10 Tips om makkelijk vrienden te maken op reis

Alleen reizen is te gek. Je hebt alle vrijheid om te gaan en staan waar je wilt, je hoeft met niemand rekening te houden en je kan lekker op je eigen tempo reizen. Maar dat je alleen op reis gaat, wil vast niet zeggen dat je ook echt alleen wil zijn toch? Er reizen nog zoveel meer mensen alleen en natuurlijk kan het erg tof zijn om zo nu en dan met iemand samen te reizen of een paar dagen rond te hangen op een eiland. Nieuwe vrienden maken op reis gaat vaak erg snel maar op sommige momenten of bestemmingen kan het toch lastig zijn. Gebruik deze 10 tips en ijsbrekers en je de kans is groot dat je super veel mensen leert kennen tijdens je reis. 

#1 Zit aan de bar

Aan de bar zitten vaak mensen die alleen op reis zijn en zin hebben in wat gezelligheid. Zoek een leuke bar via TripAdvisor en ga naast iemand zitten die ook alleen is.

#2 Doe de toeristische dingen

Je hebt de grootste kans om andere reizigers te leren kennen op plekken waar veel reizigers komen. Klinkt logisch toch? Dus is er bijvoorbeeld een plek waar iedereen de zonsondergang bekijkt, ga daar dan heen. De kans is erg groot dat daar nog meer mensen zijn die ook alleen reizen.

#3 Neem iets leuks mee

Denk bijvoorbeeld aan een leuk kaartspel. Dit is een makkelijke ijsbreker en zorgt voor de meeste gezellige momenten. Voor je het weet ontstaat er ineens een nieuwe vriendengroep van 10 mensen.

#4 Slaap in een dorm

Dit is dé manier om andere reizigers te ontmoeten. In een dorm slapen ook vaak mensen die alleen reizen en staan open om andere reizigers te leren kennen. Zeker in de middag wanneer iedereen wakker is en nog lekker ligt te genieten van de airconditioning, kan het hier erg gezellig zijn. Dit geldt ook voor de gezamenlijke ruimte in hostels of bij het zwembad.

#5 Lach!

Een glimlach is het halve werk. Dit laat zien dat je openstaat voor andere mensen en mensen zullen sneller op je afstappen dan wanneer je niet vriendelijk kijkt. Soms is een glimlach de enige ijsbreker die je nodig hebt op reis.

#6 Sta open voor verschillende mensen

Op het eerste gezicht ziet iemand er misschien niet uit als jouw type mens, maar je hebt in ieder geval één gezamenlijke interesse: reizen! Dat zorgt ervoor dat je altijd ergens over te praten hebt en wie weet hebben jullie stiekem nog wel veel meer dingen gemeen.

#7 Start een simpel gesprek

Wees niet bang om een gesprek te starten met een van de standaard reizigers vragen. Dit doet iedereen en er ontstaat vanzelf een gesprek dat over totaal andere dingen gaat. Voorbeelden van de standaard reizigers vragen:

  • Waar kom je vandaan?
  • Wat voor werk doe je?
  • Studeer je of wat heb je gestudeerd?
  • Waar ben je allemaal al geweest op deze reis?
  • Wat is je volgende bestemming?

#8 Ga op excursie of mee met een tour

Dit kan niet misgaan! Ga mee met een leuke boottrip, een dagje paardrijden met een groep of een andere tour en aan het einde van de dag kan het niet anders dan dat je nieuwe mensen hebt leren kennen.

#9 Schaam je nergens voor

Maak je vooral nooit druk over wat anderen van je denken. Je bent op reis en de kans is groot dat je al de mensen die je hebt ontmoet nooit meer gaat zien.

#10 Stel vragen

Stel vragen aan mensen in je hostel bijvoorbeeld. Al zijn het de meest simpele vragen als ‘Weet je waar je lekker kan eten?’ of ‘Weet je hoe je het beste naar die bestemming kan reizen?’. Dit is soms het begin van een leuk gesprek en een nieuwe vriend of vriendin.