Must do: Vlieg met een luchtballon over Cappadocië in Turkije

Een ballonvaart over Cappadocië is een magische ervaring die op ieders bucketlist hoort te staan. Een ballonvaart is sowieso bijzonder maar Cappadocië is misschien wel de beste plek op aarde om dit te doen. Dat komt door de waanzinnige landschappen en vooral ook omdat hier iedere ochtend tijdens de zonsopkomst wel 150 luchtballonen opstijgen. Wil jij ook een vlucht met een luchtballon maken in Cappadocië? Dit zijn de zaken waar je rekening mee moet houden. 

Hoe ziet de vlucht boven Cappadocie eruit?

Om je een beeld te geven van de ervaring beschrijven we hieronder kort hoe de vlucht eruit ziet.

Het opstijgen

Een uur voor zonsopkomst komt de organisatie je met een busje ophalen bij je hotel. Het is een korte rit naar de vallei waar de luchtballonnen op dat moment met grote ventilatoren worden vol geblazen. Overal om je heen liggen luchtballonnen op de grond die steeds groter en groter worden. Zodra ze vol genoeg zijn, gaat het vuur aan en blazen ze de hete lucht in de luchtballon. In de mand zijn verschillende compartimenten waar telkens 4 personen in passen. In totaal gaan er 20 tot 28 personen mee met de vlucht. Zodra iedereen in het mandje is geklommen en er foto’s zijn genomen is het tijd om te vertrekken! De piloot zet het gas vol open en het duurt niet lang voordat je voelt dat het mandje van de luchtballon gaat zweven.

De vlucht en de zonsopkomst

Welke kant je op vliegt, hangt helemaal af van de wind maar de piloot kan wel enigszins sturen door hoger of lager te vliegen en zo met bepaalde windstromingen mee te vliegen. De maximale hoogte is 800 meter en gedurende de vlucht zal de piloot proberen om zowel heel laag bij de grond te vliegen als op 800 meter hoogte. Dit alles is natuurlijk helemaal afhankelijk van de weersomstandigheden. Bovenin de lucht is het muisstil wanneer de vlam niet brand en kan je in alle stilte genieten van de magische zonsopkomst over Cappadocië. De piloot zal in de lucht wat vertellen over de omgeving en je kunt hem ook alles vragen over de luchtballon. Bij de betere organisaties worden 360° foto’s en video’s gemaakt die je na de vlucht gratis krijgt.

De landing

Na ongeveer een uur in de lucht is het tijd om de daling in te zetten. Het grootste deel van het jaar staat er erg weinig wind in Cappadocië en zal het landen net zo ontspannen gaan als het opstijgen. Samen met hulp van de crew op de grond kan de piloot de het mandje vaak precies op de aanhanger van de auto laten landen. Traditiegetrouw na iedere ballonvaart is het nu tijd voor champagne en je krijgt van de piloot een certificaat. Na een korte rit naar je hotel, kun je daar gelijk aanschuiven voor het ontbijt en nagenieten van het hoogtepunt van je reis naar Cappadocië.

Wanneer vliegen de luchtballonnen in Cappadocië?

In principe vliegen de luchtballonnen in Cappadocië iedere dag van het jaar en dus ook in de winter. Echter moet het wel goed weer zijn want bij slecht weer is vliegen onmogelijk. De vlucht is altijd tijdens de zonsopkomst omdat je dan de meeste kans hebt op goed weer en daarbij is het dan nog niet zo warm. Mocht je een ballonvaart geboekt hebben en de vlucht kan niet doorgaan door slecht weer, dan proberen ze je (in overleg) om te boeken voor een andere dag. Mocht dit niet mogelijk zijn omdat alles is volgeboekt, omdat jij niet kunt of omdat het lang slecht weer blijft dan krijg je het volledige bedrag terug.

Wat kost een ballonvaart in Cappadocië?

Een ballonvaart in Cappadocië is helaas niet goedkoop. De laagste prijzen starten bij €180 maar buiten de wintermaanden om moet je rekenen op €250 per persoon bij een goede organisatie. Er zijn organisaties in alle soorten en maten en hierdoor kunnen de prijzen ook wat verschillen. Betaal je tussen het voorjaar en het najaar minder dan €250 dan zou dat zijn redenen kunnen hebben. De goedkopere organisaties vliegen bijvoorbeeld minder lang, stijgen en dalen minder om minder gas te verbruiken of stijgen iets na zonsopkomst op. Voor de zonsopkomst mogen namelijk maar 100 ballonnen opstijgen en net daarna mogen er nog 50 de lucht in. Het is even slikken maar ons advies is niet te besparen op de vlucht en te boeken bij een goede organisatie. 

Waar kan je het beste je luchtballonvaart boeken?

Wij hebben deze ballonvaart geboekt en kunnen dat iedereen aanraden. Je vliegt dan met een uitstekende organisatie en alles is tot in de puntjes verzorgd. Ze vliegen met hele ervaren piloten en de communicatie was top. Een ander groot voordeel is dat je tot 24 uur van te voren gratis kunt annuleren of wijzigen. Stel de weersvoorspelling geeft aan dat het bewolkt gaat zijn op de dag van je vlucht dan zou je dus geen zonsopkomst zijn. In dat geval is het ideaal dat je (indien beschikbaar) nog de datum kunt aanpassen naar een zonnige dag of annuleren als het tijdens je verblijf bewolkt blijft en je daardoor niet wilt vliegen.

Tip: Reis je tussen mei en september naar Cappadocië dan is het slim om je vlucht ver van te voren te boeken omdat het kan zijn dat de luchtballonnen anders volgeboekt zijn.