Wanneer je hebt besloten om een reis door Marokko te gaan maken, heb je de mogelijkheid om met de bussen te reizen of een auto te huren. Als je het aan ons vraagt is een auto huren de beste optie. Met een huurauto ervaar je de ultieme vrijheid en kan je gaan en staan waar jij wilt. Daarnaast zijn de wegen erg goed in Marokko en je rijdt door fantastische landschappen. Kortom, Marokko is een perfecte bestemming om een auto te huren en te gaan roadtrippen! Er zijn wel een aantal dingen die je moet weten voordat je een auto gaat huren voor in Marokko. In dit artikel lees je tips voor het huren en rijden van een auto in Marokko. 

Is een auto huren in Marokko veilig en hoe zijn de wegen?

Als je eraan zit te denken om een auto te gaan huren in Marokko is waarschijnlijk de eerste vraag die bij je opkomt of dit wel veilig is. Het antwoord is gelukkig ja. De koning van Marokko heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de infrastructuur waardoor de belangrijkste wegen er goed bij liggen. Tussen de grote steden liggen snelwegen en die zijn vrijwel altijd rustig. De grote steden kunnen wat hectisch zijn qua verkeer maar als je hier op voorbereid komt ook dat helemaal goed.

Autorijden in steden

In steden zoals Marrakech is er dus wat meer chaos op de weg. Het verkeer gaat op sommige plekken kris kras door elkaar en mensen houden weinig rekening met elkaar. Je moet dan ook een beetje brutaal zijn als je hier auto gaat rijden. Daarnaast moet je gewoon rustig aan de rechterkant van de weg rijden en goed in je spiegels kijken en op andere weggebruikers letten. Dan kom je vanzelf op je eindbestemming aan. Het is vooral even wennen maar na een tijdje zal je een stuk zelfverzekerder rijden.

Je auto parkeren in Marokko

In steden zoals Fez en Marrakech is de kans groot dat je een accommodatie hebt geboekt in de Medina. De Medina’s zijn altijd autovrij en daarom moet je je auto parkeren buiten de medina. Hier is natuurlijk rekening mee gehouden en er zijn genoeg beveiligde parkeerplaatsen. Geef de parkeerwachter wat fooi zodat hij extra goed op je auto zal letten.

Verkeersregels in Marokko

Eigenlijk komen de verkeersregels in Marokko veel overeen met die van Nederland. Het enigste waar je op moet letten zijn de rotondes en de stoplichten. De rotondes in Marokko verschillen van elkaar qua voorrangsregels. Bij de ene rotonde heeft de bestuurder op de rotonde voorrang en bij de andere kan de bestuurder die van rechts komt voorrang hebben. Dit staat altijd vooraf aangegeven doormiddel van duidelijke verkeersborden. De stoplichten in Marokko werken ook net even iets anders. Ze kunnen op rood en groen springen, wat hetzelfde geldt als bij ons. Als ze op oranje springen, beginnen ze te knipperen en moet je verplicht stoppen. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete. Daarnaast is er veel politie op straat in Marokko en er zijn regelmatig politiecontroles. Rem wat af, maak oogcontact met de agent en wacht op zijn reactie of je door mag doorrijden of moet stoppen. Als ze je aanhouden, willen ze meestal even je rijbewijs zien en de papieren van de auto. Als ze je betrappen op een overtreding zoals geen gordel dragen, te hard rijden of geen knipperlicht gebruiken, dan schrijven ze een bekeuring uit. Deze moet je direct met cash betalen.

Navigatie met een huurauto

Als je een auto gaat huren, kan je vaak voor wat meer geld een navigatie erbij huren. Als je het aan ons vraagt is dit niet echt nodig omdat je tegenwoordig ook prima met je telefoon kunt navigeren. Je kan op twee manieren navigeren: via Google Maps of de app Maps.me. Op Google Maps kan je de route die je gaat rijden, downloaden zodat je offline kan navigeren. Je moet dus voordat je vertrekt op de wifi even je volgende bestemming invullen en dan geeft Google Maps vanzelf de optie om deze route te downloaden. Wanneer je de app Maps.me gaat gebruiken om te navigeren, moet je van te voren de kaart van Marokko downloaden. Maps.me werkt vaak goed alleen soms kan de app je via de kortste weg sturen in plaats van de snelste weg. Check daarom goed voordat je gaat rijden of hij je niet helemaal door de bergen van Marokko stuurt wanneer er ook een snelweg naar je volgende bestemming is.

Rijbewijs en leeftijd om een auto te huren

Om een auto te mogen huren in Marokko moet je Nederlandse rijbewijs minimaal 1 of 2 jaar in je bezit hebben. Dit is afhankelijk van de voorwaarden van de verhuurder. Je hebt geen internationaal rijbewijs nodig Marokko. De minimale leeftijd om een auto te huren verschilt ook per verhuurder. Dit is bij de een 21 jaar maar kan bij de ander 23 jaar zijn. Je kan dit altijd terugvinden in de voorwaarden.

Tips voor het rijden en huren van een auto in Marokko:

  • Probeer rijden in het donker te vermijden. Dit komt omdat de wegen slecht verlicht zijn en er dieren of zelfs mensen op de weg kunnen lopen die je dan slecht ziet.
  • Voorkom een (bijna) lege tank en ga naar betrouwbare tankstations. Dit zijn Shell, BP, Texaco en Afriquia. Kleine, onbekende tankstations verkopen soms niet geheel zuivere benzine wat slecht voor je auto is.
  • Maak vooraf foto’s van eventuele schade van de huurauto. Dit kan veel gedoe voorkomen met het inleveren.
  • Je hebt altijd een creditcard nodig om de borg van de auto te betalen.

Wat kost een auto huren in Marokko?

Je kan in Marokko al een auto huren vanaf €30 per dag inclusief verzekering. Wij boeken zelf altijd een huurauto via Rentalcars.com en dit is altijd heel goed bevallen. Op deze site kan je gemakkelijk alle aanbieders en verschillende auto’s met elkaar vergelijken en kan je vaak tot 48 uur van te voren gratis je boeking annuleren of wijzigen. Alle voorwaarden staan heel duidelijk aangegeven dus je hoeft niet bang te zijn voor vervelende verrassingen. Daarnaast hebben ze een Nederlandse klantenservice voor het geval je vragen hebt over het huren van een auto of als er onderweg problemen zijn. Ideaal dus.