Tips voor Mezouga en overnachten in de woestijn van Marokko

Denk je aan Marokko dan denk je al snel aan de woestijn. De Erg Chebbi woestijn is onderdeel van de Sahara en je vindt er een aantal hele mooie kampen waar je kan overnachten in veelal luxe tenten. In de avond kan je de meest heldere sterrenhemel aanschouwen terwijl je bij het kampvuur zit en de locals hun muziekinstrumenten tevoorschijn halen. Merzouga is de uitvalsbasis voor een bezoek aan de woestijn van Marokko. Hier lees je hoe je jouw woestijn overnachting in Marokko kan regelen.

Merzouga, de uitvalsbasis voor de Sahara

Aan de rand van de woestijn vind je het stadje Merzouga en dit is de uitvalsbasis voor een verblijf in de woestijn. Na een lange reis van zo’n 8 uur vanuit Fez is het fijn om hier eerst een nachtje te verblijven en het even rustig aan te doen. Er zijn twee hele mooie accommodaties om uit te kiezen waar je een heerlijk verblijf zult hebben. Bij Kasbah Azalay kijk je vanaf het zwembad kijk je zo de woestijn in, je kan er lekker eten in de avond en Youssef is een uitstekende gastheer. Heb je een iets ruimer budget dan is RiadSuerteloca een bijzondere plek om te verblijven. Hier is zowel binnen als buiten zichtbaar over élke hoek nagedacht. Dat resulteert binnenshuis in een modern interieur dat absoluut niet inlevert op authentieke sfeer. Buiten is het vooral het zwembad dat meteen je aandacht trekt. Je kan heerlijk genieten van je rust aan het zwembad of op een quad springen en alvast de woestijn verkennen. In de namiddag kan je tijdens de zonsondergang met een 4×4 of op een kameel naar je kamp in de woestijn afreizen.

Kiezen uit de verschillende kampen

Er zijn verschillende kampen om uit te kiezen en de meeste lijken in eerste instantie erg veel op elkaar. Toch zit er een groot verschil in de prijzen. Sommige zijn erg basic en andere zijn weer heel luxe met fijne bedden en een eigen badkamer. Daarbij is het zo dat sommige kampen inclusief diner en ontbijt zijn en andere dat weer niet bij de prijs hebben inbegrepen. Wij sliepen in Sahara Desert Luxury Camp waarbij zowel het ontbijt als het diner is inbegrepen. Na het diner maakte de jongens van het kamp een kampvuur in de woestijn en kwamen de traditionele Marokkaanse muziekinstrumenten tevoorschijn. Vergeet vooral ook niet om een stukje de woestijn in te lopen waar helemaal geen lichtvervuiling is zodat je de meest heldere sterrenhemel kan bekijken!

Zoek je iets moderners dan kun je eens kijken naar Sunrise Sahara Camp. De futuristische, luxe uitgeruste, ronde tenten staan in schril contrast met de typisch Marokkaanse aankleding van het terrein. Ze laten de zanderige woestijn bijna als een soort maanlandschap aanvoelen. Niet geheel onverwacht hangt er een iets hoger prijskaartje aan deze overnachting.

Kameelrijden en de zonsondergang in de woestijn

Je kan ervoor kiezen om op een kameel of met een quad naar je kamp te gaan. Op een kameel rijden is niet per se slecht zoals een ritje op een olifant. Echter is het altijd maar de vraag of de mensen de kamelen wel goed verzorgen en behandelen. In sommige kampen gaat dit beter dan andere en je kan dit maar moeilijk checken. Je kunt je dus afvragen of je dit wilt. Het vervoer naar het kamp met kameel of quad kan je vooraf via je kamp regelen en zowel de kamelen als de quads vertrekken vanuit Merzouga. Je bekijkt de zonsondergang in de woestijn en komt net daarna aan in je kamp.

Tips voor slapen in de woestijn

  • Verwacht niet dat de kampen helemaal afgelegen zijn. Door nieuwe regelgeving mogen de kampen niet meer helemaal in de woestijn liggen. Daardoor liggen de kampen redelijk dichtbij elkaar en net op de rand van de woestijn. Hier merk je echter niets van wanneer je in het kamp bent want je kijkt nog steeds uit op de hoge oranje heuvels.
  • Neem alleen handbagage mee en laat je grote koffer of backpack achter bij het hotel in Merzouga.
  • In de wintermaanden tussen november en maart kunnen de nachten behoorlijk koud zijn. Neem dus ook wat warme kleding mee.

Voorbeeld planning voor je Sahara ervaring 

Dag 1: Rijden van Fez naar Merzouga (8 uur met korte stops)

Dag 2: In de ochtend en middag bij het zwembad en eventueel quadrijden in de woestijn. In de namiddag met een 4×4 of kameel naar het kamp voor je overnachting in de woestijn.

Dag 3: Na het ontbijt de bagage ophalen in Merzouga en door naar de Todra kloof