Wat te doen in Cappadocië? De 10 mooiste bezienswaardigheden!

Cappadocië ligt in het midden van Turkije op slechts 4 uur vliegen van Nederland maar wanneer je er bent, heb je vaak het gevoel op een andere planeet te staan. De unieke landschappen van Cappadocië zul je nergens anders ter wereld tegenkomen. Ook maak je er kennis met de veelzijdige Turkse keuken en zijn er veel bijzondere bezienswaardigheden en activiteiten te ondernemen. Ben je benieuwd naar wat er te doen is in Cappadocië? Hieronder lees je al onze tips voor een fantastische reis naar één van de mooiste regio’s van Turkije.

Weetje: In Nederland zeggen we Cappadocië en in het Engels Cappadocia maar in Turkije is het Kapadokya. Je spreekt het uit als ‘Kappadokja’ en de locals zullen het waarderen wanneer je het ook zo noemt.

Hoe is Cappadocië ontstaan?

Voordat we delen wat er allemaal te doen is in Cappadocië, is het misschien leuk om eerst iets te weten over het ontstaan ervan. De bijzondere landschappen van Cappadocië zullen zelfs de ervaren wereldreiziger nog verbazen. Miljoenen jaren geleden zijn er drie grote vulkaanuitbarstingen geweest die Cappadocië hebben bedekt met een laag van lava en jarenlange asregen. Dit heeft gezorgd voor een combinatie van hard en zacht gesteente dat vervolgens door erosie van regen en rivieren de meest bijzondere rotformaties heeft gevormd. In het zachte gesteente kan je makkelijk een grot uithakken en daarom wonen in Cappadocië al sinds de middeleeuwen mensen in grotwoningen. Tegenwoordig is dit niet meer toegestaan maar de overblijfselen van woningen en Christelijke kerken kom je nog overal tegen. Vooral de kerken zijn indrukwekkend doordat sommige mooie muurschilderingen en graven bevatten.

Wat te doen in Cappadocië?

In Cappadocië is veel te doen door de vele verschillende bezienswaardigheden. Wanneer je veel wilt doen en zien dan moet je al snel rekenen op drie volle dagen om Cappadocië te verkennen. Ben je benieuwd naar praktische zaken zoals wanneer de beste reistijd is of hoe het zit met vervoer? Lees dan ook onze praktische tips voor Cappadocië.

Maak een vlucht met een luchtballon

Het hoogtepunt van een bezoek aan Cappadocië is natuurlijk een vlucht met een luchtballon. Iedere ochtend stijgen er zo’n 150 luchtballonen op en dat, in combinatie met de bijzondere landschappen, zorgt voor een magische beleving. Je moet er helaas diep voor in de buidel tasten maar de ballonvaart in Cappadocië is iedere euro dubbel en dwars waard. Nergens anders ter wereld stijgen er iedere dag zoveel luchtballonnen tegelijkertijd op. Het is een gek idee dat je hier samen met ongeveer 3000 mensen verspreid over 150 ballonnen in de lucht hangt om de zonsopkomst te bekijken. Lees vooraf onze tips voor het boeken van een ballonvaart in Cappadocië zodat je bij een betrouwbare organisatie boekt en alles uit je ervaring haalt.

Bekijk de zonsopkomst vanaf Lovers Hill

Laat je budget een ballonvaart niet toe dan is het bekijken van de zonsopkomst vanaf Lovers Hill the next best thing. Je kijkt vanaf hier uit over Swords Valley, de vallei waar de luchtballonnen opstijgen. Met een beetje geluk vliegen ze rakelings langs je af. Ook als je wel een ballonvaart hebt gemaakt, is het leuk om hier nog wat mooie foto’s te schieten en van het uitzicht te genieten. Om bij Lovers Hill te komen kan je het beste naar deze locatie lopen en vanaf daar het pad volgen richting de grote Turkse vlag. Kom niet met de auto want parkeren is hier lastig. 

Tip: Dit viewpoint bezoeken iedere ochtend honderden mensen. Zoek je liever een rustigere plek dan is deze locatie een goed alternatief. Je staat hier niet zo hoog als op Lovers Hill maar je hebt nog steeds een te gek uitzicht en kunt makkelijk een plekje vinden waar niemand anders is.

Hiken bij de Red Valley en Rose Valley

Cappadocië is een populaire reisbestemming maar wanneer je gaat hiken zal je van deze drukte vrijwel niets merken. Het overgrote deel van de reizigers komt hier namelijk niet om mooie wandelingen te maken. Ze bezoeken de bekende viewpoints, schieten wat foto’s en houden het dan weer voor gezien. Zonde wat ons betreft want de beste manier om de unieke landschappen te ervaren is door een paar korte hikes te maken. Vrijwel alle hikes gaan door valleien en de Red Valley en Rose Valley zijn de meest indrukwekkende valleien van allemaal. Tijdens de 2,5 uur durende Red- en Rose Valley hike kom je de mooiste vergezichten en rotsformaties tegen om vervolgens af te sluiten met een waanzinnige zonsondergang. Wil je deze wandeling maken? Lees dan vooraf even onze tips voor de Red Valley hike.

Tip: Wil of kan je deze hike niet maken maar wil je wel de zonsondergang bij Red- en Rose Valley bekijken? Ga dan een drankje doen bij Crazy Ali Cafe. Wil je liever de drukte ontwijken dan kan je ook je eigen drankje meenemen en een paar honderd meter verder lopen want daar is het net zo mooi.

Reuze aspergers spotten bij Love Valley

Een andere hele bijzondere vallei in Cappadocië is Love Valley. Wanneer je de foto’s hieronder ziet dan zal je al snel begrijpen waarom deze naam ooit gekozen is. Op de een of andere manier zijn hier rotsformaties ontstaan die heel veel lijken op, laten we zeggen… gigantische aspergers. Je kunt deze plek bekijken vanaf dit drukbezochte viewpoint maar het is mooier om deze weg in te rijden en zo direct in de vallei te staan onder de aspergers. Wil je een mooie hike maken door de vallei dan kan je het pad volgen door de vallei naar Uçhisar Castle, waar je de zonsondergang kunt bekijken. Deze wandeling duurt zo’n 1,5 uur met een geleidelijke klim van 300 meter. Wil je deze wandeling maken dan kan je beter een taxi nemen naar het startpunt en weer een taxi terug naar Göreme.

De zonsondergang bekijken vanaf Uçhisar Castle

Uçhisar Castle is één van de mooiste viewpoints in Cappadocië. Het kasteel telt vele tunnels en kamers die zijn uitgehakt in een 60 meter hoge rots. Door de hoogte kijk je uit over heel Cappadocië en dit maakt het een populaire plek om de zonsondergang te bekijken. Wij vonden het wel wat druk boven dus hebben een stukje lager een rustig plekje opgezocht waar het uitzicht nog steeds spectaculair was. Bij de ingang staan kraampjes waar je lekker wat dadels, noten of een vers sapje kunt scoren.

Göreme Open-Air Museum

Cappadocië telt twee bijzondere openluchtmuseums waar je de overblijfselen van eeuwenoude beschavingen kunt bekijken. Beide plekken zijn mooi maar het ontbreekt er aan goede borden met informatie. Göreme Open-Air Museum is een bedevaartsoord uit de 17e eeuw en bestaat uit een aantal uit rotsen gehouden kerken, kapellen en kloosters met kleurrijke muurschilderingen. Het is een klein museum en het kan er erg druk worden dus het is aan te raden om vroeg te gaan. Je kunt bij de ingang bijbetalen voor een audiotour en het is goed om te weten dat je voor de Dark Church een extra ticket moet kopen. Dit is de mooiste kerk van het museum en wel een aanrader als je er bent. 

Zelve Open-Air Museum

Zelve Open-Air Museum is een -tot nu toe- minder bekend openluchtmuseum dat stukken groter en rustiger is. Er zijn drie kleine valleien waar je prima een uur kunt ronddwalen tussen de honderden grotwoningen. Als je moet kiezen dan zouden wij naar Zelve gaan omdat het groter, rustiger en goedkoper is.

Tip: Onderweg naar Zelve Open-Air Museum kom je langs Pasabag Valley, een mooie plek om een korte wandeling te maken. Met je ticket van Pasabag Valley mag je ook naar binnen bij Zelve Open-Air Museum.

Paardrijden tussen de luchtballonnen

De massaliteit van de luchtballonnen in Cappadocië heeft iets magisch maar met andere tours is massaliteit minder mooi. Zo is het paardrijden tijdens de zonsondergang een hele populaire activiteit maar door de drukte is dit meer filerijden. De paarden lopen met tientallen in een rij en zien er niet altijd goed verzorgd uit. Toch kan paardrijden in Cappadocië ook heel gaaf zijn en kan je het massatoerisme vermijden. Wij kozen voor een tour tijdens de zonsopkomst met The Dalton Brothers en reden op twee hele gezonde paarden met een gids door de vallei terwijl de luchtballonnen overal om ons heen opstegen. Een te gekke ervaring die we iedereen aanraden!

Overslaan: quad rijden tijdens de zonsondergang

Wij maakte de fout om de quadtour met zonsondergang te boeken. Wij vonden dit een vreselijke tour waarbij je in een constante langzaam rijdende file stond met meer dan 1000 andere quads. Dit is niet overdreven want deze cijfers komen van de gids. Je stopt telkens 20 minuten bij een viewpoint waar je op de foto kan met een verwaarloosde kameel en onderweg schieten ze een foto van je die ze gelijk inlijsten en aan je willen verkopen. Al met al draait deze tour totaal niet om het quad rijden. Als je het ons vraagt, zouden we deze tour vooral lekker overslaan.

Verken het gezellige Göreme

Göreme is de leukste uitvalsbasis voor je reis naar Cappadocië. Je kunt er genieten van de overheerlijke Turkse keuken bij de tientallen goede restaurants en leuke souvenirs scoren zoals een kleurrijk tapijt, antieke sierraden of een vintage zonnebril. Een bekende fotospot is de tapijtenwinkel Galeri Ikman. Helaas trekt deze winkel tegenwoordig zoveel mensen dat je moet betalen om er een foto te mogen maken en vaak ook in de rij moet staan. Wij vonden Cappadocia Antique Culturel Collection een veel leukere plek. Deze antiekzaak ziet er prachtig uit en bevindt zich gedeeltelijk in een grot. Overal waar je kijkt, zie je antieke kleden, sieraden en beelden. Verderop in dit artikel delen we nog tips voor leuke restaurants in Göreme.

Tip: Ben je gek op katten? Neem dan een zakje kattensnoepjes mee want daarmee ga je in Turkije veel nieuwe vrienden maken!

Wandelen bij Pigeon Valley

Pigeon Valley is een mooie vallei voor een korte wandeling. De Pigeon Valley verbindt de dorpjes Göreme en Uçhisar. Onderweg kom je langs mooie viewpoints en zoals altijd in Cappadocië zijn de landschappen heel bijzonder. Het is vreemd hoe elke valei zo zijn eigen vormen rotsen heeft. De Pigeon Valley heeft een golvende muur van zacht gesteente en de vallei staat vol bomen en struiken waardoor het er groener is dan op veel andere plekken in Cappadocië. Lees onze tips voor de Pigeon Valley hike om de route te bekijken.

Bezoek de ondergrondse stad Derinkuyu

Zo’n 40 minuten rijden van Göreme vind je Derinkuyu Underground City. Deze gigantische ondergrondse stad heeft wel 5 verdiepingen en huisveste ooit 20.000 mensen en hun vee. Het is een doolhof van smalle gangen en ruimtes waarvan sommige zich wel 85 meter onder de de grond bevinden. Bij de ingang zijn gidsen te vinden die je voor een klein bedrag meer vertellen over de geschiedenis van deze bijzondere stad. Het is aan te raden om een gids te nemen omdat nergens borden met informatie staan.

Let op: Heb je last van claustrofobie, een hoge bloeddruk of hartproblemen dan kan je deze plek beter niet bezoeken.

Goede restaurants in Cappadocië (Göreme)

De Turkse keuken is smaakvol met veel groentes en verschillende kruiden maar zonder direct heel pittig te zijn. Wij hebben met plezier veel restaurants in Cappadocië getest en onze favorieten voor je op een rijtje gezet.

Omurca Art Cave Cafe – Dit is een erg gezellig plekje om wat kleins te eten of wat te drinken. De Piyaz (turkse bonen salade) is een aanrader en je kunt hier ook waterpijp roken.
Topdeck – Hier eet je in een grot en als je wilt dan kun je achterin op traditionele wijze dineren aan een lage tafel op de grond met kleden en kussens. De spotgoedkope mezze is heerlijk om te delen.
Turkish Ravioli – De perfecte plek om Manti (Turkse ravioli) te proberen maar bestel vooral ook de overheerlijke pottery kebab.
Firin Express – Zoek je een snelle hap dan kan je hier verschillende variaties van pide bestellen. Dit is een knapperig stukje deeg gevuld met tomatensaus, groenten en eventueel vlees.
Pumpkin – Ook hier proef je veel traditionele Turkse gerechten op zijn best.
Namaste India – Ben je gek op de Indiase keuken dan moet je hier zijn. Het is er niet gezellig maar het lekkere eten maakt veel goed.
Cafe Safak – De beste koffie in Cappadocië gezet door hele gastvrije mensen in een klein cafe.

Tip: Wil je graag dineren bij Topdeck, Turkisch Ravioli of Pumpkin? Dan is het slim om enkele dagen van te voren te reserveren.

De mooiste cave hotels in Cappadocië

In Göreme vind je een paar hele gave hotels met dakterrassen vanwaar je een spectaculair uitzicht hebt over heel Cappadocië. Hier geniet je van een lekker ontbijt terwijl de luchtballonnen laag over het hotel vliegen en de eerste zonnestralen van de dag de vallei verlichten. Bij sommige van deze hotels slaap je in een traditionele grotkamer. Henna Hotel en Charming Cave Hotel en zijn onze favorieten maar er zijn nog een paar bijzondere hotels in Cappadocië die het overwegen waard zijn. We hebben de 5 mooiste hotels van Cappadocië op een rijtje gezet.

Tip: Om in de mooiste hotels te verblijven is het nodig om ver van te voren te boeken. Deze hotels zitten namelijk snel volgeboekt en zeker de betaalbare kamers zijn al vroeg weg.