Tips voor de Red Valley hike in Cappadocië + wandelroute

Cappadocië is een waanzinnige bestemming om veel korte hikes te maken. De unieke rotslandschappen van Cappadocië zijn miljoenen jaren geleden ontstaan door drie vulkaanuitbarstingen. De trails door deze bizarre landschappen brengen je naar de mooiste plekken die je vrijwel met niemand hoeft te delen. Wij maakte een te gekke hike door de Rose en Red Valley. Je loopt door een canyon, passeert oude grotkerken en prachtige viewpoints. Bekijk onze tips en wandelroute voor de Red Valley hike!

De wandelroute door Rose & Red Valley

Er lopen ontzettend veel wandelpaden door de Rose & Red Valley die het soms wat op een doolhof doen lijken. Wij zijn vooraf lang bezig geweest met het uitzoeken van de wandelroute en hebben uiteindelijk een mooie hike gemaakt die we graag met je delen. Op de wandelpaden staan de routes niet super goed aangegeven dus zorg dat je tijdens het wandelen de kaart op je telefoon bij de hand hebt. Wij hebben onze wandelroute opgeslagen in Komoot en hiermee kun je offline navigeren.

In Komoot staat aangegeven dat de hike 1 uur en 15 minuten duurt. Dit klopt echter niet helemaal. Als je flink doorwandelt dan zal je er ongeveer 2 uur over doen. Reken op 2,5 uur als je het rustiger aan wilt doen. Start de hike zo’n 3 uur voordat de zon ondergaat want de trail eindigt bij een spectaculair viewpoint waar je de zonsondergang kunt bekijken.

Uitleg gratis gebruik Komoot app: Je hoeft niet te betalen om deze route op te slaan voor offline gebruik. Download de app van Komoot > klik op de link van onze route hierboven > druk linksonder op Opslaan > vink Opslaan voor offline gebruik aan > druk vervolgens weer op Opslaan. Om later tijdens je reis de route te volgen open je de app > klik je onderaan op Profiel > onder Tours vind je Gepland en daar staan je opgeslagen routes > open de gedownloade route > klik op de kaart. Klik niet op de groene button ‘navigatie starten’ want die functie is alleen betaald. Je ziet nu de gehele route plus je eigen locatie met een richtingwijzer. Zo kan je de weg makkelijk vinden.

Hoe ziet de Red Valley hike eruit?

De wandelroute loopt in een rondje en het landschap wisselt continu. Ons was niet helemaal duidelijk waar de Rose Valley start en waar de Red Valley begint maar eigenlijk maakt dat ook niet zo veel uit. Het begin van de hike -de zuidelijke route- wandel je door een canyon. Af en toe passeer je een korte tunnel en moet je via een trap naar beneden klimmen. Het einde van de zuidelijke route is een vlak pad dat een stukje saaier is. Precies in het midden vind je een eenvoudig cafe waar je wat kunt drinken.

Het tweede deel van de hike -de noordelijke route- brengt je naar een hoger gedeelte van de canyon. Nu loop je niet meer door de canyon maar heb je juist uitzicht over de canyon. Je passeert een paar eeuwenoude kerken in de rotsen. De kerk met het kleine cafeetje erbij is een prachtige kerk om van binnen te bekijken. Hier vind je eeuwenoude muurschilderingen die nog goed bewaard zijn gebleven. Bestel een heerlijk verse sinaasappelsap bij het cafeetje en geniet van het uitzicht.

Hierna begin je aan het laatste deel van de Red Valley hike. Het uitzicht wordt nu nog mooier en je kan kilometers ver kijken over het landschap van Cappadocië. Zoek een paar honderd meter voor het eindpunt een fijn plekje uit om de zonsondergang te bekijken. De rotsen kleuren tijdens de zonsondergang pas echt roodroze dus het is zeker aan te raden om deze hike aan het einde van de middag te maken.

Wat neem je mee?

  • Hoedje of pet
  • Zonnebrand
  • Vestje voor wanneer het kouder wordt tijdens de zonsondergang 
  • Goede schoenen
  • Minimaal 1 liter water per persoon
  • Snacks
  • Telefoon met volle batterij met onze route op Komoot