Hiken op Madeira: PR1 Pico do Arieiro naar Pico Ruivo

De PR1 Vereda do Arieiro is de meest beroemde hike op Madeira en één van de mooiste daghikes die wij ooit hebben gemaakt. Als je een beetje geluk hebt met het weer, dan zal deze hike niet alleen het letterlijke maar ook het figuurlijke hoogtepunt van je reis worden. De uitzichten over de hoogste pieken van het eiland zijn fenomenaal en de hike zelf is een toffe uitdagende tocht vol afwisseling en natuurpracht. Je start op 1818 meter hoogte bij Pico do Arieiro waar je eerst kan genieten van een zonsopkomst hoog boven de wolken. Hierna start de hike naar Pico Ruivo, de hoogte berg van Madeira!

De PR1 Vereda do Arieiro hike in het kort

Officieel is dit een point to point wandeling wat wil zeggen dat je geen rondje loopt maar naar een eindpunt en vervolgens dezelfde weg weer terug. De cijfers hieronder zijn dan ook gebaseerd op dat je zowel heen als terug loopt. Echter kan je ook vervoer regelen via deze one way tour zodat je niet terug hoeft te lopen. In dat geval kies je voor de one way route en loop je op het einde slechts een paar kilometer over een makkelijker pad door naar waar je auto’s kunnen komen om je op te pikken. Dit is zeker een fijne optie voor de minder getrainde wandelaar die wel de PR1 wil zien maar niet helemaal teurg wil lopen met de sterke hoogteverschillen.

Aantal kilometer: 13 km of 9 km one way route
Aantal uur: 6 tot 7 uur of 3,5 tot 4 uur one way route
Hoogteverschil: 1650 meter of 900 meter one way route
Moeilijkheidsgraad:
 Uitdagend door het hoogteverschil en de duur maar met one way route een stuk makkelijker

Hoe ziet de PR1 Vereda do Arieiro hike eruit?

Het is het mooiste om de dag vroeg te starten en de zonsopkomst bij Pico do Arieiro te bekijken. Dit is namelijk de allermooiste plek op het eiland om de zon op te zien komen. Direct bij de parkeerplaats vind je het viewpoint Miradouro Juncal. Hier is het vaak erg druk tijdens de zonsopkomst omdat ook veel tours hier de dag starten. Gelukkig gaan niet al deze mensen ook de PR1 wandelen. De meeste mensen stappen weer in het busje om andere plekken te gaan bekijken. Zoek je liever een wat rustiger plekje? Zorg dan dat je een half uurtje eerder aankomt en loop naar Miradouro Do Ninho da Manta. (zie foto hieronder) Dit ligt op de route van de PR1 en hier is het vaak een stuk rustiger. Ook ben je zo veel andere lopers al een stukje voor dus heb je het pad de rest van de dag meer voor jezelf.

Tip: Vanaf de parkeerplaats loop je omhoog richting het grote ronde gebouw. Het viewpoint Miradouro Juncal is rechts hiervan en de hike start links van het gebouw.

De route staat heel duidelijk aangegeven en je kan vrijwel niet fout lopen. Het eerste uurtje is meteen het mooiste stuk van de route. Je loopt over een pad met zowel links als rechts spectaculaire uitzichten met hier en daar een behoorlijk afgrond achter het hekje. Overal staan bloemen en groene struiken die kleur geven aan de bergen. Dit eerste deel tot aan de eerste tunnel is volledig afdalen via een aantal trappen. De rest van de route volgen meerdere tunnels, spectaculaire uitzichten en meer trappen en uiteindelijk de laatste klim naar de top van Pico Ruivo. Net voor deze laatste klim vind je een café waar je wat kan drinken, even naar het toilet kan en je waterfles kan bijvullen. De weg terug gaat over hetzelfde pad maar voelt nog pittiger omdat je benen al moe zijn. Zeker de laatste klim omhoog is killing maar tegelijkertijd een goede workout! Onze tactiek was om extreem langzaam de trappen te beklimmen. Zo blijft je hartslag enigszins laag en hoef je niet de hele tijd op adem te komen.

De kortere ‘one way’ variant van de PR1

Wij hebben de route zowel heen als terug gelopen omdat onze auto bij Pico do Arieiro stond. De hele route terug hiken zorgt ervoor dat de hike behoorlijk pittig is. Wij vonden dit een mooie uitdaging maar we kunnen het ook zeker begrijpen als je die terugweg liever overslaat. Voor iedereen die liever alleen de heenweg loopt is er de mogelijkheid om je door een driver af te laten zetten bij Pico do Arieiro, de hike te doen en bij het eindpunt je weer op te laten halen. Zo hoef je niet helemaal terug te lopen en zie je toch de volledige PR1. Deze transfer is dan de perfecte uitkomst. Je bent dan met zonsopkomst bij Pico do Arieiro en loopt zelf, dus zonder gids en op eigen tempo, naar Pico Ruivo waar het busje weer op je staat te wachten om je terug naar Funchal te brengen.

Heb je een eigen auto en wil je geen extra kosten maken voor een transfer dan kan je dus ook alleen het eerste stuk van de hike lopen en vervolgens teruglopen naar de parkeerplaats. Je mist dan helaas wel een groot deel van de hike en Pico Ruivo dus eigenlijk is dat zonde.

Hoe kom je bij Pico do Arieiro?

Met een huurauto: Vanuit Funchal is het ongeveer 30 tot 40 minuten rijden naar de parkeerplaats van Pico do Arieiro. De weg naar boven is een slingerweg door de bergen waar je lastig kan inhalen. Zit je net achter een langzame rijder dan duurt het allemaal wat langer.

Met een tour: Heb je geen eigen vervoer dan zijn er verschillende mogelijkheden. Wil je overdag de hike maken met een gids dan kan je de tour met gids boeken. Wil je de hike maar één richting op maken op je eigen tempo en dus gebracht worden naar Pico do Arieiro en opgepikt worden bij Pico Ruivo dan is de one way transfer waarover we hierboven al schreven ideaal.

Tips voor de PR1 Vereda do Arieiro hike

Hier nog wat handig dingen om rekening mee te houden.

Draag laagjes

Het weer in de bergen kan letterlijk iedere dag anders zijn. Wij zijn drie keer op Pico do Arieiro geweest en hebben iedere keer heel ander weer gehad. De ene keer stonden we met veel laagjes, een windjack en een muts op te rillen van de kou en de andere keer stonden we in een t-shirt te genieten van de zon. Zorg dus dat je voorbereid bent op alle soorten weer. In het vroege voorjaar, najaar en in de winter kunnen dunne handschoenen soms van pas komen. Mocht het niet koud zijn dan kan je altijd nog iets van kleding in de auto laten liggen.

Doe de PR1 niet als je eerste hike

Waarschijnlijk is de PR1 de meest pittige hike die je gaat maken op Madeira. Het is daarom slim om eerst één of meer kortere hikes te maken om er een beetje in te komen.

Draag goede schoenen

Deze tip is misschien overbodig maar er zijn nog steeds mensen die deze hike maken op sandalen. Fijne wandelschoenen zijn echt aan te raden maar stevige sneakers kan natuurlijk ook als je geen wandelschoenen hebt. De paden zijn namelijk goed onderhouden. Toch kunnen ze glad zijn en dan is wat extra grip zeker fijn.

Vergeet niet…

Net voor de klim naar Pico Ruivo kan je wat eten of drinken kopen en betalen gaat hier alleen met cash. Neem voldoende water en snacks mee. Je waterfles kan je bij net voor Pico Ruivo vullen bij het cafe. Ook zonnebrand ga je zeker nodig hebben op een heldere dag.