8 Viewpoints op Madeira die je niet wilt overslaan

Het berglandschap van Madeira zorgt voor de meest prachtige uitzichten. Madeira is maar een klein eiland, maar door de ruige bergen voelt het heel groots aan. Wij huurde een auto en gingen op zoek naar de mooiste viewpoints van Madeira. Het leuke is dat het ene viewpoint compleet anders is dan het ander en ze dus allemaal het bekijken waard zijn. Bij de een sta je boven de wolken en bij de andere kijk je tegen een 400 meter hoge kliff aan. Scroll snel naar beneden en check de 8 mooiste viewpoints op Madeira! 

#1 Bica da Cana viewpoint

Bij het viewpoint Bica da Cana kijk je uit over de hoogste pieken van Madeira. Het uitzicht is hier prachtig, zeker tijdens de zonsopkomst. De zon komt namelijk op achter Pico do Arieiro waardoor het helemaal feloranje kleurt achter de bergtoppen. Het viewpoint Bica da Cana ligt op 1,560 meter hoogte en bij perfecte weersomstandigheden sta je hier boven de wolken. Heb je pech dan sta je in de wolken en zie je niets dus het is altijd een gokje wat je te zien krijgt.

Bica da Cana ligt vrijwel in het midden van Madeira. Vanuit Funchal is het zo’n 45 minuten rijden naar de parkeerplaats van Bica da Cana. Er passen maar een paar auto’s op de parkeerplaats maar als er geen plek meer is dan kan je je auto langs de kant van de weg parkeren. Het is vanaf de parkeerplaats nog een kleine 10 minuten lopen naar het viewpoint. 

Let op: de laatste 10 minuten van de autorit rijd je door een gebied waar heel veel konijnen leven. Vroeg in de ochtend rijden er nog bijna geen auto’s en schrikken de konijnen als je aan komt rijden. Ze kunnen dan in paniek heel hard de weg op rennen. Kom je hier in het donker, rij dan met groot licht en let op voor de konijnen die de weg over rennen.

#2 Miradouro Lombo do Mouro 

Op 5 minuten rijden vanaf Bica da Cana ligt Miradouro Lombo do Mouro en het is zeker de moeite waard om even te stoppen langs de kant van de weg. Je hebt hier een gaaf uitzicht over misschien wel de mooiste autoweg van Madeira. Ook ligt er vaak een pak wolken achter deze berg die in slow motion van de berg ‘afrolt’ en oplost in het dal. Een prachtig natuurspektakel!

#3 Pico do Arieiro viewpoint

Je mag Madeira niet verlaten zonder dat je de zonsopkomst bij Pico do Arieiro hebt gezien. Het is één van de highlights van Madeira en je zult zeker niet de enige zijn die zo vroeg uit bed is gekomen. Pico do Arieiro is de 3e hoogste berg van Madeira en je staat hier op 1.818 meter hoogte. Er hangen vaak wolken beneden in de vallei dus je staat dan boven de wolken naar de zonsopkomst te kijken. Een magisch moment! Pico do Arieiro is ook het startpunt van de PR1 hike dus mocht je deze willen lopen dan kan je dat perfect met elkaar combineren.

Vanuit Funchal is het ongeveer 40 minuten rijden naar de parkeerplaats van Pico do Arieiro. Het kan hier erg koud zijn dus neem een dikke trui en eventueel een windjack mee.

#4 Miradouro Ponta da Ladeira

Ponta da Ladeira is een minder bekend viewpoint van Madeira maar zeker niet minder mooi. Deze plek is wat ons betreft de allermooiste plek van het eiland om de zonsondergang te bekijken. De dramatische kliffen en de oneindige oceaan zorgen voor de mooiste plaatjes. Het wordt niet bezocht door het grote publiek en wij waren hier dan ook helemaal alleen. En dat tijdens de zonsondergang, op zo’n mooie plek!

Vanaf de parkeerplaats is het aan de linkerkant nog ongeveer 20 meter naar beneden lopen tot het viewpoint. Let wel goed op want dit is geen officieel pad en er is een diepe afgrond aan één kant. Vertrouw niet op het hekje want die heel gammel.

#5 Vereda dos Balcões viewpoint

Om bij dit viewpoint te komen moet je een korte wandeling maken van zo’n 10 minuten. De wandeling is hartstikke makkelijk met een kleine klim van 30 meter hoogteverschil. Dit is het startpunt van de wandeling en hier kan je ook je huurauto parkeren. Eenmaal aangekomen bij het Vereda dos Balcões viewpoint voel je je heel klein tussen de enorme bergen. Extra leuk aan dit viewpoint is dat er veel vogeltjes zijn. Er ligt iedere dag vers vogelvoer en de vogeltjes zijn gewend om uit mensen hun handen te eten. Sommige vogels zijn zo comfortabel dat ze minutenlang blijven zitten.

Voertip: Het voer dat er ligt kennen de vogels ondertussen wel dus als je wil dat ze op je hand komen zitten dan moet je iets extra lekkers voor ze meenemen zoals bijvoorbeeld walnoten. Breek de noten in hele kleine stukjes zodat de vogels blijven zitten om te eten. Geef de vogels alleen natuurlijke dingen zoals noten, zaden of fruit en niets met suiker of zout zoals chips of notenrepen. Als het druk is dan helpt het als je bovenop de grote rots een rustig plekje op zoekt. Steek je vlakke hand uit, zorg dat ze het voer zien en heb geduld, ze komen vanzelf als ze comfortabel genoeg zijn.

#6 Miradouro do Véu da Noiva

Aan de noordkust van Madeira vind je het unieke viewpoint Véu da Noiva. Wij reizen al jaren de wereld over maar nog nooit eerder zagen wij een tientallen meter hoge waterval die rechtstreeks in de oceaan stort. De ruige kliffen rondom de waterval zorgen voor een fantastisch uitzicht. Er loopt een oude en vervallen weg langs de klif naar de waterval. Tot 2008 kon je helemaal naar de waterval lopen maar door een heftige landslide vlakbij de waterval, is deze weg nu afgesloten en mag je de waterval alleen van een afstandje bekijken. Je ziet onderaan de waterval nog de overblijfselen van de landslide liggen.

#7 Ponta do Rosto

Bij dit viewpoint word je getrakteerd op een heel ander soort uitzicht dan alle vorige viewpoints. Ponta do Rosto ligt helemaal in het oosten van Madeira en daarom is het de perfecte plek om de zonsopkomst te bekijken. Ponta do Rosto is een half uur rijden vanuit Funchal en je kunt direct naast het viewpoint parkeren. Net om de hoek vind je het startpunt van de PR8 Ponta de São Lourenço hike die je ook zeker niet wil missen.

#8 Miradouro do Guindaste

In het noorden van Madeira ligt Miradouro do Guindaste, ook wel Crane Viewpoint genoemd. De enorme kliffen en de ruige oceaan laten je piepklein voelen. Deze plek is, zoals vele in dit rijtje, prachtig tijdens de zonsopkomst. Gelukkig is het overdag ook heel mooi hier omdat je dan goed de kleuren van de diepblauwe oceaan en de groene bergen ziet.

Tip: ben je hier overdag rond lunchtijd? Vlakbij het uitzichtpunt zit een enorme supermarkt genaamd Continente Modelo Santana. Koop hier een lekkere lunch zodat je op een geweldige locatie kan gaan picknicken.