Tips voor de Pigeon Valley hike in Cappadocië

Middenin Cappadocië, tussen de dorpjes Göreme en Uçhisar ligt de Pigeon Valley. Dit is een prachtige vallei waar je een mooie korte hike kunt maken. Vanaf Göreme loop je zo de vallei in en kan je direct genieten van de stilte en de schoonheid van de natuur. De Pigeon Valley is geen drukbezochte plek en wij kwamen dan ook vrijwel geen andere mensen tegen tussen de imposante rotspartijen. We hadden daarentegen wel leuk gezelschap van twee lieve viervoeters die enthousiast de hele route mee liepen. In dit artikel delen we onze wandelroute en tips voor de Pigeon Valley hike in Cappadocië!

Leuk weetje: De Pigeon Valley heeft al eeuwenlang dezelfde inwoners namelijk, je raadt het al, duiven. Er zijn heel veel duiventillen (duivenhuizen) en deze zijn eeuwen geleden gemaakt door de bewoners van Cappadocië. De duiventillen zijn kleine vierkante hokjes in het gesteente. De duivenpoep werd gebruikt als mest en hierdoor groeide de gewassen beter.

De wandelroute door de Pigeon Valley

Er lopen ontzettend veel verschillende wandelpaden door de Pigeon Valley en als je de kaart bekijkt dan is het lastig een route bepalen. Voorafgaand aan onze reis hebben we wat speurwerk gedaan en een mooie route gevonden. Helaas is het niet mogelijk om een rondje te lopen dus je zult altijd weer via dezelfde route terug moeten lopen. Je kunt ook alleen de heenweg lopen en de taxi of bus pakken van Uçhisar naar Göreme of andersom. De hike door de Pigeon Valley is het mooist in de eerste uren na de zonsopkomst dus het is aan te raden om lekker vroeg op pad te gaan. 

Wij hebben onze wandelroute gedeeld in Komoot. Als je de route opent zie je dat bij Göreme de route nog een ander pad inslaat. Dit is een mooi deel om mee te pakken want hier loop je tussen de boeren velden. Het pad loopt dood dus je zult daarna weer terug moeten lopen.

Uitleg gratis gebruik Komoot app: Je hoeft niet te betalen om deze route op te slaan voor offline gebruik. Download de app van Komoot > klik op de link van onze route hierboven > druk linksonder op Opslaan > vink Opslaan voor offline gebruik aan > druk vervolgens weer op Opslaan. Om later tijdens je reis de route te volgen open je de app > klik je onderaan op Profiel > onder Tours vind je Gepland en daar staan je opgeslagen routes > open de gedownloade route > klik op de kaart. Klik niet op de groene button ‘navigatie starten’ want die functie is alleen betaald. Je ziet nu de gehele route plus je eigen locatie met een richtingwijzer. Zo kan je de weg makkelijk vinden.

Hoe ziet de Pigeon Valley hike eruit?

De hike door de Pigeon Valley is erg makkelijk en niet zwaar. Wanneer je heen en terug loopt dan heb je waarschijnlijk nog geen 2 uur nodig. Er is bijna geen hoogteverschil en de wandelpaden zijn goed. De Pigeon Valley is misschien wel het groenste plekje in Cappadocië door de vele bomen en struiken. Je loopt het grooste deel door een kleine canyon waarbij je het laatste deel de hoogte in gaat om hier uit te klimmen. Vanaf daar kom je meerdere viewpoints tegen met uitzichten over de enorme rotsen die door erosie prachtige vormen en lijnen hebben. Houd tijdens het wandelen zeker je ogen open voor verborgen grotten.