Tips voor een auto huren in Namibië + onze ervaring

Een auto huren in Namibië is dé manier om de schoonheid van het land te zien. De uitgestrekte landschappen lenen zich perfect voor een toffe roadtrip en met een huurauto ervaar je de ultieme vrijheid. Buiten de steden kom je vaak maar zo weinig andere weggebruikers tegen dat het gebruikelijk is om even je hand op te steken. In Namibië heb je de mooiste wegen dus bijna helemaal voor jezelf! Die verlaten landschappen zorgen er ook voor dat je wel met de juiste voorbereiden op pad moet gaan. Daarom delen we hier alle tips voor een auto huren en rijden in Namibië.

Is een auto huren met daktent een aanrader in Namibië?

Vrijwel nergens ter wereld zie je zoveel auto’s met daktent rondrijden als in Namibië. Dit is dan ook de perfecte bestemming om deze bijzondere manier van reizen te omarmen. Met de daktent overnacht je op de mooiste plekken en deze manier van reizen is tevens een betaalbaar alternatief voor de dure lodges en hotels in Namibië. Wij hebben dit geregeld via Namibia Nomads en zij zorgen niet alleen voor een robuuste huurauto met daktent maar ook voor alle kampeerspullen, de leukste campings en vele andere praktische zaken. Wat ons betreft is dit de beste manier om het land te ontdekken en zorgeloos te genieten van alle mooie bestemmingen.

Hoe zijn de wegen in Namibië?

Wanneer je met een huurauto door Namibië gaat reizen, ben je vast benieuwd naar hoe de wegen daar zijn. We zullen het vast verklappen; je zult grotendeels over onverharde wegen rijden. Namibië is een van de meest dunbevolkte landen ter wereld en daardoor zijn er weinig geasfalteerde wegen te vinden. Er ligt in totaal zo’n 50.000 kilometer aan wegennetwerk in Namibië. Hiervan is 6.500 geasfalteerd en 42.500 zijn onverharde wegen. Gelukkig liggen de meeste onverharde wegen er heel goed bij en rijden ze een stuk comfortabeler dan je zou verwachten. De wegen worden het hele jaar door geëgaliseerd en kuilen in de weg worden opgevuld. Echter zijn er ook wegen die minder van kwaliteit zijn en waar je wat langzamer zal moeten rijden. In- en rondom steden zoals Swakopmund en Windhoek liggen geasfalteerde wegen die van goede kwaliteit zijn.

Is een 4×4 huurauto nodig in Namibië?

4×4 en 4WD zijn afkortingen voor four wheel drive oftewel vierwielaandrijving. Met een 4×4 huurauto kan je op bijna ieder terrein rijden en zal je niet snel vast komen te staan. Je hebt beter zicht doordat je hoger zit, betere grip op de onverharde wegen, je raakt de onderkant van de auto minder snel en de auto kan een steile weg of kuilen in de weg veel beter aan. Doordat je vele kilometers over onverharde wegen zult rijden is het fijn om een 4×4 auto te huren in Namibië. Wanneer je in het regenseizoen Namibië bezoekt (van december tot en met februari) is een 4×4 al helemaal essentieel. Droge rivierbeddingen kunnen volstromen die je met je auto moet doorkruisen en daar heb je een 4×4 voor nodig.

Is autorijden in Namibië veilig?

Autorijden in Namibië is zeker veilig te noemen. Er gebeuren weinig ongelukken en dat komt doordat er weinig verkeer is. Op de steden na kom je amper andere weggebruikers tegen. Dat is gelijk ook waar het ‘gevaar’ in zit. Gevaar is een groot woord, maar als je autopech hebt dan kan hulp ver weg zijn. Om je daarop goed voor te bereiden is het slim om altijd veel drinkwater in de auto te hebben liggen. Het is ook fijn om een lokale simkaart te kopen met data en belminuten. Deze kan je op het vliegveld van Windhoek kopen. Tijdens het autorijden heb je vaak geen internet, maar op de meeste plekken wel bereik om eventueel hulp te bellen. Wil je echt altijd bereik hebben tijdens het autorijden? Huur dan een satelliettelefoon bij je verhuurbedrijf. Dit is eigenlijk alleen nodig als je ook offroad gaat rijden en dat zullen de meeste reizigers niet vlug doen.

Kijk daarnaast ook uit met diepe plassen en rivieren na hevige regenval. Als er veel water in kuilen ligt, zie je niet hoe diep ze zijn. Zorg dat je geen plassen of rivieren doorkruist als het water hoger dan de helft van je autoband komt. Wees ook voorzichtig met in de bergen rijden. Hier rijd je vaak over onverharde wegen waardoor het glad kan zijn en er is meestal geen vangrail. Veel wegen in Namibië zijn vlak en alsmaar rechtdoor. Dit kan slaapverwekkend zijn dus het is belangrijk om altijd alert te blijven op vermoeidheidsklachten. Ook is het af te raden om in het donker te rijden. De wegen zijn niet verlicht en dieren zijn het actiefst in het donker waardoor de kans op een aanrijding met een dier groter is. En als laatste is het verstandig om niet te hard op onverharde wegen te rijden. Aan de zijkant van de wegen liggen vaak veel losse stenen en wanneer je daar met hoge snelheid in terechtkomt raak je in de slip en kun je over de kop slaan.

Tips om de kans op een lekke band te verkleinen

Natuurlijk is het soms onoverkoombaar, maar je kunt wel degelijk actie ondernemen om de kans op een lekke band te verkleinen in Namibië.

  • Zorg dat je je bandenspanning aanpast op de weg waar je rijdt. Houd op geasfalteerde wegen een bandenspanning van 2.0 bar aan. Laat op grindwegen de spanning zakken naar 1,8 bar en op zandwegen naar 1,5 bar. Bij de meeste huurauto’s ligt er een bandenspanningsmeter in de auto.
  • Als de buitentemperatuur stijgt dan stijgt ook de bandenspanning. Vertrek je vanuit het koele Swakopmund en rij je de hete woestijn in? Dan is de kans groot dat je je bandenspanning moet verlagen.
  • Heb je een lekke band die je hebt vervangen en wil je deze repareren? Dan kan je dit op meerdere manieren laten doen. Neem in dat geval contact op met je verhuurbedrijf en vraag aan hen wat de beste methode is en welke methode wel en niet is verzekerd. Kies je de verkeerde methode dan betaal je soms voor de hele band omdat de verhuurmaatschappij deze dan niet meer kan gebruiken.

Extra tip: Zorg dat je weet hoe je een band moet wisselen. Weet je nog niet hoe dat moet, kijk dan een tutorial op YouTube.

Wat moet je doen wanneer je autopech hebt?

Is er iets stuk aan je huurauto en kan je niet meer verder rijden? Balen, maar geen reden tot stress. Het komt vroeg of laat altijd goed! Bel ten eerste altijd met je verhuurbedrijf. Het is belangrijk dat je hun telefoonnummer hebt en je telefoon is opgeladen. Leg aan het verhuurbedrijf de situatie uit en dan gaan zij een oplossing voor je regelen. Rijdt er een weggebruiker langs? Dan kan je degene altijd vragen om hulp. Vrijwel iedereen stopt om elkaar te helpen in Namibië.

Verkeersregels in Namibië

Als het gaat om verkeersregels dan gaan er een aantal zaken anders dan dat wij gewend zijn. Het grootste verschil is dat er in Namibië aan de linkerkant van de weg wordt gereden. Dat is even wennen in het begin, maar je zal merken dat het snel normaal wordt. Het is aan te raden om een automaat te huren omdat je anders ook nog met je linkerhand moet schakelen. Daarnaast is het in Namibië verplicht om met je lichten aan te rijden. De maximale snelheid op geasfalteerde snelwegen is 120 km/u, op onverharde wegen is dat 100km/u. Sommige verhuurmaatschappijen geven aan dat je niet verzekerd bent als je op onverharde wegen harder dan 80 km/u rijdt. Er zit een tracker in elke auto dus als ze dit aangeven dan is het slim om je hieraan te houden. Bij een ongeluk of schade zullen ze kijken naar je gereden snelheid.

Extra info en tips voor een auto huren in Namibië

Hieronder nog wat handige zaken om rekening mee te houden als je een auto gaat huren in Namibië.

Internationaal rijbewijs

Je hebt in Namibië een internationaal rijbewijs nodig om een auto te huren en te rijden. Deze kan je aanvragen bij iedere ANWB winkel. Neem een geldig rijbewijs en een recente pasfoto mee.

Navigeren in Namibië

Wij raden aan om met Google Maps te navigeren in Namibië. Download van te voren de kaart van de regio waar je gaat rijden. Zo kan je altijd offline navigeren. Het is makkelijk om de plekken die je gaat bezoeken te pinnen zodat je de locaties snel bij de hand hebt. Ook tankstations, restaurants en geldautomaten kan je allemaal offline vinden in Google Maps.

Neem een creditcard mee

Neem een creditcard mee die op naam staat van de hoofdbestuurder. Dit is verplicht voor de borg en een creditcard op een andere naam zal niet worden geaccepteerd. Je krijgt de huurauto niet mee als je geen creditcard op naam van de hoofdbestuurder kan laten zien of als deze creditcard onvoldoende saldo heeft voor de borg. Heb je nog geen creditcard? Dan raden we je deze creditcard aan.

Tanken in Namibië

Doordat Namibië zo dunbevolkt is, kom je ook maar weinig tankstations tegen. Het kan zelfs zijn dat het volgende tankstation zo’n 300 kilometer verderop is. Zorg daarom dat je altijd voldoende brandstof hebt en weer op tijd gaat tanken. Vaak hebben grote 4×4 huurauto’s in Namibië twee tanks in de auto zitten waardoor je extra veel kilometers kunt maken.

Tip: Bij de tankstations in Namibië wordt er voor je getankt door een pompbediende en worden ook je ramen gewassen. Het is gebruikelijk om hen een fooi van zo’n 5 tot 10 NAD te geven. Houd in de gaten dat de pomp op 0 staat als de pompbediende start met tanken.

Wat kost een auto huren in Namibië?

De kosten voor je huurauto in Namibië zijn afhankelijk van een heel aantal zaken. Denk aan het seizoen waarin je reist, hoe ver van te voren je boekt en wat voor auto je uitkiest. Daarnaast is het ook de vraag of je wel of geen daktent wilt. Een 4×4 zonder daktent en kampeerspullen kun je boeken vanaf €70 per dag via Sunnycars.nl. Hierbij is een volledige verzekering inbegrepen. Vervolgens ben je wel gebonden aan de veelal prijzige lodges en restaurants want in Namibië liggen de prijzen van hotels hoog. Wij kozen daarom voor een reis met Namibia Nomads. Dit is een van de scherpst geprijsde aanbieders van reizen naar Namibië waarbij je huurauto, daktent, kampeerspullen, campings en pick-ups zijn inbegrepen. Beide opties zijn leuk en hebben zo zijn voor- en nadelen. Kijk dus goed wat bij jou en jouw budget past.