De ultieme reisroute voor Namibië + tips

Een rondeis door Namibië is er een om nooit meer te vergeten. Het is één van de meest dunbevolkte landen ter wereld en bestaat grotendeels uit woestijnlandschappen van zand en steen. Dat klinkt misschien als alsof er weinig te beleven valt maar niets is minder waar. Tijdens je roadtrip door Namibië beklim je ’s werelds hoogste zandduinen, overnacht je op de meest unieke locaties, tour je door de mooiste bergpassen en natuurlijk kom je overal wild life tegen. Zowel tijdens de safari’s door wildparken als onderweg naar je volgende bestemming. Bekijk onze reisroute Namibië en laat je overtuigen door de foto’s die we namen tijdens onze rondreis met Namibia Nomads.

Vervoer voor deze reisroute in Namibië

Door het zeer beperkte openbaar vervoer kan je slechts op twee manieren door Namibië reizen; met een groepsreis per bus of zelf een roadtrip maken met een 4×4 huurauto. Dat laatste is wat ons betreft absoluut the way to go. Autorijden is erg makkelijk en veilig in Namibië en zo ervaar je het land op zijn best. Onderweg kom je maar weinig andere auto’s tegen. Het is zelfs vrij gebruikelijk om even je hand op te steken wanneer je een tegenligger tegenkomt buiten de steden. Dat geeft wel aan hoe dunbevolkt het land is en hoe rustig de wegen zijn. Je kunt soms uren rijden zonder ook maar iets of iemand tegen te komen. De landschappen veranderen constant en zullen eerder verrassen dan vervelen.

Wil je meer weten over hoe het is om zelf te rijden in Namibië? Bekijk dan onze tips voor een auto huren en rijden in Namibië.

Kiezen tussen een huurauto met of zonder daktent

Wanneer je de keuze hebt gemaakt om zelf te gaan rijden in Namibië, heb je gelijk nog een keuze te maken. Namelijk of je wel of niet met een daktent gaat rondreizen. Deze manier van reizen is bijzonder populair in Namibië en dat heeft meerdere redenen. Ten eerste is het aanbod van lodges beperkt. Deze zijn veelal erg luxe en daardoor ook prijzig. Ten tweede kun je met je huurauto en daktent op de meest waanzinnige plekken overnachten midden in de natuur. Dat doe je op campings waar je vaak je eigen plek hebt, weg van andere auto’s. Alle kampeerspullen zijn inbegrepen bij de huurauto dus je kunt zonder al te veel voorbereidingen starten aan je avontuur door het land van de eindeloze horizonnen.

Bekijk onze tips voor kamperen met een 4×4 en daktent in Namibië wanneer deze manier van reizen jou aanspreekt.

Hoeveel weken heb je nodig voor deze reisroute?

Namibië is 20 keer zo groot als Nederland dus je kunt je voorstellen dat er onwijs veel te zien is en de afstanden soms behoorlijk groot kunnen zijn. Je zou er zomaar vier weken kunnen rondtoeren maar dan zijn al je vakantiedagen waarschijnlijk gelijk op. De meeste bestemmingen liggen in het noorden en midden van het land en om deze te bezoeken heb je zo’n twee weken nodig. Hieronder beschrijven onze reisroute voor Namibië met alle plekken waar je overnacht en ook de stops die je onderweg tegenkomt.

Windhoek

Vanuit Nederland of België vlieg je naar de hoofdstad Windhoek waar je het beste gelijk bij aankomst op de luchthaven een simkaart met internet aanschaft bij de MTC shop. Vervolgens neem je in de stad wat cash op bij een pinautomaat en ben je helemaal klaar voor de reis door Namibië. Na een nachtje bijkomen van de vlucht is het vervolgens tijd om je ruige 4×4 op te halen. Je krijgt een briefing over de auto, de daktent en alle spullen die in de auto liggen zoals reserve banden, koelkast en andere belangrijke spullen. Na de briefing ben je klaar om op avontuur te gaan. In Windhoek is niet veel te doen dus blijf hier vooral niet te lang hangen. Even grote boodschappen inslaan is wel slim zodat je voor de eerste dagen genoeg eten en drinken bij hebt.

Tip: Grote boodschappen kun je in Windhoek het beste doen bij SuperSpar Maerua.

Okonjima Nature Reserve

Denk je aan Namibië dan denk je aan safari dus om je reis gelijk goed te beginnen is de eerste overnachting op deze reisroute het privé-natuurreservaat Okonjima Nature Reserve. Dit enorme stuk land van 22.000 hectare is al generaties lang in het bezit van de familie Hanssens. Deze familie begon hier als veehouders maar zet zich nu in om wilde dieren te beschermen en Okonjima terug te brengen naar zijn natuurlijke staat, voordat het door mensen werd gecultiveerd. In 1991 richtten ze de AfriCat Foundation op, die zich inzet voor het redden, revalideren en vrijlaten van grote carnivoren zoals luipaarden en cheeta’s. Na een eerste nachtje in de bush kun je in de ochtend kiezen voor een game drive of de luipaard tracking. Bekijk alle tips voor Okonjima om te lezen wat er allemaal te doen is.

Tip: Wat ons betreft kun je het beste kiezen voor de game drive omdat je hierbij ook de tijd krijgt om van andere dieren te genieten. De gidsen hebben onderling contact en als de groep van de luipaard tracking een luipaard heeft gespot dan krijgt jouw gids alsnog de locatie door.

Namutoni (Etosha National Park)

Na een voorproefje in het Okonjima Nature Reserve vervolg je de reis naar Etosha National Park. Dit is een van de grootste wildparken van zuidelijk Afrika en absoluut de beste plek om wildlife te spotten in Namibië. Het landschap is hier grotendeels bijzonder kaal doordat 1/3 van het park bestaat uit een zoutvlakte die is ontstaan door het opdrogen van een gigantisch meer. Hierdoor is het extra makkelijk om dieren te spotten. Je kunt een georganiseerde game drive doen maar je mag ook door het hele park zelf rondrijden met je huurauto. In Etosha zijn verschillende camps waar je veilig kunt overnachten achter de hekken. De eerste nacht verblijf je in het oostelijk gelegen Namutoni waar je rond zonsondergang zeker even moet gaan kijken bij de zogenoemde waterhole. Rond dit tijdstip komen veel dieren hier drinken zoals neushoorns, olifanten, zebra’s, leeuwen en giraffen. Bekijk onze tips voor Etosha National Park om alles uit je bezoek te halen en de meeste dieren te spotten.

Okaukuejo (Etosha National Park)

Sta deze dag zo vroeg mogelijk op en vertrek zodra de zon opkomt want in de vroege uurtjes zijn de dieren het meest actief. Rijd langs de verschillende waterholes, neem de detours in plaats van de grote hoofdwegen en speur de horizon af op zoek naar de indrukwekkende fauna van Namibië. Je rijdt vandaag richting het westelijke gelegen camp Okaukuejo en doorkruist zo het grootste deel van Etosha. De waterhole bij Okaukuejo Camp staat bekend als de beste plek om de zwarte neushoorn te spotten. Bijna iedere avond komen ze hier drinken. Ga vooral ook na het diner even een kijkje nemen want in de avond kan het verrassend druk zijn. Wij zagen hier op één moment wel twee leeuwen, vijf neushoorns, zeven giraffen en een kudde springbokken.

Grootberg

Na een aantal dagen vol safari’s is het tijd voor wat afwisseling. De volgende bestemming is het Grootberg plateau gelegen in de regio Damaraland. In dit gebied leeft de woestijnolifant, het allergrootste olifantenras ter wereld. Een van de activiteiten die je hier kunt doen is dan ook het opzoeken van deze reuzen. Zelf kozen we voor een andere activiteit; de Santana Drive. Hierbij vertrek je met een gids vanuit het mooie Grootberg Lodge en maak je een rondje over het vlakke Grootberg plateau. De drive zelf is niet zo spannend maar uiteindelijk kom je bij een van de mooiste viewpoints van Namibië uit waar je de zonsondergang bekijkt onder het genot van je favoriete drankje en lekkere snacks. Een magisch moment! Bekijk vooraf onze tips voor Grootberg om alles uit je bezoek te halen.

Spitzkoppe

Dat de landschappen in Namibië heel verschillend kunnen zijn dat merk je wel wanneer je via de Grootberg Pass naar Spitzkoppe rijdt. De scherpe rotsen maken plaats voor gigantische ronde oranje stenen. Middenin de uitgestrekte vlakte doemt uit het niets het Spitzkoppe gebergte op. Dit is de perfecte plek voor een avontuurlijke wandeling of klimtocht. Hier kampeer je tussen de gigantische rosten en kun je de meest mooie zonsondergang bekijken. Bekijk onze tips voor Spitzkoppe om te zien wat er allemaal te doen is en welke kampeerplekken de mooiste zijn.

Swakopmund

Mocht je nog niet weten dat Namibië een Duitse kolonie is geweest dan kom je daar snel achter in het rustige stadje Swakopmund. Bij veel oude huizen en overheidsgebouwen zie je de typische Duitse bouwstijl terug. Swakopmund is de perfecte uitvalsbasis voor een heel aantal gave activiteiten zoals een 4×4 tocht door de woestijn bij Sandwich Harbour waar de golvende zandduinen de zee ontmoeten. Maar je kunt er ook kajakken tussen de zeehonden of quad rijden door de Namibwoestijn. Genoeg leuks om uit te kiezen dus! Wij hebben de leukste dingen om te doen in Swakopmund voor je op een rijtje gezet.

Sesriem en de Sossusvlei

Sesriem is de uitvalsbasis voor weer een ander hoogtepunt van deze reisroute door Namibië. De Sossusvlei is een unieke plek in vele opzichten. Zo’n 900 jaar geleden stond de vallei geheel onderwater door een gigantische rivier. Totdat het gebied geteisterd werd door droogte en de vuurrode zandduinen zich zo verplaatste dat de rivier de Sossusvlei niet meer kon bereiken. De bomen stierven en werden bijna zwart door de zon maar door de droogte konden ze niet wegrotten. Deze bomen zijn dus al 900 jaar oud! De moerrassen droogde op en de witte bodem van klei bleef over. De combinatie van kleuren maakt dit de meest fotogenieke plek van Namibië. Bekijk onze tips voor de Sossusvlei om alles uit je bezoek te halen.

Tip: Onderweg van Swakopmund naar Sesriem kom je langs Solitaire Lodge. Dit is de perfecte stop om je auto vol te tanken en zelf ook even lekker bij te tanken. In het restaurant staat namelijk veel lekkers op het menu.

Naukluft

Net voor het einde van je reis maak je nog een laatste stop in het Naukluft National Park. Vanuit hier kan je meerdere korte hikes maken door canyons waarbij je onderweg een verfrissende duik kunt nemen in de natuurlijke baden. Grote kans dat je onderweg ook hele familie’s bavianen zult tegenkomen die je van een afstandje nieuwsgierig in de gaten houden. Let wel op voor je spullen!

Windhoek

Je keert weer terug naar Windhoek waar je terugblikt op een onvergetelijk avontuur vol hoogtepunten. Wij gingen voor een hapje en drankje naar The Stellenbosch Wine Bar and Bistro en dit is wat ons betreft echt een aanrader. Geniet van heerlijke gerechten en goede wijnen in de patio met mediterrane sferen. Reserveren is nodig. Zoek je liever iets eenvoudigers dan is Joe’s Beerhouse een gezellige plek voor een laatste drankje in Namibië.

Tip: In Windhoek gebruiken ze geen Uber maar de lokale variant LEFA. Het is handig om vooraf even de app te downloaden.

Waar hebben wij deze rondreis geboekt?

Wij hebben deze reis geboekt bij Namibia Nomads en kunnen dat iedereen sterk aanraden. Een reis door Namibië goed voorbereiden kost best veel tijd want er is veel om rekening mee te houden. Met Namibia Nomads zorgen zij voor alle voorbereidingen en kan het genieten gelijk beginnen. Je krijgt een roadbook mee met alle informatie en tips voor onderweg. De prijs is scherp vergeleken met andere organisaties en alles is tot in de puntjes geregeld. Van een pick up van de airport tot een volledig uitgeruste 4×4 met daktent en kampeerspullen en alle overnachtingen. Je reist individueel door Namibië maar start wel met meerdere reizigers op dezelfde datum. Deze groep heeft een eigen WhatsApp groep waarin je tips kunt delen of voor wie wilt in de avonden kunt afspreken voor een drankje. Niets hoeft maar als je het leuk vindt dan kun je hier gebruik van maken. Wij vonden dit een hele leuke toevoeging aan de reis.