Hiken op Madeira: PR8 Ponta de São Lourenço

In het oosten van Madeira vind je Ponta de São Lourenço, een smal 6 kilometer lang schiereiland met een totaal ander landschap dan de rest van Madeira. Op de kaart ziet dit gebied eruit als een staart die aan het eiland bungelt. Ponta de São Lourenço bestaat uit een droog heuvellandschap en er stonden hier lang geleden meerdere vulkanen. Het landschap heeft wel wat weg van een maanlandschap. Op het eerste gezicht lijkt het misschien alsof hier niet veel groeit, maar toch groeien er 138 verschillende soorten planten waarvan 31 alleen op Madeira voorkomen. Ben je al enthousiast geworden? De PR8 Ponta de São Lourenço hike neemt je mee over dit unieke deel van Madeira!

De PR8 Ponta de São Lourenço hike in het kort

Aantal kilometer: 7 kilometer
Aantal uur: 2 tot 3 uur
Hoogteverschil: 470 meter
Moeilijkheidsgraad: makkelijk

Hoe ziet de PR8 eruit?

De PR8 Ponta de São Lourenço hike is geen moeilijke wandeling. Je loopt over een heuvelachtig pad maar je hoeft geen zware klimmen of dalingen aan te gaan met uitzondering van de klim naar het viewpoint op het einde. Er zijn nauwelijks afgronden en er staat een hekje op de gedeeltes waar dat wel zo is. Tijdens de hike passeer je meerdere mooie viewpoints. Zorg dat je in ieder geval stopt bij Miradouro de São Lourenço en Ponta do Castelo want deze uitzichtpunten zijn beide fantastisch mooi!

Als je zo’n 2,5 kilometer hebt gewandeld, kom je bij een splitsing (zie foto van bord hieronder) waar je links- en rechtsaf kunt. Allebei de routes brengen je naar hetzelfde viewpoint dus het maakt niet uit welke kant je opgaat. De route links is een wat makkelijker en saaier pad. De route rechts is wat heuvelachtiger en passeer je een piepklein, schattig strandje. Het is lekker om hier even een duik te nemen wanneer de temperaturen het toelaten. Uiteindelijk komen de paden weer samen en hier vind je een restaurant waar je wat kunt eten en drinken. Na dit restaurantje begin je aan de klim naar het laatste viewpoint, Miradouro Ponta do Furado. Dit laatste deel is redelijk steil met enkele hoge traptreden die glad kunnen zijn na regen. Eenmaal boven is het uitzicht grandioos. Je kan hier kilometers ver de oceaan inkijken waar de ruige kliffen kaarsrecht uit het water steken. Bij helder weer kan je zelfs buureiland Porto Santo zien liggen.

Er staat een bordje aan het begin van de klim waarop staat dat het verboden is om naar dit viewpoint te lopen maar werkelijk iedereen negeert dit en loopt naar het viewpoint. Het verboden toegang bordje lag dan ook heel toepasselijk op de grond toen wij er waren. Na dit viewpoint begin je aan de terugweg. Je loopt hetzelfde pad terug maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen om nu bij de splitsing de andere kant op te lopen dan op de heenweg.

Extra tip: Ponta do Rosto viewpoint

Het indrukwekkende Ponta do Rosto viewpoint ligt op 5 minuten rijden vanaf het startpunt van de PR8 en véél te mooi om over te slaan nu je toch in de buurt bent. Het ligt niet op de route van de PR8 maar met de auto ben je er zo. Als je een vroege vogel bent, dan raden we je aan om hier de zonsopkomst te bekijken en daarna aan de hike te beginnen. De zonsopkomst is hier namelijk waanzinnig mooi! Je kunt naar dit viewpoint rijden en je hoeft er niet voor te wandelen.

Hoe kom je bij de PR8 Ponta de São Lourenço hike?

Met een huurauto: Verreweg de makkelijkste manier om bij het startpunt van deze hike te komen is met een huurauto. Vanaf Funchal is het ongeveer 30 kilometer rijden en daar doe je zo’n 30 tot 40 minuten over. Er zijn genoeg parkeerplekken waar je gratis je auto kunt parkeren en dit is de exacte locatie van de parkeerplaats.

Met een tour: Heb je geen huurauto dan is deze tour een optie om de hike te maken. Je wandelt samen met een kleine groep en een gids die je van alles vertelt over het eiland en de flora en fauna die je tegenkomt. Je wordt opgehaald bij je hotel en na de hike weer teruggebracht.

Met het openbaar vervoer: Een andere optie om bij het startpunt van deze hike te komen is met het openbaar vervoer. Lijnbus 113 van busmaatschappij SAM is de enige die naar Baia d’Abra rijdt, het beginpunt van de hike. Check vooraf de actuele bustijden.