De 5 mooiste hikes & wandelingen op Madeira

Madeira staat bekend om de fantastische wandelingen die je er kunt maken en dit is dan ook de beste manier om de schoonheid en diversiteit van Madeira te ervaren. De landschappen zijn ruig en de fauna heel afwisselend door de verschillende microklimaten. Kiezen uit de meer dan 100 wandelroutes kan best lastig zijn en daarom delen we hier de 5 mooiste hikes met je. Met deze hele verschillende hikes zal je de diversiteit van Madeira ervaren terwijl je geniet van de meest te gekke uitzichten. Jungle, watervallen, hoge kliffen, zee zichten en wandelen boven de wolken, je kan het allemaal afvinken!

Deze 5 wandelroutes zijn stuk voor stuk goed te doen voor iedereen die een beetje fit is. Je hoeft er in ieder geval geen klim ervaring voor te hebben en de paden zijn goed onderhouden met duidelijke bewegwijzering.

Tips voor wandelen / hiken op Madeira

Als eerste willen we je meegeven dat vroeg in de ochtend of laat in de middag de mooiste momenten zijn om te gaan hiken. Zeker in de zomermaanden kan het in de middag druk zijn op sommige paden. Daarbij lees je hieronder nog enkele tips die van pas kunnen komen.

De beste reistijd voor hiken op Madeira

Wandelen op Madeira kan het hele jaar door maar tussen april en september heb je het meeste kans op goed weer. Ongeacht van wanneer je gaat, is het altijd aan te raden om een regenpak bij je te hebben. Het weer kan heel snel omslaan en is overal op het eiland anders. Daarbij is het ook slim om wat warme kleding mee te nemen want in de hoge bergen kan het fris zijn. Een fleece vest en windjack zijn ideaal omdat ze niet veel wegen. Check altijd even de weersvoorspellingen voor vertrek naar Madeira en dan niet alleen die van Funchal maar bijvoorbeeld ook die van Pico do Arieiro.

Wat moet je meenemen

Fijne wandelschoenen zijn natuurlijk aan te raden. Alles is ook op sneakers te doen maar een beetje extra grip kan geen kwaad op de soms gladde wandelpaden. Zorg ook dat je op pad gaat met een volle telefoon want bij sommige hikes kom je door tunnels waar je geen hand voor ogen ziet zonder zaklamp. Download vooraf even de app maps.me en daarin de kaart van Madeira zodat je, bij twijfel, altijd even op de kaart kunt kijken welke afslag je moet hebben tijdens het wandelen.

PR aanduiding van routes

De officiële wandelpaden op Madeira worden aangeduid met de letters ‘PR‘, gevolgd door een cijfer. Zo is er de PR1 tot de PR22. Dit zijn de officiële wandelroutes die worden aanbevolen door Madeira. Al deze routes vind je hier. De PR nummering is er simpelweg om het makkelijk te maken voor reizigers die de Portugese namen van de hikes niet kunnen uitspreken. Er zijn ook veel onofficiële wandelpaden die een Portugese naam hebben zonder PR aanduiding.

PR9 Levada do Caldeirão Verde hike

Je kan niet naar Madeira gaan zonder een levada hike op de planning te hebben staan en de PR9 Levada do Caldeirão Verde is één van de allermooiste. Weet je niet wat een levada hike is? Lees dan even het kopje hieronder. Deze vrij makkelijke maar wel redelijk lange hike neemt je mee door de dichte jungle van Madeira, door enkele tunnels en langs de meest indrukwekkende uitzichten. Met goed weer kijk je op sommige plekken honderden meters naar beneden de kloof in. Gelukkig vind je langs het pad overal een hekje. De levada loopt langs een rotswand die op veel plekken helemaal groen is door de vele soorten mossen en varens. Na zo’n 7 kilometer wandelen op een vrijwel vlak pad kom je uit bij één van de hoogste watervallen van Madeira. Een heerlijke plek om even bij te komen voor je start aan de terugweg.

Lees onze gehele ervaring en tips voor de PR9 om een beter beeld te krijgen van de hike.

Afstand: 13 km in totaal
Duur: 4 tot 5 uur
Hoogteverschil: ongeveer 100 meter

Wat is een levada hike? Typerend voor Madeira zijn de levada hikes. Een levada is een irrigatiekanaal en in totaal is er meer dan 3.000 km aan levadas te vinden op Madeira. Sommige zijn al in de zestiende eeuw aangelegd. Levadas kronkelen langs de ruige bergen en brengen het het regenwater van de ene kant van het eiland naar de andere kant omdat het veel vaker in het noorden regent dan in het zuiden. De lavadas vormen prachtige wandelpaden dwars door de bergen.

PR8 Ponta de São Lourenço hike

De PR8 is ook een echte must do want hier vind je de mooiste kliffen van Madeira. Het pad loopt over de heuvels van het smalle schiereiland in het oosten. De hike start bij Ponta de São Lourenço en loopt naar het uitzichtpunt Ponta do Furado. Vanaf hier kijk je uit over onbewoonde eilanden en de blauwe oceaan. Bij helder weer kan je zelfs buureiland Porto Santo zien liggen. De uitzichten onderweg zijn grandioos en weer totaal anders dan op veel andere plekken op Madeira. Een groot deel van het jaar is dit namelijk één van de droogste plekken van het eiland en kleurt de vegetatie prachtig goudgeel.

In de winter en het voorjaar zijn de grassen en andere kleine plantjes groen en ziet het er weer totaal anders uit. Hoewel het lijkt alsof er niet veel groeit, groeien hier toch 138 verschillende soorten planten waarvan 31 alleen op Madeira voorkomen. Het pad is erg makkelijk te bewandelen en totaal niet zwaar, alleen het laatste stukje naar het uitzicht is een redelijk steile klim omhoog met enkele hoge traptreden die glad kunnen zijn na regen.

Lees onze gehele ervaring en tips voor de PR8 om een beter beeld te krijgen van de hike.

Afstand: 7 km
Duur: 2 tot 3 uur
Hoogteverschil: 470 meter

PR1 Vereda do Arieiro hike

Klaar voor een stevige workout? De PR1 is onze favoriete hike op Madeira door de waanzinnige uitzichten over de hoogste pieken van het eiland. Je start op 1818 meter hoogte bij Pico do Arieiro en loopt vanaf hier naar de hoogste berg van het eiland, Pico Ruivo op 1862 meter hoogte. Het hoogteverschil tussen deze twee reuzen misschien niet veel maar om er te komen moet je veel vele traptreden beklimmen en afdalen. Het totale hoogteverschil is daardoor rond de 1650 meter en dat maakt het best een uitdagende hike. De uitzichten zijn de inspanning gelukkig meer dan waard.

Start deze hike met de zonsopkomst want Pico do Arieiro is de mooiste plek om de zonsopkomst te bekijken op Madeira. Vaak bevind je je hier boven de wolken en dat in combinatie met het 360 graden uitzicht en de warme kleuren van de zonsopkomst geven je een magisch gevoel. Klinkt deze hike je net wat te pittig? Geen zorgen, er ook kortere variaties op deze route.

Lees onze gehele ervaring en tips voor de PR1 om een beter beeld te krijgen van de hike.

Aantal kilometer: 11 km
Aantal uur: 6 uur
Hoogteverschil: 1650 meter

PR6 Levada 25 Fontes & Risco waterval hike

De PR6 en de PR6.1 zijn de meest populaire levada hikes die je makkelijk met elkaar kan combineren. Ze zijn super toegankelijk door het vrijwel vlakke pad en brengen je naar twee hele mooie watervallen. De ene waterval is tientallen meters hoog en de ander telt 25 losse stralen water die uitkomen in een poel met groenblauw water. Je zou bijna zeggen dat je ergens in Zuidoost-Azië hier. Doordat deze hike zo populair is, is het aan te raden om vroeg te starten met de wandeling want het kan hier later op de dag erg druk worden met grote groepen en gezinnen.

Lees onze gehele ervaring en tips voor de PR6 + PR6.1 om een beter beeld te krijgen van de hike.

Aantal kilometer: afhankelijk van je routekeuze
Aantal uur: afhankelijk van je routekeuze
Hoogteverschil: afhankelijk van je routekeuze

Boca do Risco hike

De Boca do Risco hike is een fantastische hike langs de hoge kliffen aan de kustlijn van Madeira. Het is een hele makkelijke wandeling over een vrijwel vlak pad met hier een daar een behoorlijke afgrond aan je zijde. De klif is enkele honderden meters hoog en begroeit met vele soorten planten. De groene kliffen zorgen voor een te gekke kleurencombinatie met de diepblauwe zee en door de uitzichten begrijp je waarom Madeira soms de bijnaam ‘het Hawaii van Europa’ krijgt.

Lees onze gehele ervaring en tips voor de Boca do Risco hike om een beter beeld te krijgen van de wandeling.

Aantal kilometer: 10 km
Aantal uur: 3-4 uur
Hoogteverschil: 400 meter