Reizen in Marokko: 11 praktische tips en handige weetjes

Het gevoel van reizen door Marokko kunnen we maar moeilijk omschrijven. Het is één grote belevenis die je met je eigen ogen, neus en oren moet ervaren. In een kleine 3 uur vliegen sta je al in het noorden van Marokko en je waant jezelf direct in een compleet andere wereld. Je bent dan tenslotte ook in Afrika! Marokko is een perfecte bestemming voor wanneer je er even tussenuit wilt maar niet 3 weken de tijd hebt. Je kan een stedentrip maken naar Fez of Marrakech maar je kunt ook een toffe roadtrip maken van zo’n 14 dagen. Lees voordat je het vliegtuig in springt eerst even deze praktische tips en weetjes zodat je zoveel mogelijk uit je reis naar Marokko kunt halen.

#1 De oude steden hebben een medina

Medina’s vind je in grote steden zoals Fez, Marrakech, Essaouira en Chefchauoen. Dit is het oudste gedeelte van de stad en wordt vaak omringd door stadsmuren. De medina is een doolhof van smalle steegjes en is vrijwel geheel autovrij. Zo nu en dan moet je alleen uitwijken voor een ezel of een paard die ook gebruik maken van de nauwe steegjes. In iedere medina staat een kasba en dit werd vroeger gebruikt als verdediging van de medina. De medina is de place to be in de stad en hier vind je dan ook de meeste hotels, restaurants, moskeeën en winkels. Boek daarom altijd je hotel of riad in of aan de rand van de medina.

 Tip: Reis je met een huurauto door Marokko dan kan je de auto op een van de beveiligde parkeerplaatsen parkeren voor 20 dirham (€2) per dag.

#2 Marokko kan zo nu en dan intimiderend zijn

Reizen door Marokko is niet voor iedereen weggelegd en het is goed om een beetje stevig in je schoenen te staan. Het grootste deel van je reis zal het alleen maar genieten zijn maar er zullen zeer waarschijnlijk ook een paar momenten zijn die intimiderend kunnen aanvoelen. Daar moet je tegen kunnen en niet je reis door laten verpesten. De cultuur is feller dan die in Nederland of België en zo nu en dan kom je een rotte appel tegen. Dit is vooral in de grote steden. Probeer in de grote steden in gedachten te houden dat iedereen die op jou afkomt, dat doet om iets aan je te verdienen en dus niet te vertrouwen is. In de medina van Fez en Marrakech is het soms lastig om je hotel te vinden. Kom je in de avond aan in een van deze steden? Regel dan een pick up via je hotel. In de avonden is het rustig in de steegjes van de medina en hangen hier en daar groepjes jongens. Ze zullen proberen om je op een opdringende manier de weg te wijzen (en hier vervolgens geld voor vragen) en dat kan intimiderend aanvoelen. Het is niet perse onveilig maar het voelt niet fijn.

Tip: Je kunt voorafgaand aan je reis een eSim voor Marokko kopen. Deze digitale simkaart activeer je net voor vertrek en vervolgens kun je gelijk bij aankomst al gebruikmaken van mobiel internet in Marokko.

#3 Vliegen vanaf Eindhoven Airport is vaak goedkoper

Woon je in het zuiden van Nederland of in België dan is het waarschijnlijk slim om vanaf Eindhoven Airport naar Marokko te vliegen. Dit omdat de vliegtickets vanaf Eindhoven Airport meestal goedkoper zijn. Een vliegticket naar Fez of Marrakech kan je met een beetje geluk al scoren voor een paar tientjes.

#4 Vraag toestemming voordat je een foto maakt

Marokko is misschien wel het meest fotogenieke land waar we ooit zijn geweest. Van fantastische berglandschappen tot de uitgestrekte woestijn en van indrukwekkende architectuur tot traditioneel geklede mensen. Marokko heeft het allemaal. Dat gezegd hebbende, is het is goed om te weten dat mensen in Marokko niet altijd staan te springen om gefotografeerd te worden. Wil je graag een foto van iemand maken? Dan is het belangrijk dat je altijd van te voren even vraagt of ze dat goed vinden. Soms vragen mensen geld nadat je een foto van ze hebt gemaakt en het is gepast om dan zo’n 5 dirham te geven. In Marrakech komt het zelfs voor dat verkopers het niet toestaan dat mensen foto’s van hun winkel en producten maken. Altijd even netjes vragen dus.

#5 Kleed je gepast

Zo’n 98% van de bevolking van Marokko is islamitisch. De meeste vrouwen die je ziet, bedekken zich met een hoofddoek of nikab. Je zult dus veel aandacht krijgen wanneer je als vrouwelijke toerist in een kort broekje of jurkje over staat loopt. Je mag in principe dragen wat je wilt in Marokko, maar het is veel gepaster als je je schouders en knieën bedekt. Daarmee krijg je in ieder geval een stuk meer respect.

#6 Afdingen, afdingen en nog meer afdingen

Marokko is één groot shopping walhalla. Vooral in Marrakech en Fez scoor je de leukste dingen voor in je huis, sieraden of een nieuwe leren tas. Het is niet meer dan normaal om in Marokko af te dingen op spullen die je in de winkel koopt want de vraagprijs is daar ook altijd op ingesteld. Hoe je afdingt is natuurlijk helemaal aan jou maar het is normaal om met het eerste tegenbod 1/3 van de vraagprijs te noemen. Vaak kan je minimaal de helft van de vraagprijs afhalen. Met humor onderhandelen is de beste manier om veel van de prijs af te krijgen.

Tip: Wil je onze tips delen met internationale reizigers? Bekijk dan al onze tips voor Marokko in het Engels.

#7 Het is niet altijd warm in Marokko

Marokko kent een klimaat met grote temperatuurverschillen. In de zomermaanden juli en augustus is het erg warm en in de wintermaanden december en januari kan het op sommige plekken koud zijn. In het voor- en najaar is de temperatuur perfect. Deze periode is tegelijkertijd ook het hoogseizoen dus het kan dan wel wat drukker zijn.

#8 ‘Hulp’ op straat kost je meestal geld

Mensen en vooral jongeren bieden vaak aan om je de weg te wijzen in de medina of om je naar een parkeerplaats te leiden om daar je huurauto te parkeren. Je moet er rekening mee houden dat ze hier achteraf vrijwel altijd geld voor vragen. Als je deze hulp niet wil, moet je duidelijk nee zeggen. Zeg je dit niet duidelijk genoeg dan kunnen ze toch met je meelopen en dan kan het vervolgens vervelend worden omdat ze niet genoegen nemen met het bedrag dat je wilt geven. Wil je wel graag hulp, spreek dan vooraf een prijs af van rond de 5 tot 15 dirham afhankelijk van de afstand. Mocht je de weg niet kunnen vinden dan kan je beter de weg vragen aan een winkelier of de eigenaar van je hotel. Gelukkig kom je met de app maps.me meestal een heel eind in Marokko. Alleen in de medina van Fez werkt de app hier niet doordat je geen gps bereik hebt in de smalle steegjes.

#9 Je kunt er ook met Spaans en Frans terecht

Veel Marokkanen spreken heel wat talen. Zo zijn Arabisch en Berbers beide officiële talen in Marokko. Frans is de tweede taal van Marokko maar in het noorden hoor je weer veel meer Spaans dan Frans. Gelukkig spreken de mensen in winkels, hotels en restaurants ook goed engels.

#10 De mensen zijn (bijna allemaal) heel vriendelijk in Marokko

Wij zijn drie keer in Marokko geweest, waarvan de eerste keer alleen in Marrakech. We moeten eerlijk toegeven dat we de eerste keer geen hele goede ervaring hadden met locals in Marrakech. Dat komt doordat we toen redelijk wat mensen ontmoette in Marrakech die niet echt vriendelijk waren. Gelukkig hebben we de tweede keer een rondreis gemaakt en zijn we nu juist razend enthousiast over de mensen. We hebben tijdens onze roadtrip zoveel lieve locals ontmoet die ontzettend gastvrij waren en altijd in waren voor een gezellig praatje. Ook in Marrakech hadden we de tweede keer een stuk minder negatieve ervaringen dan de eerste keer maar feit blijft dat het er hier iets lomper aan toe gaat.

#11 Marokko is ideaal voor een roadtrip

Marokko is een perfect land om een auto te huren en lekker te gaan roadtrippen. Je rijdt langs uigestrekte woestijnen, door ruige berglandschappen en authentieke dorpjes. Met een huurauto ervaar je ultieme vrijheid en kan je gaan, staan en stoppen waar je wil. Daarnaast is autorijden in Marokko makkelijk en veilig. De wegen liggen er hartstikke goed bij en de mensen rijden er rustig. Wij hebben tijdens onze roadtrip in zo’n twee weken Marokko doorkruist. Benieuwd naar onze route? Check dan de ultieme reisroute voor Marokko.