Fez is na Marrakech een van de bekendste plekken om te bezoeken in Marokko. Je kunt er vanuit Nederland rechtstreek naartoe vliegen en tijdens een rondreis door dit land mag deze bestemming ook zeker niet ontbreken. In Fez zal je zeker je ogen uitkijken. Anders dan Marrakech is deze stad nog niet zo modern en dat merk je direct. Zodra je de oude medina in gaat ervaar je Marokko zoals je het uit de sprookjes kent. Smalle steegjes leiden je dieper en dieper naar het hart van de medina en verdwalen ga je zeker. De Medina van Fez is de grootste ter wereld en achter elke hoek is weer iets anders moois te zien. Wij maakten een mini-gids over deze bijzondere stad, zodat jij voorbereid de duizend-en-een-nacht induikt in Fez.

Marokkaanse gebruiken en cultuur

Waarschijnlijk overbodige informatie, maar toch goed om nog een keer te vermelden. Marokko is een islamitisch land en daar gelden andere normen en waarden dan dat wij gewend zijn. Er zijn een aantal andere gedragsregels waar je je het beste aan kunt houden om respect te tonen. Draag bijvoorbeeld altijd een lange broek of rok en een t-shirt met mouwen, ook als het daar eigenlijk te warm voor is. Vrouwelijke toeristen hoeven geen doek over hun hoofd te slaan, maar het kan wel handig zijn om altijd een sjaal bij je te hebben mocht het ergens toch nodig zijn. Alcohol is verboden, maar wel te verkrijgen in enkele hotels of restaurants.

Accepteer hulp en laat je naar je hotel brengen

Waarschijnlijk boek je een hotel dat in de medina ligt. Je telefoon met navigatie kun je in je tas laten zitten, want de weg ga je hier niet vinden. De steegjes zijn zo nauw en de gebouwen zo dicht op elkaar gebouwd dat het bereik erg slecht is. Je navigatie is hier niet nauwkeurig genoeg om een hotel te vinden en dat weet de lokale bevolking maar al te best. Zodra je de medina betreedt zullen er jongens op je afkomen die je naar je hotel willen brengen. Misschien ervaar je dit als irritant maar je zult je je erbij neer moeten leggen dat je ze nodig hebt. Spreek van tevoren een prijs met ze af zodat je later niet voor verrassingen komt te staan en volg ze de medina in. Een andere optie is dat je van te voren met je hotel afspreekt dat ze je ophalen op een centraal afgesproken punt.

De weg vinden in de medina

Zorg dat je tijdens de eerste wandeling naar je hotel goed op de omgeving let. Let op kenmerkende dingen zoals een fontein, een plein of een kleurrijke moskee. Deze punten kunnen je later weer helpen als herkenning. Door de hele medina vind je ook rode bordjes tegen de muren die je met een pijl aangeven welke bezienswaardigheid in de buurt is. Handig!

Ga met een gids op pad

Het is niet de meest avontuurlijke manier om een stad te ontdekken, maar op pad gaan met een gids in Fez heeft echt zo zijn voordelen. Ten eerste kent een gids de stad op zijn duimpje, dus je gaat niet verdwalen. Dat is stiekem wel even een verademing nadat je keer op keer het verkeerde steegje bent ingegaan. De gids kan je natuurlijk ook alles over de geschiedenis van de stad vertellen, en geloof ons dat dat echt interessant is! Wat nog een groot voordeel is van op pad gaan met een gids in Fez, is dat je foto’s kan maken zonder dat je erop aangesproken wordt. De lokale bevolking waardeert het niet als je ongevraagd foto’s maakt en de gids geeft de mensen die je fotografeert een klein beetje geld. Dat is waar het ze uiteindelijk om draait, dus zo is het voor beide een win-win situatie.

Eten & drinken in Fez

Door alle hoge muren om de binnenplaatsen is het moeilijk om vanaf de straat leuke eettentjes te spotten. Een van de leukste verborgen plekjes is The Ruined Garden. Dit sfeervolle restaurant heeft een prachtige binnentuin en is een oase van rust in de drukke medina. Je kan hier terecht voor lunch of diner. Ook erg leuk – en goed verborgen – is Cafe Clock. Zodra je de voordeur hebt gevonden, wandel je binnen bij een van de populairste restaurants diep in de medina. Het zit hier iedere avond bomvol dus je hebt mazzel als je een plekje op het dakterras kunt bemachtigen. De echte Marokkaanse gerechten eet je natuurlijk nergens beter dan in de kleine, lokale restaurantjes.

Onze favoriete adresjes in Fez

Dar Essoaoude is een kleinschalig hotel midden in de medina van Fez. De lieve gastvrouw serveert thee bij aankomst, bereid ‘s ochtends een lekker ontbijt en kan een gids voor je regelen die je de stad laat zien. De riad heeft prachtig mozaïek en houtwerk en het is goed onderhouden. Er lijkt een klein zwembad te zijn, maar die doet meer dienst als vijver dan dat er in gezwommen wordt. De kamer is netjes en voorzien van airco. Dar Essoaoude is een populair hotel met slechts 3 kamers en daarom is het echt nodig om zo vroeg mogelijk te boeken. Wanneer je hier boekt, kan je altijd nog tot 24 uur van te voren kosteloos annuleren. Is Dar Essoaoude al volgeboekt dan is Dar Borj een heel goed alternatief. Bij dit pareltje, ook midden in de medina, heb je gegarandeerd een fijn verblijf. De kamers zijn waanzinnig mooi aangekleed in Marokkaanse stijl en het ontbijt, dat geserveerd wordt op het dakterras, is heerlijk.