Hiken op Madeira: PR9 Levada do Caldeirão Verde

Typerend voor Madeira zijn de levada hikes en PR9 Caldeirāo Verde is absoluut één van de allermooiste levada hikes op het eiland. Een levada is een irrigatiekanaal en sommige zijn al in de zestiende eeuw aangelegd. In totaal is er meer dan 3000 km aan levadas te vinden op Madeira die langs de ruige bergen kronkelen. Levadas brengen het het regenwater van de ene kant van het eiland naar de andere kant omdat het veel vaker in het noorden regent dan in het zuiden. PR9 Caldeirāo Verde leidt je door een dichte jungle waarin je je echt even in een Zuid-Amerikaans regenwoud waant. Overal waar je kijkt zijn tropische planten en je wordt ook nog eens getrakteerd op prachtige uitzichten en watervallen. 

De PR9 Levada doCaldeirão Verde hike in het kort

Aantal kilometer: 13 km in totaal
Aantal uur: 4 tot 5 uur
Hoogteverschil: ongeveer 100 meter
Moeilijkheidsgraad: makkelijk

Hoe ziet de hike eruit?

Het pad van de PR9 Caldeirão Verde hike is vrijwel geheel vlak en dat maakt de hike erg makkelijk. Je loopt langs de levada op een smal aangelegd pad. Je wordt tijdens het wandelen beloond met prachtige uitzichten, maar houd je ogen goed op het pad want er is vaak een behoorlijke afgrond, gelukkig wel met een hekje ervoor. Tijdens het wandelen kom je door vier tunnels. In sommige van deze tunnels moet je hier en daar even bukken om je hoofd niet te stoten. Vergeet dus zeker je telefoon niet zodat je deze kan gebruiken als zaklamp.

Na ongeveer 2 uur wandelen kom je uit bij één van de hoogste waterval van Madeira, de Caldeirāo Verde waterval. Het water valt hier maar liefst 100 meter naar beneden. Een heerlijke plek om een pauze te nemen en wat te eten of te drinken. Schrikt koud water je niet af? Neem dan zeker je zwemkleding mee en neem een verfrissende duik in het ijskoude water. Zo heb je gegarandeerd weer genoeg energie voor de weg terug! Na het bezoek aan de Caldeirāo Verde waterval begin je aan de terugweg. Dit is hetzelfde pad als dat je heen hebt gelopen.

Praktische tips: Bij het begin en tevens het eindpunt van de wandeling is een betaalde parkeerplaats en hier vind je ook een schattig huisje waar je een kop koffie en iets kleins kan eten. Kom je terug dan kan je in het grotere huisje ernaast betalen voor het parkeren. Vervolgens is je uitrijticket 10 minuten geldig dus als je hier nog iets wil drinken dan kan je dat beter doen voor het betalen van je uitrijticket. Op de parkeerplaats zijn toiletten en hiervoor heb je een muntje van €0,50 nodig om de deur te openen.

Hoe kom je bij PR9 Levada do Caldeirão Verde?

PR9 Levada do Caldeirão Verde is een wandelpad in het noorden van Madeira vlakbij het dorpje Santana en ligt op ongeveer 45 minuten rijden van Funchal. Je kunt er op verschillende manieren komen.

Met een huurauto: Verreweg de makkelijkste manier om het beginpunt van de hike te bereiken is met een huurauto. De parkeerplaats heet Queimadas Parking Lot en dit is de locatie in Google Maps. Let wel even op want als je de route instelt naar de parkeerplaats dan pakt Google Maps het laatste gedeelte niet de juiste weg. Navigeer daarom eerst naar Continente Modelo Santana en vanaf daar pakt Google Maps de goede route naar de parkeerplaats.

Met een tour: Heb je geen auto dan is deze tour een fijne optie om de hike te maken. Je wordt opgehaald bij je hotel in Funchal en vervolgens naar het beginpunt van de hike gebracht. Je wandelt met een groep en een gids die je van alles over de natuur en Madeira zal leren. Na de hike wordt je weer bij je hotel afgezet. Ideaal dus als je geen eigen vervoer hebt!

Met het openbaar vervoer: Een wat minder snelle maar wel goedkope optie is reizen met de bus. Vanuit Funchal vertrekken er bussen naar het nabij gelegen dorpje Santana. Je kunt op de buslijnen 56, 103 en 138 stappen en de bus doet er 1,5 uur tot 2 uur over. Je krijgt alle details te zien als je de route in Google Maps intypt en op het icoontje ‘ov’ klikt. Bij de bushalte in Santana is een taxistandplaats waar je een taxi kunt pakken voor de laatste 6 km naar het beginpunt van de PR9.

Extra tips voor de PR9 Levada doCaldeirão Verde hike

  • Neem voor de tunnels een hoofdlamp/zaklamp mee of zorg dat je telefoon genoeg batterij heeft
  • Neem een regenpak mee want het regent vaak aan deze kant van Madeira
  • Trek goede schoenen aan