Tips voor een bezoek aan Aït-Ben-Haddou

Welkom in Aït-Ben-Haddou, het meest schilderachtige stadje van Marokko. Aït-Ben-Haddou is een ksar die tegen een heuvel is aangebouwd. Een ksar is een vestingstad en is in dit geval geheel gemaakt van hout en leem. Misschien komt Aït-Ben-Haddou je wat bekend voor, het wordt namelijk vaak als filmdecor gebruikt. Zo zijn bekende films en series als Game of Thrones en Gladiator hier opgenomen en toen wij er waren, werd er een commercial geschoten voor een postbedrijf uit Noorwegen. In dit artikel delen we onze tips voor een bezoek aan Aït-Ben-Haddou.

De geschiedenis van Aït-Ben-Haddou

Tijdens je bezoek aan Aït-Ben-Haddou ga je voor je gevoel heel wat jaren terug de tijd in. Het werd dan ook rond het jaar 750 gebouwd door de Berbers en het is bijzonder goed intact gebleven. Het is vernoemd naar de leider Ben-Haddou. Ze zeggen ook wel dat Ben-Haddou ligt begraven onder de kasba. Deze eeuwenoude stad was het knooppunt voor handelsroutes tussen Marrakech en de Sahara.

Aït-Ben-Haddou bezoeken

Aït-Ben-Haddou ligt in het Atlasgebergte en ligt mooi in het midden op de route tussen de Todra kloof en Marrakech. We raden je aan om een nachtje in of vlakbij Aït-Ben-Haddou te verblijven omdat je deze reis niet in één dag kan maken en zodat je in de ochtend de zonsopkomst hier kan bekijken. De zon op zien komen is hier namelijk fenomenaal en daarnaast is het dan helemaal nog niet druk. Sommige mensen kiezen ervoor om Aït-Ben-Haddou als dagtrip vanuit Marrakech te bezoeken. Persoonlijk zouden wij dit niet aanraden omdat het alleen al enkele reis zo’n 5 uur reizen is. Je rijdt daarentegen wel door fantastische berglandschappen dus saai zal het niet zijn maar wel erg vermoeiend. Aït-Ben-Haddou is vooral tof om te bezoeken wanneer je een rondreis door Marokko maakt.

De zonsopkomst bekijken bij Aït-Ben-Haddou

Zoals we al schreven is de zonsopkomst bij Aït-Ben-Haddou waanzinnig mooi en kunnen we dat iedereen aanraden. Aït-Ben-Haddou ligt aan een rivier die het grootste deel van het jaar droog ligt. Vanaf hier heb je het beste uitzicht op de ksar. Bekijk vanaf hier hoe Aït-Ben-Haddou oranje kleurt door de ochtendzon en loop daarna door naar de brug om op je gemak Aït-Ben-Haddou verder te ontdekken. Omdat je zo vroeg bent, zijn de verkopers van de winkels nog bezig met hun spulletjes buiten te zetten en kan je in alle rust de steegjes van Aït-Ben-Haddou verkennen. Zo krijg je een veel betere ervaring dan wanneer er overdag grote groepen door smalle straten lopen. Midden in de ksar vind je een klein koffietentje met een fantastisch uitzicht over Aït-Ben-Haddou. Het heeft geen naam maar is makkelijk te vinden als je de foto hieronder gezien hebt. Op de deur staat met grote witte letters W.C geschreven.

Onze favoriete adresjes bij Aït-Ben-Haddou

Waan jezelf in een sprookje in een prachtig hotel midden in de Aït-Ben-Haddou. Kasbah El Hajja is een van de weinige hotels in de ksar. Het personeel is onwijs vriendelijk en leren je alle ins en outs van Aït-Ben-Haddou. Er is een gaaf dakterras vanwaar je uitzicht hebt over de gehele kasba en de omgeving. Dit is een gezellig kleinschalig hotel met maar 4 kamers. Vlakbij Aït-Ben-Haddou, op een rustige locatie, ligt het prachtige Riad Paradise of Silence. Nadat je Aït-Ben-Haddou hebt verkend, kan je hier een verfrissende duik in het zwembad nemen. In de ochtend krijg je een heerlijk ontbijt en ook voor het diner hoef je de deur niet uit. Ze kunnen hier fantastisch koken! Vergeet niet om in de avond even naar buiten te gaan want dan word je getrakteerd op een waanzinnige sterrenhemel.