Mini reisgids met tips voor de koningsstad Fez

Welkom in Fez, de oudste koningsstad van Marokko! In de medina van Fez waan je jezelf meteen in een sprookje. Smalle steegjes leiden je dieper en dieper naar het hart van de medina en verdwalen zal je zeker. De medina van Fez is de grootste ter wereld en achter elke hoek valt weer iets anders moois te ontdekken. Regelmatig moet je uitwijken voor een ezel of een paard die ook gebruik maken van de smalle steegjes. Zowel vanaf Schiphol als Eindhoven Airport kan je rechtstreeks vliegen naar Fez en al na 3 uur sta je in een totaal andere wereld. Welkom in Afrika! Wij maakten een mini reisgids voor deze bijzondere stad, zodat jij goed voorbereid het sprookje van duizend-en-een-nacht induikt in Fez.

Dwaal in de oude medina

We beginnen met de meest vanzelfsprekende activiteit: dwalen door de fascinerende medina van Fez. Daar kan je moeilijk omheen wanneer je in Fez bent. Je kunt er eindeloos dwalen, shoppen en foto’s maken. Alles is hier zó fotogeniek! Het is goed om te weten dat Talaa Seghira en Talaa Kebira de twee hoofdstraten zijn in de medina. Deze straten zijn goed herkenbaar omdat ze wat breder en drukker zijn dan alle steegjes. In deze straten vind je ook de meeste winkels en restaurants. Het helpt enorm als je weet waar deze ongeveer liggen om de weg in de medina te vinden.

Tip: Mensen en dan vooral jongeren bieden vaak aan om je de weg te wijzen in de medina. Als je hierop ingaat of je zegt niet duidelijk genoeg dat je dit niet wil, dan zullen ze met je meelopen om vervolgens achteraf geld te vragen. Dit kan erg vervelend worden als ze meer geld eisen dan dat jij wilt geven. Zeg daarom duidelijk dat je dit niet wil en als je wel hulp wilt, spreek dan vooraf een prijs af van rond de 5 tot 10 dirham afhankelijk van de afstand.

Bezoek de grootste leerlooierij van Afrika

Heb je je weleens afgevraagd wat er vooraf is gegaan aan jouw leren jas, tas of schoenen? Bij de leerlooierij in Fez kun je dit met je eigen ogen en neus ervaren. Hier zie je het proces waarbij ze de huiden van koeien, schapen en geiten schoonmaken, bewerken en uiteindelijk kleuren. Een indrukwekkend proces dat behoorlijk kan stinken.

Je hebt drie verschillende leerlooierijen in Fez maar Chouara Tannery is de grootste. Rondom de leerlooierijen zijn vele winkels waar ze goedkoop leren tassen, jassen, poeven en schoenen verkopen. Veel van deze winkels hebben ook een uitkijkpunt vanwaar je de leerlooierij kunt bekijken. Er gaan echter verhalen rond van mensen die na hun bezoek verplicht een dure tas of jas moesten kopen. Geef het daarom van te voren duidelijk aan wanneer je niks wilt kopen en alleen naar de leerlooierij wilt kijken. Als de eigenaar hiermee heeft ingestemd kan je je weg vervolgen naar boven. Als je weer weggaat is het normaal dat je 10 dirham per persoon betaalt voor het bekijken van de leerlooierij. Laat je niet meenemen door een van de jongens die hier rondhangen en je naar een uitzichtpunt willen brengen want dat gaat je geld kosten.

Tip: Het beste uitzicht heb je bij winkel #10 die je kan herkennen aan het zwarte bordje aan de muur met daarop #10 geschreven. In de navigatie app maps.me kan je de locatie vinden als je zoekt op ‘Terrace view at #10’.

Bewonder de prachtige koranscholen

De koranscholen Al-Attarine Medersa en Bou Inania Medersa behoren tot de meest gefotografeerde plekken van Fez. Deze prachtige koranscholen zijn rijkelijk versierd met de mooiste mozaïeken en andere details zoals houtsnijwerk. Tevens zijn dit een van de weinige religieuze gebouwen die je als niet-moslim mag bezoeken. Beide zijn gebouwd in de 14e eeuw en zijn fantastisch mooi! Wanneer je hier vroeg naartoe gaat, zijn hier nog niet zoveel mensen. Wij stonden om 8 uur in de ochtend voor de deur bij Bou Inania Medersa en waren zeker 15 minuten helemaal alleen. Later op de dag is het hier gigantisch druk.

Op zoek naar de lekkerste hapjes

Als je ergens ter wereld veel keuze hebt uit zoete hapjes, dan is het wel in Marokko. Wanneer je door de hoofdstraten van de medina loopt, kom je vanzelf kraampjes tegen met tientallen verschillende soorten lekkernijen. Koop een aantal verschillende en je komt er al snel achter welke jouw favoriet is. Ook is het leuk om wat goedkope kruiden te scoren om thuis mee te koken. De winkels met bergen kruiden kom je vanzelf tegen in de hoofdstraten van de medina.

Loop door de Bab Bou Jeloud poort, de voordeur van de medina

In 1913 is deze gigantische poort gebouwd. Het wordt ook wel de ‘voordeur van de medina’ genoemd. De Fransen hebben destijds een gat in de stadsmuur geslagen waarna ze Bab Bou Jeloud hebben gebouwd. Rondom de poort vind je veel restaurants en winkels.

Tip: Clock Cafe heeft een gezellig dakterras waar je gezellig een drankje kan doen.

Bekijk de zonsondergang bij Marinid Tombs

Tijd om even de drukte van de medina te ontsnappen. Vanaf Bab Bou Jeloub is het ongeveer 25 minuten lopen naar de ruïne Marinid Tombs. Vanaf hier heb je een gaaf uitzicht over Fez, helemaal wanneer de lucht oranje en roze kleurt tijdens de zonsondergang.

Combineer Fez met de blauwe stad Chefchaouen

Of je nou een roadtrip door Marokko maakt of alleen Fez bezoekt als stedentrip, Chefchaouen mag je niet overslaan! Chefchaouen is een stadje in het Rifgebergte en is het meest fotogenieke stadje van heel Afrika. De oude medina is namelijk geheel blauw met wit geschilderd en het is een doolhof van smalle steegjes vol kleurrijke versieringen. De sfeer en het gevoel als je door deze steegjes loopt is weer totaal anders dan in Fez, wat het extra leuk maakt! Wij raden je aan om er één of twee nachten te verblijven want in de ochtend, voordat de dagjesmensen komen, is het er nog heerlijk rustig en de zonsondergang is er fantastisch. Heb je geen tijd om er te verblijven? Dan is deze dagtour ideaal. Je moet er dan wel rekening mee houden dat het soms best druk zal zijn. Chefchaouen ligt op een kleine drie uur rijden van Fez. Benieuwd naar wat er allemaal te doen is? Lees dan onze tips voor Chefchaouen.

Waar te verblijven in Fez?

Verblijven in Fez doe je in de medina. Deze is bijna geheel autovrij en alle bezienswaardigheden liggen op loopafstand. Overal in de medina van Fez zijn hotels te vinden maar we raden je sterk aan om in de buurt van de hoofdstraten Talaa Seghira en Talaa Kebira te verblijven. Hier vind je vrijwel alle bezienswaardigheden en de meeste restaurants. Wij spreken uit ervaring dat als je dieper in de medina verblijft, je vaak zult verdwalen omdat hier de steegjes smaller zijn, je minder herkenningspunten hebt en je gps het niet doet. Je kan dan dus de weg moeilijk vinden en je zal hulp moeten aannemen van vaak schimmige types die je naar je hotel begeleiden en geld vragen. Zoals we hierboven al beschreven kan dit vervelende situaties opleveren, naast dat het je geld kost. Zeker als het donker is, kun je je in de smalle steegjes onprettig voelen.

Onze favoriete riads in Fez

Wat je bezoek aan Fez echt helemaal afmaakt is het slapen in een prachtige riad. Een riad is typisch Marokkaans en heeft vaak een mooie binnenplaats en een idyllisch dakterras. De riads waren vroeger vaak huizen van rijke Marokkaanse families maar tegenwoordig zijn deze bijna allemaal getransformeerd tot hotels. Hier kan je je tijdens je verblijf in Fez even lekker terugtrekken van alle hectiek in de medina.

Hotel & Spa Dar Bensouda behoort tot één van de mooiste riads van Fez. Er is een -voor Marokkaanse begrippen- groot zwembad, een heerlijk dakterras en de tweepersoonskamers zijn prachtig ingericht. Ook Riad Dar lline is een paleisje in Fez. De vloer, de muren en zelfs het plafond zijn versierd met beschilderingen, mozaïek en houtsnijwerk. Je kijkt er je ogen uit! De binnenplaats is prachtig en vanaf het dakterras heb je een gaaf uitzicht. Heb je een kleiner budget dan is Riad Haj Palace & Spa perfect.

Tip: Deze hotels liggen aan de hoofdstraat of slechts een paar minuten lopen hiervandaan.