Verdwaal door het mystieke Fanal Forest op Madeira

Het sprookjesachtige oerbos Fanal Forest, soms ook wel Laurisilva genoemd, is één van de laatste laurierbossen ter wereld en staat daarom op de werelderfgoedlijst van Unesco. Tientallen miljoenen jaren geleden was een groot deel van Zuid-Europa bedekt met dit soort bossen maar door de ijstijd en de boskap zijn bijna alle laurierbossen verdwenen. De oude laurierbomen hebben vaak hele gekke vormen en zijn begroeid met wel 20 verschillende soorten mossen. De dikke mist die vaak in Fanal hangt, zorgt voor een mystieke sfeer en maakt deze plek nog indrukwekkender.

Hoe kom je bij Fanal Forest?

Fanal Forest ligt hoog in de bergen in het westen van Madeira en is het makkelijkste te bereiken met een huurauto. Vanaf Funchal is het een uurtje rijden naar de parkeerplaats van Fanal en vanaf hier loop je direct Fanal Forest in. De weg erheen is een van de meest mooie wegen van Madeira en onderweg moet je zeker even stoppen bij het uitzichtpunt Miradouro Lombo do Mouro. Heb je geen huurauto dan zal je een tourtje moeten boeken want je kunt hier niet met het openbaar vervoer komen en omdat het zo ver weg is, is een taxi financieel geen aanrader.

Het beste moment om Fanal Forest te bezoeken

Als je het ons vraagt dan wil je Fanal Forest bezoeken wanneer er een dikke laag mist hangt. Hoe dikker de mist, hoe beter. Dit in combinatie met de bijzondere vormen van de laurierbomen zorgt voor een heel bijzonder gezicht. Wanneer er geen mist hangt, is Fanal Forest ook heel mooi maar voelt het bos toch wat minder mystiek. Natuurlijk is het lastig om te weten wanneer er mist hangt maar gelukkig heb je hier het grootste deel van het jaar een goede kans op. De meeste kans op mist heb je in de ochtend. Ben je in Funchal dan kan je het beste kijken of er lage of hoge wolken zijn die dag. Hangen er wolken in de toppen van de bergen boven Funchal dan is de kans ook groot dat je mist zal hebben in Fanal Forest.

De weg vinden in de dichte mist van Fanal Forest

Je kan vanaf de parkeerplaats natuurlijk random rond gaan lopen en verdwalen in het bos. Dat is sowieso een goed idee maar het kan ook handig zijn om in Google Maps de satelliet beelden van Fanal Forst te bekijken om te zien waar de grote groepen bomen staan. Anders mis je misschien een heel deel van Fanal Forest omdat je niet kunt zien hoe groot het is. Door Fanal Forest lopen ook tientallen koeien die soms plots voor je neus staan. Geef ze de ruimte wanneer je ze tegenkomt.