Hiken op Madeira: PR6 25 Fontes & Risco waterval

Één van de populairste wandelingen op Madeira is de PR6 25 Fontes & Risco waterval. Deze makkelijke levada hike brengt je naar twee prachtige watervallen. Een enorm hoge waterval en een brede waterval met een mooie poel van groenblauw water. Het pad loopt langs een levada en onderweg kom je de mooiste tropische planten tegen. Als je niet beter zou weten dan zou je denken dat je hier ergens in Zuidoost-Azie of Midden-Amerika bent. Trek je goede schoenen aan en hiken maar!

Wat is een levada hike? Typerend voor Madeira zijn de levada hikes. Een levada is een irrigatiekanaal en in totaal is er meer dan 3.000 km aan levadas te vinden op Madeira. Sommige zijn al in de zestiende eeuw aangelegd. Levadas kronkelen langs de ruige bergen en brengen het het regenwater van de ene kant van het eiland naar de andere kant omdat het veel vaker in het noorden regent dan in het zuiden. De lavadas vormen prachtige wandelpaden dwars door de bergen.

De PR6 25 Fontes & Risco waterval hike in het kort

Je kunt kiezen voor de lange of korte route:

Lange route:

Aantal kilometer: 9 km
Aantal uur: ongeveer 3 uur
Hoogteverschil: 800 meter
Moeilijkheidsgraad: makkelijk

Korte route:

Aantal kilometer: 5 km
Aantal uur: ongeveer 2 uur
Hoogteverschil: 300 meter
Moeilijkheidsgraad: zeer makkelijk

De lange en korte route

We schrijven hierboven over een lange en een korte route. Je kan namelijk een deel van de route met een busje afleggen. Dit deel is een geasfalteerde weg van zo’n 2 kilometer met een hoogteverschil van 250 meter. Iedere 10 minuten rijdt er een busje van boven naar beneden en weer terug. Een retourticket kost €5 en een enkele reis €3. Het busje rijdt iedere dag tussen 10:00 tot 18:00 en je kunt alleen met cash betalen.

Hoe ziet de PR6 25 Fontes & Risco waterval hike eruit?

Eigenlijk bestaat de PR6 25 Fontes & Risco waterval uit twee verschillende wandelingen. PR6 is de wandeling naar 25 Fontes en PR6.1 is de wandeling naar Risco Waterval. Beide wandelingen hebben hetzelfde startpunt: de parkeerplaats bij Rabaçal dus ze zijn heel goed te combineren. Om de PR6.1 te lopen, wijk je even af van de PR6 om een paar honderd meter naar de Risco waterval te lopen. Vervolgens loop je weer terug naar de PR6 om de weg te vervolgen naar 25 Fontes waterval. We voegen ze daarom voor het gemak even bij elkaar als één wandeling.

Het pad van de PR6 25 Fontes & Risco hike loopt langs een levada en leidt je naar twee prachtige watervallen die totaal verschillend van elkaar zijn. Risco Waterval is een 100 meter hoge waterval en 25 Fontes waterval is een brede muur met allemaal verschillende waterstroompjes. Op de muur groeien veel varens en mossen wat voor een prachtig plaatje zorgt. Onderweg naar de watervallen moet je wat traplopen maar het totale hoogteverschil is slechts 300 meter dus het is zeker niet moeilijk. 

De PR6 Fontes & Risco waterval is een populaire hike. Zeker als je na 10:00 begint aan de wandeling zal je veel andere mensen tegenkomen. De paden zijn soms zo smal dat je moet wachten op tegenliggers om ze te laten passeren en de kans is groot dat je in een treintje van mensen loopt. Wil je dit niet dan raden we je aan om voor 10:00 te starten aan de wandeling. Dan kan je lekker op je eigen tempo lopen en in alle rust genieten van de natuur.

Hoe kom je bij het startpunt van de PR6?

Vanaf Funchal is het 50 minuten rijden naar het startpunt van de wandeling. Helaas gaat er geen openbaar vervoer naar deze plek. De twee opties om hier te komen zijn:

Met een huurauto: de meest makkelijke manier om bij deze hike te komen is met een huurauto. Er is een grote parkeerplaats waar je je auto gratis mag parkeren.

Met een tour: heb je geen auto dan is deze tour een leuke optie om de hike te maken. Houd er rekening mee dat je dan niet dezelfde route loopt als hierboven beschreven maar een iets avontuurlijker pad. Je loopt samen met een kleine groep en een gids over een ander, net zo mooi, pad en komt uiteindelijk ook uit bij allebei de watervallen. Je passeert onder andere een 800 meter lange tunnel en je moet wat meer traplopen dan de route hierboven. De gids vertelt je tijdens de tour veel over de planten en de omgeving. Na de hike wordt je weer bij je hotel afgezet. Ideaal dus als je geen eigen vervoer hebt.

Extra tips voor de PR6 25 Fontes & Risco waterval hike

  • Na de geasfalteerde weg vind je een cafeetje genaamd Rabacal Nature Spot Café waar je een lekkere kop koffie kunt drinken. 
  • De route staat duidelijk aangegeven met borden maar je kan altijd de wandelroute in de app maps.me erbij pakken.
  • Neem altijd een regenpak mee op Madeira en trek goede schoenen aan want het kan glad zijn.