Must see: Chefchaouen, het blauwe stadje van Marokko

In het Rifgebergte van Marokko vind je Chefchaouen, het meest fotogenieke stadje van Afrika. De oude medina van Chefchaouen is geheel blauw met wit geschilderd en het is een doolhof van smalle steegjes vol kleurrijke versieringen. Chefchaouen ligt enigszins uit de richting wanneer je een rondreis door Marokko maakt, maar mag je toch zeker niet overslaan. Hier lees je al onze tips voor de leukste bezienswaardigheden en dingen om te doen!

Waarom is Chefchaouen blauw?

Er gaan vele verhalen rond over waarom Chefchaouen blauw is maar na wat onderzoek bleek de volgende reden het meest aannemelijk. Chefchaouen is in 1471 opgericht als basis voor de Berberstammen uit het Rifgebergte om aanvallen op de Portugezen in Ceuta uit te voeren. De stad breidde zich in 1494 uit met de komst van moslims en joodse vluchtelingen uit Granada. Zij bouwden witgekalkte huizen met kleine balkons, pannendaken en patio’s, die Chefchaouen zijn Spaanse looks gaven. De lichtblauwe kleur die Chefchaouen nu heeft, werd geïntroduceerd in 1930. Blauw is een belangrijke kleur in het Jodendom en daarbij blijven de huizen er koeler door.

Bezoek Chefchaouen niet alleen als dagtrip

Chefchaouen ligt op een kleine drie uur rijden van Fez en in theorie zou je Chefchaouen dus als dagtrip kunnen bezoeken. Wat ons betreft is dat zonde en behoorlijk vermoeiend omdat je dan zes uur onderweg bent die dag. Wij raden je aan om er één of twee nachten te verblijven want in de ochtend, voordag de dagjesmensen komen, is het er nog heerlijk rustig en de zonsondergang is er fantastisch. Daarbij vind je in Chefchaouen een aantal prachtige hotels met dakterras waar je kan genieten van een lekker ontbijtje met uitzicht over de blauwe medina. Onderaan dit artikel tippen we een aantal goede hotels met dakterras. Heb je simpelweg de tijd niet en wil je Chefchaouen toch bezoeken als dagtrip vanuit Fez? Dan is deze dagtour een aanrader.

De leukste dingen om te doen in Chefchaouen

Aan één volle dag heb je genoeg om Chefchaouen goed te verkennen. Start je dag lekker vroeg want dan zijn de dagtrip toeristen er nog niet en heb je de blauwe medina vrijwel voor jezelf.

Shoppen in de kleine winkeltjes van Chefchaouen

In de smalle steegjes zitten overal kleine winkeltjes verborgen. Naast de goedkope souvenirs vind je er ook leukere winkels met mooie sieraden, kruiden of lekkernijen zoals nougat en geroosterde noten. De prijzen liggen in Chefchaouen wat lager dan in andere steden van Marokko maar onderhandelen is nog steeds altijd hard nodig.

Verdwaal in de blauwe medina

Het is heerlijk om lekker wat rond te dwalen door de steegjes en over de kleine pleinen. Achter elke hoek valt weer iets nieuws te ontdekken en je zal vast en zeker tientallen foto’s schieten van versierde deuren, schattige kittens of een kraampje met vers fruit. 

Tip: Wil je een foto maken van een local? Vraag dan altijd eerst toestemming want mensen in Marokko waarderen het niet wanneer je zomaar foto’s van ze maakt.

Wandel tijdens zonsondergang naar de Spanish Mosque

Vanaf de Spanish Mosque heb je een fantastisch uitzicht over de hele medina van Chefchaouen. De klim naar boven maak je in zo’n 15 minuten en het is een aanrader om dit te doen tijdens de zonsondergang omdat de kleuren dan nog een stukje feller worden door het lage licht. Het startpunt vind je bij Ras El Maa aan de rand van de medina.

Schiet de mooiste plaatjes op Instagram street 

Hoewel de hele medina fotogeniek is, is er een route die extra versierd is met gekleurde bloempotten, tapijten en mooie hoekjes. Wij dopen deze straat voor het gemak even om naar ‘Instagram street’ maar eigenlijk is het een route van 800 meter over een paar verschillende straten. Overdag kan het hier behoorlijk druk zijn en probeert iedereen de mooiste foto’s te schieten dus ga vooral zo vroeg mogelijk. Wij gingen om 8 uur en toen was er vrijwel niemand. Wij hebben deze route hier voor je opgeslagen zodat je hem makkelijk kan vinden.

Munt thee drinken op het Plaza Uta el-Hammam

Midden in de medina vind je het Plaza Uta el-Hammam en aan het plein zitten een aantal restaurants waar je een hapje kan eten of een verse munt thee kan drinken. Een fijne plek om lekker wat uit te rusten en mensen te kijken!

Heerlijk eten bij Cafe Clock

Natuurlijk kan het eten van een lekkere couscous of tajine niet ontbreken wanneer je in Chefchaouen bent. Ons favoriete restaurant Cafe Clock. Je zit hier op een leuk dakterras en in de avond is er regelmatig livemuziek. Het is een leuke plek voor een Marokkaans diner en aansluitend wat drankjes en een spelletje te doen.

Tip: Verblijf in een hotel met dakterras!

Wellicht de beste tip die we je kunnen geven is om te verblijven in een hotel met een dakterras. Hier kan je in de ochtend genieten van een heerlijk ontbijtje en een fantastisch uitzicht over de blauwe stad en de bergen. Dar Sababa ziet er in eerste gezicht basis uit maar heeft een heel schattig dakterrasje en een perfecte ligging in de medina. Het ligt iets hoger wat het uitzicht extra mooi maakt. De kamers zijn eenvoudig maar hebben airco en een lekker ontbijtje is bij je overnachting inbegrepen. Onze absolute favoriet in Chefchaouen is Casa Amina door de fantastische kleurrijke inrichting. De kamer zijn onwijs mooi net zoals het dakterras. Beide hotels zijn heel kleinschalig en snel volgeboekt dus het is slim om zo vroeg mogelijk te boeken als je hier wil slapen. Zoek je echte luxe en heb je een ruim budget dan is Dar Jasmine de allerbeste keuze in Chefchaouen. Het is een stukje de trap op maar je hebt vanaf hier het beste uitzicht op de medina omdat het hotel op de route ligt naar het viewpoint bij de Spanish Mosque. De kamers zijn waanzinnig mooi en van alle luxe voorzien.