Must do: Verblijf midden in de Todra kloof in een eco-lodge

De Todra kloof, ook wel Todgha Kloof of Todra Gorge genoemd, is een van de mooiste plaatsen in het Atlasgebergte van Marokko. De Todra kloof is ontstaan door de rivier die soms door de kalkstenen rotsen stroomt. Deze spectaculaire 15 kilometer lange kloof  is ingesloten door loodrechte rotswanden met een hoogte van wel 300 meter op sommige plekken. Hier kan je een ontzettend mooie wandeling maken en midden in de Todra kloof vind je een prachtige eco-lodge.

Een unieke eco-lodge omringd door oranje rotsformaties

De meeste mensen die de Todra kloof bezoeken, verblijven in het nabijgelegen stadje Tinerhir. Echter is er één hotel dat midden in de canyon ligt. Met de auto rijd je over een indrukwekkende weg vijf kilometer de Todra kloof in totdat je de eco-lodge Auberge Le Festival tegenkomt. De weg is geasfalteerd dus je hebt geen 4×4 nodig om hier te komen. Het ligt in het hart van de Todra kloof, op een uitzonderlijke middle-of-nowhere-spot. De eco-lodge is gebouwd van natuurlijke materialen uit de omgeving en sommige kamers zijn extra bijzonder. Je kan hier namelijk slapen in een kamer die is uitgehakte uit de rotsen. Je zou het kunnen zien als een overnachting in een luxe ‘grot’.

Let op: Auberge Le Festival heeft maar 7 kamers en is de enige accommodatie die midden in de Todra kloof ligt. Je zult er dus echt op tijd bij moeten zijn wanneer je hier wil slapen.

Hiken in de Todra kloof

De omgeving is erg populair onder klimmers maar er zijn ook een aantal mooie wandelroutes. Wij kozen voor een 3 uur durende hike die we je zeker kunnen aanraden. Vanaf de parkeerplaats maak je een rustige klim en onderweg zal je maar weinig mensen tegenkomen. De landschappen lijken op die van de Verenigde Staten maar eenmaal boven aangekomen zie je meteen weer dat je in Marokko bent. Hier woont namelijk een familie nomaden die je zullen uitnodigen om een kopje muntthee te drinken. Natuurlijk verwachten ze wel een kleine bijdrage maar het is een leuke ervaring en bijzonder om te zien hoe deze mensen zo afgelegen en eenvoudig leven. Hierna vervolg je je weg bergafwaarts tot je weer uitkomt bij de grote weg. Vanaf daar loop je terug naar de parkeerplaats. Klinkt een hike van 3 uur je wat te vermoeiend dan kan je ook vanuit het hotel een kortere wandeling maken.

Locatie en route van de hike in de Todra kloof

Voor zover wij weten heeft deze hike geen officiële naam maar in de app Maps.me is het wandelpad duidelijk aangegeven. Je kan het startpunt herkennen aan de parkeerplaats net voorbij het toeristische deel van de Todra kloof. De exacte locatie vind je wanneer je zoekt op de volgende coördinaten in Maps.me: 31.589090, -5.5968. De route loopt in een U-vorm waardoor je op het einde weer uitkomt op de weg. Vanaf hier loop je over de weg terug naar de parkeerplaats.

Extra tips voor de Todra kloof

  • Wanneer je rond 9:30 uit Merzouga vertrekt, ben je op tijd bij je hotel om even vlug in te checken en daarna nog de hike te maken. Red je het niet dan kan je ook de ochtend erna nog de hike maken.
  • Neem genoeg water mee op de warme dagen want naast dat kopje thee bij de nomaden is er niets te koop onderweg.
  • In maps.me staan twee locaties van het hotel. De dichtstbijzijnde is overgenomen van de locatie in Booking.com maar deze klopt niet. Het is vijf kilometer verder de Todra kloof inrijden en dan zie je het aan je linkerkant.