Tips voor een auto huren in Turkije

Een huurauto geeft je alle vrijheid en in een land zo groot als Turkije is dit het ideale vervoersmiddel. Wil je een auto huren in Turkije dan vraag je je misschien af hoe veilig het verkeer is is of wat een huurauto in Turkije ongeveer kost. Hier geven we antwoord op alle vragen die je hebt wanneer je een auto wilt huren in Turkije. Met deze tips kom je niet voor vervelende verrassingen te staan en kan je ontspannen starten aan je rondreis door Turkije. 

Is een auto huren in Turkije veilig?

Autorijden in Turkije is anders dan in Nederland en dat merk je gelijk zodra je met je huurauto de weg opgaat. Het is zeker niet zo dat iedereen heel gevaarlijk rijdt maar de verkeersregels worden in Turkije een stuk minder streng nageleefd. Adviessnelheden, rijbanen en doorgetrokken strepen zijn er wel maar worden genegeerd door de meeste mensen. Wij hebben in veel Aziatische landen meegemaakt dat automobilisten heel agressief rijden maar deze ervaring hebben wij in Turkije niet gehad. Het is eerder dat mensen niet veel met andere weggebruikers bezig zijn en soms onverwachte dingen kunnen doen. Mensen rijden soms ineens erg traag, slaan plots af zonder knipperlicht of kunnen midden op de weg stilstaan. Dit maakt een auto huren in Turkije wel wat anders dan in Nederland maar wij zouden het zeker niet als gevaarlijk willen bestempelen. Blijf altijd goed opletten en verwacht het onverwachte dan komt het zeker goed.

Tip: In Turkije is de veiligste plek op de weg is vaak op de middelste rijbaan. In Nederland is de rechterbaan de veiligste plek op de weg maar in Turkije is dit juist de plek waar meer onverwachte dingen gebeuren zoals langzaam rijdende auto’s, scooters of iemand die een stukje achteruit rijdt.

Verkeersregels in Turkije

De verkeers- en voorrangsregels komen grotendeels overeen met die van Nederland en ook de verkeersborden zijn vrijwel gelijk. Op stopborden staat geen STOP maar DUR. Een ander bord dat goed is om te onthouden als je auto gaat huren in Turkije is Tek Yön. Op deze borden staat een pijl en zijn voor eenrichtingswegen. Parkeren mag alleen aan de rechterkant van de weg en niet bij borden met de tekst Park Yapilmaz (verboden te parkeren). De maximale snelheden staan met borden goed aangegeven maar in het geval ze er niet staan kan je met een personenauto de volgende maximale snelheden aanhouden.

  • 50 km/h Binnen bebouwde kom
  • 90 km/h Buiten bebouwde kom
  • 110 km/h Wegen met gescheiden rijbanen
  • 120 km/h Autosnelwegen

Internationaal rijbewijs: Om een auto te huren in Turkije heb je als Nederlander of Belg geen internationaal rijbewijs nodig.

Hoe zijn de wegen in Turkije?

Ga je een auto huren in Turkije dan ben je vast ook benieuwd naar hoe de wegen zijn. Helaas is dat lastig te zeggen omdat Turkije een gigantisch land is met grote verschillen in de regio’s. Door het hele land lopen snelwegen die over het algemeen in goede staat zijn. Ook de wegen in de meeste steden zijn modern en goed onderhouden. Maar Turkije telt ook veel bergwegen, kleine dorpjes en afgelegen gebieden. Hier kun je wegen tegenkomen die vol gaten zitten of onverhard zijn. Mocht je de bergen intrekken dan kan een 4×4 daarom handig zijn maar voor de meeste rondreizen door Turkije zal een normale personenauto prima zijn.

Tip: Maak bij het ophalen van je huurauto in Turkije altijd foto’s van de huurauto en bekijk goed of alle huidige schade op het formulier staat aangegeven. Zo voorkom je discussie bij het inleveren van je huurauto.

Belangrijk: vergeet je creditcard niet

Het is belangrijk om een creditcard mee te nemen die op naam staat van de hoofdbestuurder want dit is noodzakelijk voor de borg. Een creditcard op een andere naam zal niet worden geaccepteerd. Als je geen creditcard op naam van de hoofdbestuurder kan laten zien, krijg je de huurauto niet mee. Ook wanneer deze creditcard onvoldoende saldo heeft voor de borg kan je de huurauto niet in ontvangst nemen. Heb je nog geen creditcard? Dan raden we je deze creditcard aan.

Extra tips voor een auto huren in Turkije

Nog wat handige dingen om rekening mee te houden als je een auto gaat huren.

Neem cash meer voor de tolwegen

Zorg dat je altijd cash bij je hebt voor de tolwegen want ze accepteren in Turkije nog niet overal je pinpas.

Download de kaart in Google Maps

Ga je een auto huren in Turkije dan hoef je daar zeker geen navigatie systeem bij te reserveren. Google Maps werkt perfect in Turkije en je kunt in de app voorafgaand aan je reis de kaart downloaden. Vervolgens kan je in Turkije offline navigeren. Je bijrijder kan helpen met navigeren of wanneer je dat liever zelf doet, kan je een telefoonhouder meenemen.

Vanaf welke leeftijd mag je een auto huren in Turkije?

Je mag in Turkije een auto huren vanaf 18 jaar wanneer je minimaal 1 jaar je rijbewijs hebt. Toch kan dit per aanbieder soms wat verschillen en geldt voor sommige aanbieders de minimale leeftijd van 21 jaar. Deze voorwaarden staan altijd duidelijk beschreven tijdens het boeken onder het kopje specifieke voorwaarden huurauto.

Wat kost een auto huren in Turkije?

Een auto huren in Turkije is vaak best goedkoop vergeleken met een auto huren in veel andere landen. De kosten voor een huurauto zijn afhankelijk van waar je de auto ophaalt, hoe ver van te voren je boekt en in welk seizoen. Over het algemeen kan je een auto huren vanaf zo’n €20 tot €40 per dag. Wij boeken altijd een auto via Sunnycars.nl en dat kunnen we je ook sterk aanraden voor Turkije. Met een huurauto heb je altijd kans op schade en problemen onderweg en daarom is het slim om bij een betrouwbare partij te boeken. Bij Sunnycars is bij de prijs altijd een volledige verzekering inbegrepen, kan je je boeking gratis wijzigen en staan alle voorwaarden duidelijk aangegeven. Ook hebben ze een 24/7 noodnummer waar je bij problemen in het Nederlands hulp krijgt. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over addertjes onder het gras en als er iets mis gaat op reis dan wordt altijd alles vergoed en geregeld. Soms betaal je hier net een paar tientjes meer dan bij een ander partij maar je hoeft je dan ook nergens meer zorgen over te maken. Dit is het wat ons betreft helemaal waard, zeker op reis.

Let op: Soms probeert de lokale verhuurder je nog extra verzekeringen aan te smeren. Deze zijn absoluut niet nodig want met de inbegrepen verzekering is alles gedekt. Laat je dus niet voor de gek houden want je bent 100% gedekt, zelfs je eigen risico vergoeden ze in geval van schade.

Gratis annuleren tot 1 uur van te voren: Bij Sunnycars krijgt je momenteel gratis de Flex Service erbij. Hiermee kan je tot 1 uur van te voren gratis je huurauto annuleren of wijzigen dus zo zit je nergens aan vast maar bent wel zeker van een huurauto.