Tips voor een auto huren in Spanje

Een auto huren in Spanje is absoluut een aanrader. Tijdens een roadtrip kan je onderweg allerlei mooie stops maken, je ervaart de ultieme vrijheid en je kunt je eigen reistempo bepalen. Zet een gezellige podcast of je favoriete playlist op en je bent vliegensvlug op je volgende bestemming! Wil je goed voorbereid op vakantie met de huurauto? Lees dan voordat je de auto inspringt eerst dan eerst even onze tips voor een auto huren in Spanje. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan en kan je met een gerust hart een auto huren tijdens je vakantie in Spanje.

Auto huren in Spanje – hoe zijn de wegen?

De wegen in Spanje zijn veilig en goed onderhouden. Spanje heeft het grootste snelwegennet van Europa, dus lange afstanden kun je hier prima afleggen. Op het vasteland zijn alle steden via goede snelwegen met elkaar verbonden. Op de Spaanse eilanden zoals de Balearen en Canarische Eilanden zijn alle wegen regionaal in beheer, maar ook hier kun je met een huurauto veilig op pad. Er zijn veel minder snelwegen op de eilanden dus je zult veel vaker in de bergen rijden op slingerende wegen. Er wordt dan iets meer van je rijvaardigheid gevraagd, maar de uitzichten zijn ook een stuk mooier! Ook de bergwegen op de eilanden van Spanje zijn goed onderhouden.

De verschillende wegen in Spanje worden met bordjes langs de weg aangegeven en betekenen het volgende: de letters AP staan voor ‘Autovías de peaje’ en betekent tolweg. Zie je de letter A dan weet je dat je op de gratis ‘Autovías’ (snelweg) zit en een N betekent dat je op een ‘Carreteras’ nacionales rijdt, ongeveer gelijk aan de Nederlandse N-wegen. De overige wegen worden met verschillende letters aangeduid, afhankelijk van de regio waar je bent. 

Zijn alle wegen in Spanje tolwegen?

Vooral in het noorden van Spanje vind je redelijk veel tolwegen, dat is wellicht handig om te weten als je een auto gaat huren in die regio. Vakantiegangers die vanuit Nederland met een eigen auto naar Spanje rijden denken vaak onterecht dat daarom alle snelwegen in Spanje tolwegen zijn – omdat je Spanje binnenkomt op de plek waar de meeste tolwegen te vinden zijn. Dat is dus niet zo, maar er zijn wel degelijk wat tolwegen in Spanje. Zorg daarom dat je altijd wat cash geld in de auto hebt liggen. Bij de tolpoorten kun je over het algemeen wel gewoon met je pinpas of creditcard betalen, maar wat contant geld just in case is altijd handig. Ga je een auto huren in Spanje dan moet je dus ook rekening houden met wat extra budget voor de tolwegen.

De toltarieven variëren afhankelijk van de lengte van het traject, maar gemiddeld ligt de prijs tussen de €3 en €10. Er zijn enkele uitschieters die op kunnen lopen tot €35, maar normaal gesproken kun je uitgaan van een prijs tot maximaal €10 per auto. 

Tips om te navigeren met je huurauto in Spanje

Bij het boeken van een huurauto is altijd een mogelijkheid om een navigatiesysteem te huren maar dit is wat overbodig. De navigatie app van Google Maps is namelijk heel goed te gebruiken in Spanje. Bijna alle wegen worden weergegeven en meegenomen in de routes, inclusief de tolwegen. Wil je liever niet over een tolweg rijden dan wordt in Google Maps ook vaak een alternatieve route aangegeven – of je kunt ‘tolwegen vermijden’ aanvinken bij de instellingen. De internetverbinding kan in Spanje soms wat slecht zijn dus het is aan te raden om je kaarten offline te downloaden zodat je daar onderweg geen problemen mee krijgt. 

Tip: Neem een telefoonhouder mee zodat je daar je telefoon in kan zetten.

Tanken met je huurauto in Spanje

De bekendste tankstations in Spanje zijn BP, Cepsa en Repsol. Je kunt bij de meeste tankstations in Spanje gewoon betalen met een pinpas of creditcard, maar het is altijd handig om wat contant geld bij je te hebben mocht het onverhoopt toch niet mogelijk zijn om op die manier te betalen. Het is ook goed om te weten dat er bij betaling met je bankpas altijd borg wordt gereserveerd van je rekening. Dit is een bedrag tussen €100 en €150 euro en hiermee wordt gecontroleerd of je genoeg saldo hebt voor een volle tank. Na het tanken wordt de borg minus het getankte bedrag weer vrijgegeven. Dit is meestal binnen een half uur maar kan in sommige gevallen ook meerdere dagen duren. Tot die tijd kun je het gereserveerde bedrag op je bankrekening dus niet gebruiken. 

Tip: In Spanje zijn veel tankstations verbonden aan grote supermarkten en daar kan je vaak het goedkoopst tanken.

Hoe werkt het parkeren in Spanje?

In de grote Spaanse steden moet je betalen om je huurauto te parkeren. Deze betaalde parkeervakken zijn te herkennen aan de blauwe strepen op de stoep en de blauwe ticketautomaten langs de weg. Op zondag is parkeren in Spanje vaak gratis en ook op werkdagen tussen 14.00 en 16.00 uur omdat het dan siesta is in Spanje. Zie je een andere kleur dan de blauwe lijnen bij een parkeerplaats dan is het vaak een plek voor bewoners en mag je hier niet parkeren. Verboden te parkeren geldt sowieso bij een gele lijn langs de stoep, bij verlaagde stoepranden en als je een bord ziet met ‘E’ met een diagonale streep er doorheen. Niet parkeren is in het Spaans estacionamiento prohibido

In sommige steden werken ze met een ORA of OTA ZONA systeem waarbij je een ticket voor 30, 60 of 90 minuten koopt bij een lokale winkel zoals bijvoorbeeld een tabakshop (estancos). Het kaartje werkt ongeveer hetzelfde als een parkeerschijf in Nederland: je maakt een gaatje in het ticket bij de datum en tijd en je legt het achter je raam. Je ziet aan de borden of je je in zo’n zone bevindt, dus let daar goed op. 

Weet je niet zeker of je ergens mag parkeren? Kijk dan goed om je heen wat anderen doen. Soms is het namelijk ook nog zo dat je de ene helft van de maand aan de linkerkant van de straat moet parkeren en de andere helft van de maand aan de andere kant. Er staan dan borden met ‘1-15’ en ‘16-31’ om de dagen van de maand aan te geven.

De verkeersregels in Spanje

Veel van de Spaanse verkeersregels zijn hetzelfde als in Nederland. Je rijdt aan de rechterkant van de weg en inhalen doe je links. Alleen de maximum snelheid buiten de bebouwde kom wijkt iets af van onze bekende regels. In Spanje mag je daar namelijk 90 km per uur rijden. Binnen de bebouwde kom is de maximum snelheid 30 of 50 km per uur en op snelwegen is dat 120 km per uur. Wat ook soms nog anders kan zijn dan je gewend bent is het invoegen op de snelweg. Het is niet vanzelfsprekend dat Spanjaarden ruimte geven voor invoegende auto’s dus het kan soms nodig zijn om te stoppen voordat je met de huurauto invoegt. Het is in Spanje ook verboden om afgeleid te zijn achter het stuur. Dat je handsfree rijdt is natuurlijk vanzelfsprekend, maar ook eten of roken tijdens het rijden mag niet. En wist je dat je officieel ook niet met teenslippers mag autorijden in Spanje? 

Vanaf welke leeftijd mag je een auto huren in Spanje?

Je kunt in Spanje bij de meeste verhuurbedrijven een auto huren vanaf 21 jaar. Soms geldt de extra voorwaarde dat je minimaal één of twee jaar je rijbewijs in bezit moet hebben en het kan ook voorkomen dat jonge bestuurders tot 25 jaar een toeslag moeten betalen om een auto te kunnen huren in Spanje. Dit soort zaken staan allemaal beschreven onder het kopje ‘specifieke voorwaarden’ tijdens het boekingsproces.

Belangrijk: vergeet je creditcard niet

Het is belangrijk om een creditcard mee te nemen die op naam staat van de hoofdbestuurder want dit is noodzakelijk voor de borg. Een creditcard op een andere naam zal niet worden geaccepteerd. Als je geen creditcard op naam van de hoofdbestuurder kan laten zien, krijg je de huurauto niet mee. Ook wanneer deze creditcard onvoldoende saldo heeft voor de borg kan je de huurauto niet in ontvangst nemen. Heb je nog geen creditcard? Dan raden we je deze creditcard aan.

Wat kost een auto huren in Spanje?

De kosten voor een auto huren in Spanje zijn afhankelijk van meerdere zaken zoals waar je de auto wilt huren en in welke periode. In het laagseizoen kan je vaak spotgoedkoop een auto huren in Spanje. Zowel op het vaste land als op de eilanden beginnen de prijzen dan al bij €18 per dag inclusief verzekering. In het hoogseizoen betaal je voor dezelfde auto op de eilanden al snel €50 per dag of meer als je te laat boekt. Op het vaste land liggen de prijzen in het hoogseizoen een stuk lager namelijk vanaf ongeveer €35 per dag. Het is slim om op tijd een huurauto te boeken omdat je anders het risico loopt dat de goedkope auto’s al verhuurd zijn.

Waar kun je het beste je huurauto boeken?

Wij boeken altijd onze huurauto via Sunnycars.nl en dat kunnen we je ook sterk aanraden voor Spanje. Met een huurauto heb je altijd kans op schade en problemen onderweg en daarom is het slim om bij een betrouwbare partij te boeken. Bij Sunnycars is bij de prijs altijd een volledige verzekering inbegrepen, kan je je boeking gratis wijzigen en staan alle voorwaarden duidelijk aangegeven. Ook hebben ze een 24/7 noodnummer waar je bij problemen in het Nederlands hulp krijgt. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over addertjes onder het gras en als er iets mis gaat op vakantie dan wordt altijd alles vergoed en geregeld. Soms betaal je hier net een paar tientjes meer dan bij een andere partij maar je hoeft je dan ook nergens meer zorgen over te maken. Dit is het wat ons betreft helemaal waard, zeker op vakantie.

Let op: Soms probeert de lokale verhuurder je nog extra verzekeringen aan te smeren. Deze zijn absoluut niet nodig want met de inbegrepen verzekering is alles gedekt. Laat je dus niet voor de gek houden want je bent 100% gedekt, zelfs je eigen risico vergoeden ze in geval van schade.

Gratis annuleren tot 1 uur van te voren: Bij Sunnycars krijgt je momenteel gratis de Flex Service erbij. Hiermee kan je tot 1 uur van te voren gratis je huurauto annuleren of wijzigen dus zo zit je nergens aan vast maar bent wel zeker van een huurauto.