10 praktische tips voor een stedentrip Barcelona

Barcelona is een hele toffe stedentrip bestemming want hier combineer je stad en strand! Bekende bouwwerken, parken en straten passeren hier de revu – veel herkenbaar in dezelfde stijl en ontworpen door de bekende architect Antoni Gaudí. Wil je alles uit je stedentrip Barcelona halen? Dan is het handig om je voor vertrek wat in te lezen. Want hoe reis je het makkelijkst door de stad? Hoe vermijd je lange de wachtrijen en hoe zit het met de veiligheid? Met deze tien praktische tips ga je goed voorbereid richting Barcelona, bespaar je geld én weet je wat je moet doen om het beste uit je stedentrip naar Barcelona te halen! 

Probeer je stedentrip Barcelona niet in vakantieperiodes te plannen

Jaarlijks bezoeken zo’n 12 miljoen mensen Barcelona en veel van hen bezoeken de stad in de vakantieperiodes. Dat is heel logisch als je geen andere opties hebt, maar als je buiten deze periodes (en weekenden) kunt reizen dan is dat altijd aan te raden. Je betaalt dan vaak minder voor je vliegticket en hotel én het is een stuk rustiger in de stad. Welke vakantieperiodes moet je dan vermijden? Als het even kan de Nederlandse schoolvakanties (voorjaarsvakantie, zomervakantie, herfstvakantie en eventueel kerstvakantie) en feestdagen waarop lange weekenden mogelijk zijn: denk aan Pasen, Pinksteren en dat soort dagen. Dit is qua vakantiedagen natuurlijk altijd interessant, maar aangezien iedereen deze momenten pakt voor een stedentrip is het wel drukker dan normaal. Probeer dus de vakantieperiodes te vermijden om het meest te genieten van je stedentrip Barcelona.

Zo vermijd je de lange wachtrijen in Barcelona

Barcelona is een drukke stad en bij de bekende bezienswaardigheden kan het erg druk zijn. Wist je dat de Sagrada Familia alleen al 4,5 miljoen bezoekers per jaar heeft? Aansluiten achteraan een lange rij is natuurlijk wel het laatste waar je zin in hebt tijdens je stedentrip Barcelona. Om lange wachtrijen te vermijden is het aan te raden om vooraf online tickets te kopen voor de bezienswaardigheden die je wilt bezoeken. Het haalt de spontaniteit een klein beetje uit je stedentrip, maar je bent wel verzekerd van een skip-the-line-ticket of een tijdslot waardoor je geen tijd hoeft te verdoen in een lange rij. 

Aanbevolen tickets om voorafgaand aan je stedentrip Barcelona te boeken

Ontdek Barcelona met een voordelige pas

Nog een praktische tip voor je stedentrip Barcelona: koop een voordelige pas waarmee je korting krijgt of zelfs gratis toegang krijgt tot sommige bezienswaardigheden. Als je veel wilt zien dan bespaar je daar al snel geld mee. In Barcelona kan je kiezen tussen de Barcelona Card en de Barcelona Pas. Hieronder lees je de verschillende voor- en nadelen per pas.

Barcelona Card

Je kunt de Barcelona Card kopen voor 3, 4 of 5 dagen. Hiermee kan je onbeperkt gratis met het openbaar vervoer reizen en gratis naar 19 musea zoals het Picasso Museum. Ook krijg je met deze pas korting op de beroemde casa’s van Antoni Gaudí. Het is slim om de Barcelona Card vooraf online te bestellen zodat je het bij aankomst op het vliegveld direct op kunt halen in terminal T1 of T2. Je kunt vanaf daar dan meteen gratis met het openbaar vervoer naar het centrum reizen!

Barcelona Pas

De Barcelona Pas is een stukje duurder maar deze pas is wel iets interessanter als je komt voor de beroemde bezienswaardigheden van Barcelona. Deze pas geeft namelijk gratis toegang met een skip-the-line-ticket tot de Sagrada Família, Park Güell en onbeperkt gebruik van de hop-on-hop-off-bussen. Daarnaast krijg je 10% korting op allerlei musea en attracties, maar het openbaar vervoer is weer niet gratis te gebruiken met deze kaart. Het is daarom goed om vooraf even uit te zoeken welke bezienswaardigheden je wilt bezoeken, of je dat op één dag wil doen en of gratis gebruik van het openbaar vervoer belangrijk is. Je kunt ook altijd nog een aparte kaart kopen om voordelig met het openbaar vervoer te reizen. Lees meer informatie over deze kaart bij het volgende kopje.

Zo reis met het OV tijdens je stedentrip Barcelona

Reizen met het openbaar vervoer in Barcelona is erg makkelijk en goedkoop. Barcelona is een grote stad dus met het openbaar vervoer (en de metro in het bijzonder) reis je het snelst door de stad. In veel steden is de taxi ook een prima vervoersmiddel, maar de taxi’s in Barcelona zijn erg duur dus de metro is daarom de beste optie.

Ben je van plan om veel met het openbaar vervoer te gaan reizen, dan is de Hola Barcelona Travel Card een goede optie tijdens je stedentrip Barcelona. Met deze pas reis je onbeperkt met het openbaar vervoer. Je kunt zelf het aantal dagen kiezen dus het is perfect voor je stedentrip naar Barcelona! 

Huur een fiets om Barcelona te ontdekken

Fietsen kan overal, juist ook in Barcelona! In de stad en langs de stranden zijn overal fietspaden aangelegd dus je kunt hier veilig op de fiets stappen om meer van Barcelona te ontdekken. Het is ook altijd een van de leukste manieren om een stad te ontdekken, want je ziet meer en je kunt onderweg overal stoppen. Wij huurde onze fietsen bij Baja Bikes en kunnen dit iedereen aanraden. Het is ook leuk om met deze fietstour op pad te gaan waarmee je langs alle hoogtepunten van de stad fietst. Er gaat een Nederlandse gids mee die je van alles leert over Barcelona. Gegarandeerd een leuke middag!

Zakkenrollers in Barcelona

Zoals in vele grote steden zijn ook in Barcelona zakkenrollers en oplichters actief die het hebben gemunt op naïeve toeristen. Het is goed om hier alert op te zijn en rekening mee te houden tijdens je stedentrip in Barcelona. Hieronder enkele tips die de kans verkleinen dat je hiermee te maken krijgt.

Een paar tips om te voorkomen dat je gerold gaat worden:

  • Neem een kleine tas mee in plaats van een grote rugzak
  • Houd je tas altijd in de gaten in het openbaar vervoer (zet hem niet op de grond maar op je schoot)
  • Doe niet je telefoon in je achterzak van je broek
  • Draag geen dure sieraden of dure accessoires
  • Laat je tas nooit onbeheerd achter op het strand want hier wordt veel gestolen

Pas je ritme aan op de Spaanse cultuur

Het Spaanse ritme is anders dan het ritme dat we in Nederland hebben. Vrijwel nergens kun je in Barcelona voor 20.00 uur in een restaurant aanschuiven en de lunch start meestal pas tussen 14.00 en 14.30 uur. Tijdens je verblijf in Barcelona moet je dus je ritme aanpassen en act like the locals do. Start de dag wat later dan je normaal gewend bent en zorg dat je laat ontbijt. Krijg je tussen de maaltijden door toch trek dan is het grote voordeel van Spanje dat je overal wat kleine tapas kunt bestellen om de honger te stillen. Je avond duurt op deze manier ook langer, maar de volgende ochtend kun je ook weer later opstaan voor het ontbijt. Tada, het Spaanse ritme!

Tip: Om de Catalaanse eetcultuur te leren kennen is het heel leuk om met deze foodtour mee te gaan. Een local neemt je dan mee door de stad om verschillende gerechten en wijnen te proeven. Hij zal je daarbij veel interessante dingen over de eet- en wijncultuur vertellen.

Haal drinkwater bij een refill point in Barcelona

Het kraanwater in Spanje is veilig te drinken maar door de chloorsmaak vinden veel mensen (waaronder ook de Spanjaarden) het niet lekker smaken. Er wordt dus veel water uit plastic flessen gedronken, wat bijdraagt aan een hoop plastic afval. Om dit tegen te gaan, kun je bij verschillende Refill Aqua stations in de stad gratis of tegen een klein bedrag je eigen waterfles vullen. Die stations zijn te vinden op allerlei plekken zoals kappers, winkels en cafés. Je kunt de app downloaden (alleen voor Android helaas) om te zien waar in de stad die waterpunten precies zijn. Breng dus je eigen hervulbare fles mee en help het milieu op deze manier een klein beetje. Wil je geen app downloaden of heb je geen Android-apparaat dan kun je de refill stations ook herkennen aan een sticker bij de deur. 

Verblijf in de leukste wijken van Barcelona

Barcelona telt 73 wijken in 10 verschillende districten. Verreweg de meeste mensen verblijven in het historisch centrum of in de wijk L’Eixample voor de Sagrada Família. Barcelona telt ontelbaar veel hotels en accommodaties door de hele stad, maar het beste verblijf je ergens in het historisch centrum zoals in de wijk Barri Gòtic. Je verblijft dan dichtbij alle bezienswaardigheden en goede restaurants. De nabijgelegen wijk El Born is ook erg leuk en perfect centraal gelegen. Hotels buiten het centrum zijn vaak goedkoper, maar het scheelt je veel reistijd (en OV-frustratie) als je een hotel in het centrum boekt. Wil je meer lezen over deze wijken? Lees dan ons artikel over de leukste wijken van Barcelona + hotel tips.

Dit zijn de leukste dingen om te doen in Barcelona

Barcelona kent veel bezienswaardigheden en waarschijnlijk moet je keuzes gaan maken van wat je allemaal wil zien en doen. Zoveel te zien, zo weinig tijd! Om het beste uit je stedentrip Barcelona te halen hebben wij 13 tips voor de leukste bezienswaardigheden in Barcelona voor je verzameld. Je leest wat er allemaal te doen is in Barcelona en we tippen onze favoriete adresjes om te eten en te slapen.