gebruiken om te navigeren, moet je van te voren de kaart van Marokko downloaden. Maps.me werkt vaak goed alleen soms kan de app je via de kortste weg sturen in plaats van de snelste weg. Check daarom goed voordat je gaat rijden of hij je niet helemaal door de bergen van Marokko stuurt wanneer er ook een snelweg naar je volgende bestemming is.

Extra tips voor het rijden en huren van een auto in Marokko:

  • Probeer rijden in het donker te vermijden. Dit omdat de wegen slecht verlicht zijn en er dieren of zelfs mensen op de weg kunnen lopen die je dan slecht ziet.
  • Voorkom een (bijna) lege tank en ga naar betrouwbare tankstations. Dit zijn Shell, Total en Afriquia. Kleine, onbekende tankstations verkopen soms niet geheel zuivere benzine wat slecht voor je auto is.
  • Je hebt altijd een creditcard nodig om de borgsom van de auto te betalen.

Wat kost een auto huren in Marokko?

Je kan in Marokko al een auto huren vanaf €22 per dag inclusief volledige verzekering. Wij boeken zelf altijd een huurauto via Rentalcars.com en dit is altijd heel goed bevallen. Op deze site kan je gemakkelijk alle aanbieders en verschillende auto’s met elkaar vergelijken en kan je vaak tot 48 uur van te voren gratis je boeking annuleren of wijzigen. Alle voorwaarden staan heel duidelijk aangegeven dus je hoeft niet bang te zijn voor vervelende verrassingen. Daarnaast hebben ze een Nederlandse klantenservice voor het geval je vragen hebt over het huren van een auto of als er onderweg problemen zijn. Ideaal dus.  

Verzekering voor je huurauto

Bij het boeken van je huurauto bij Rentalcars.com kun je ervoor kiezen om de ‘volledige verzekering’ erbij te boeken. Deze volledige verzekering dekt eventuele schade aan de auto bij een ongeluk maar ook krassen, pechhulp kosten en het eigen risico dat je normaal hebt. Zo heb je achteraf zeker geen hoge kosten wanneer er iets mis gaat. Je eigen autoverzekering geldt namelijk niet op een gehuurde auto. Deze verzekering is niet verplicht maar wij vinden dit zelf altijd erg fijn omdat je je zo nergens zorgen over hoeft te maken tijdens je reis.

Let op: Soms probeert de lokale verhuurder je nog extra verzekeringen aan te smeren. Deze zijn absoluut niet nodig want met de volledige verzekering is alles gedekt. Laat je dus niet voor de gek houden want je bent 100% gedekt.