Hoewel Marrakech op nog geen vier uur vliegen van Amsterdam ligt, sta je wel gelijk in een compleet andere wereld. Dat je op een andere continent bent, merk je dan ook meteen. Overal is iets te zien, te proeven of te beleven en je zintuigen worden aan alle kanten geprikkeld. Een stedentrip naar Marrakech is kleurrijker dan iedere andere stedentrip. Ben je benieuwd naar de bezienswaardigheden van Marrakech en wat er allemaal te doen is? Wij zijn er meerdere keren geweest en delen hier onze tips voor de rode stad Marrakech!

Tip: boek vooraf een pick-up vanaf het vliegveld

Vlieg je vanuit Nederland naar Marrakech dan is het aan te raden om vooraf alvast een pick-up te boeken. Er staat dan iemand met een naambordje op je te wachten op het vliegveld. Zo weet je zeker dat je niet opgelicht zal worden en kan je zonden gedoe meteen naar je hotel. De taxi zal proberen om zo dicht mogelijk bij je hotel in de medina te komen. Soms moet je zelf het laatste stukje lopen omdat de medina gedeeltelijk autovrij is. Privé transfer vanaf de luchthaven kost je €12 en kan je hier boeken.

De medina van Marrakech

De oude steden van Marokko hebben allemaal een medina. Dit is het oudste deel van de stad en is meestal omringd door een stadsmuur. De medina is voor een groot deel autovrij en is het meest bruisende deel van de stad. De meeste hotels en bezienswaardigheden van Marrakech bevinden zich binnen de muren van de medina waardoor alles op loopafstand is. Reis je met een auto door Marokko dan kan je de auto net buiten de medina parkeren op een van de beveiligde parkeerplaatsen voor zo’n 20 dirham (€2) per dag.

#1 Een drankje doen op een rooftop bar

De drukte van Marrakech kan je makkelijk ontsnappen door één van de vele rooftop bars op te zoeken. Deze vind je vaak midden in de drukke medina maar eenmaal boven zit je in een heerlijke oase van rust. Geniet van de zon, een drankje en wat Marokkaanse lekkernijen terwijl de zon langzaam achter de horizon verdwijnt. Onze twee favoriete rooftops bars zijn Nomad Restaurant (zie de foto hieronder) en Cafe des Epices die direct tegenover elkaar liggen aan een levendig pleintje. Overdag kan je hier meestal gewoon binnenlopen maar wil je hier na 16:30 uur zitten dan is het slim om vooraf te reserveren.

#2 Krijg een cultuurshock op het Jemaa el Fna plein

Het Jemaa el Fna plein is zowel beroemd als berucht. In de avond is het er enorm druk en overal valt wat te zien. Iedereen wil je iets verkopen en je ziet er de meest vreemde maar ook nare dingen. Zo zitten er slangenbezweerders op de grond met zwarte cobras en lopen er mannen met apen rond waarmee vooral locals op de foto gaan. Doe dit vooral niet want het is pure dierenmishandeling. Je kunt er goedkoop een lekkere tajine of couscous eten bij een van de vele eetkraampjes. Deze verkopen vrijwel allemaal dezelfde gerechten maar kraampje #1 Chez Aicha is het beste beoordeeld op Tripadvisor.

Tip: Op Jemaa el Fna en eigenlijk in heel Marrakech komen soms mensen op je af die iets van je willen of je ergens mee willen helpen zoals de weg te wijzen. Ga hier nooit op in want het kost je altijd geld. Je kan ze het beste straal negeren want als je vriendelijk bedankt, blijven ze alleen maar langer met je meelopen.

#3 Dwaal door het Bahia Paleis

Het Bahia Paleis is een negentiende-eeuws paleis van maar liefst acht hectare groot. Het is een van de meesterwerken van de Marokkaanse architectuur en een van de belangrijkste monumenten van het culturele erfgoed van Marokko. Het is gebouwd in opdracht van een vader en zoon die met dit indrukwekkende bouwwerk hun macht wilden uitstralen. Si Moussa kwam uit een slavenfamilie en werkte zich uiteindelijk op tot grootvizier van Sultan Sidi Mohammed ben Abd al Rahman die regeerde van 1859 tot 1873. Van de macht en rijkdom die hij hierdoor vergaarde liet hij het Bahia Paleis bouwen.

#4 Wandel langs reusachtige cactussen in Jardin Majorelle

Deze botanische tuin is de meest kleurrijke plek van heel Marrakech. Modeontwerper Yves Saint Laurent en Pierre Bergé kochten de tuin in 1980. Zij brachten allerlei verschillende planten mee van hun reizen en legde de basis voor de biodiverse tuin die het nu is. Sinds 1999 zijn nieuwe plantensoorten toegevoegd, waardoor het totale aantal is gestegen van 135 naar 300. Het atelier is omgetoverd tot een voor het publiek toegankelijk museum, gewijd aan de Berberse cultuur, waarin de persoonlijke Berberse collectie van Yves Saint Laurent en Pierre Bergé is ondergebracht.

Tip: Dit is één van de meest populaire bezienswaardigheden van Marrakech en daarom raden we je aan om hier om 08:00 heen te gaan. De eerste groepen komen om 08:30 dus zo heb je deze geweldig mooie plek even helemaal voor jezelf.

#5 Eindeloos shoppen en onderhandelen in de souks

Marrakech is de perfecte plek om mooie souvenirs en spullen voor je interieur te kopen. Hier scoor je goedkoop een mooi kelim tapijt, een leren tas of een typische Marokkaanse zenza lamp. Overal in de medina vind je kleine en grote winkels maar het echte shopping walhalla zijn de souks. Deze vaak overdekte doolhoven puilen uit van de winkeltjes. Stevig onderhandelen is nodig want vaak kan minimaal de helft van de vraagprijs afhalen. Koop vooral niet bij de eerste de beste winkel maar vergelijk goed de prijzen.

Tip: Wanneer je door de medina loopt, zal er af en toe een jongen tegen je zeggen dat de weg die je inloopt is afgesloten. ‘That road is closed’ hoor je overal. Ze hopen dat je stopt en vraagt welke kant je dan op moet zodat zij je de weg kunnen wijzen om hier vervolgens geld voor te vragen. Je kunt ze het beste geheel negeren want zelfs al zijn ze aan de weg aan het werken, wegen in Marrakech zijn nooit afgesloten.

#6 Bezoek de koranschool Medersa Ben Youssef

Een medersa is een koranschool en de Ben Youssef medersa was ooit de grootste en belangrijkste in Noord-Afrika. Er was plek voor zo’n 900 studenten. De Ben Youssef medersa is opgericht in de 14e eeuw en is tegenwoordig niet meer in gebruik. De gebedsruimte bevindt zich langs de grote binnenplaats met de meest indrukwekkende decoraties. Er staan marmeren pilaren met siermotieven van dennenappels- en palmmotieven en de muren zijn versierd met islamitische kalligrafieën en mozaïek. Het is één van de mooiste gebouwen in Marokko en het loont om zo vroeg mogelijk te gaan zodat je de grote groepen toeristen voor bent.

Update: Ben Youssef medersa is momenteel gesloten voor een grote renovatie. Het nog niet duidelijk wanneer het weer open gaat. Mocht je zien dat het weer geopend is, stuur ons dan even een berichtje op Facebook of Instagram zodat we dit kunnen aanpassen. Thanks!

#7 Stomen, scrubben en soppen in een hammam

Vroeger hadden veel mensen in Marokko thuis geen douche en ging vrijwel iedereen naar de hammam om zich te wassen. Deze gescheiden badhuizen bestaan nog steeds en heb je in alle soorten en maten. Van luxe hammams die meer lijken op een spa tot traditionele hammams waar het allemaal wat eenvoudiger is. Bij de hammam word je van top tot teen gedoucht, stevig gescrubd, gestoomd en vervolgens ingesmeerd met allerlei oliën. Hierna volgt vaak een full body massage met een relax muziekje op de achtergrond en daarna kom je helemaal fris en zen weer naar buiten.

#8 Kruiden proeven op het Rahba Kedima plein

Het Rahba Kedima plein ligt midden in de souks en lijkt op een rommelmarkt. Op de grond zitten vrouwen met bergen souvenirs die ze proberen te slijten aan toeristen. Aan het plein zitten ook een aantal grotere winkels die tientallen soorten kruiden verkopen. Hier kan je alles proeven en iets lekkers meenemen om thuis mee te koken. Zo haal je de Marokkaanse keuken in huis!

#9 Bekijk de Koutoubia Moskee

De Koutoubia Moskee is de grootste moskee van Marrakech en vormt al meer dan 1000 jaar het symbool van de stad. De 77 meter hoge minaret diende als voorbeeld voor de Giralda in Sevilla, die vervolgens weer model stond voor duizenden andere kerken in Europa. De moskee is alleen toegankelijk voor moslims maar is ook van buitenaf de moeite waard om te bekijken. Vanaf het Jemaa el Fna plein kan je hem zien liggen en de tuinen eromheen zijn een fijne plek om even te relaxen.

#10 Verblijf in een sprookjesachtige riad

In Marrakech krijg je sowieso het duizend-en-een-nacht gevoel maar wil je daar nog een schepje bovenop doen dan kan je jezelf trakteren op een verblijf in een luxe riad. Een riad is typisch Marokkaans en heeft vaak een mooie binnentuin met zwembad en op het dak een idyllisch dakterras met veel fijne zitplekjes. Je kunt het zo luxe maken als je zelf wil want er zijn riads in alle soorten en maten. Onze favorieten op volgorde van prijs zijn Riad l’Oiseau du Paradis, Riad Farhan en Riad Kasbah & Spa. Dit zijn allemaal geweldig mooie riads met een zwembad, dakterras en een heerlijk ontbijt!

Tip: De riads hebben vaak maar enkele kamers en de mooiste riads zijn daarom meestal al maanden van te voren volgeboekt. Boek dus zo snel mogelijk na het boeken van je vliegtickets ook je riad. Wij linken altijd naar Booking.com omdat je hier vaak nog tot een paar dagen voor aankomst gratis kan annuleren.