Reizen op Bali: 10 dingen die je vooraf moet weten

We love Bali! In de afgelopen jaren hebben wij Bali vier keer bezocht en dat is niet voor niets. Het leven op Bali is zo relaxed dat het haast niet anders kan dan dat je er helemaal tot rust zal komen. Wandel door de groene rijstvelden, zwem bij watervallen in de jungle, drink cocktails bij beachclubs of geniet van wat dagen aan het strand. Op Bali kan het allemaal en omdat het eiland niet te groot is, hoef je telkens maar korte afstanden af te leggen. Bali is daarom een erg makkelijke reisbestemming maar er zijn wel wat dingen om rekening mee te houden voordat je in het vliegtuig stapt. Dit zijn de 10 dingen die je moet weten voordat je naar Bali gaat!

#1 Je hebt een uitreisticket nodig

Wanneer je incheckt voor je vlucht naar Bali, vragen ze op het vliegveld vrijwel altijd naar een uitreisticket voor Indonesië. Dit is een retourvlucht naar Nederland of een vliegticket naar een ander land met een vertrekdatum binnen 30 dagen na aankomst. Een uitreisticket is nodig om te bewijzen dat je Indonesië weer binnen 30 dagen verlaat. Je mag met een gratis visum on arrival namelijk maximaal 30 dagen in Indonesië blijven. Zorg er dus voor dat je deze hebt, anders moet je op Schiphol nog een vliegticket boeken. Blijf je langer dan 30 dagen dan moet je van te voren een visum regelen. 

#2 Reizen op Bali doe je vooral met privé vervoer

Op Bali is het openbaar vervoer heel beperkt en daarom maken toeristen hier nauwelijks gebruik van. De makkelijkste manier om te reizen tussen bestemmingen is met privé vervoer. Dit hoef je niet voor vertrek naar Bali te regelen want je kan makkelijk in je hotel een chauffeur regelen. Dit kan je regelen de dag voordat je door wil reizen en je spreekt hier vooraf een prijs voor af. Je hebt dus steeds een andere chauffeur en deze zet je alleen maar af bij de volgende bestemming.

Het is helemaal niet nodig om je hele reis een chauffeur te hebben omdat je steeds maar om de zoveel dagen een korte afstand zal afleggen. In het zuiden van Bali kan je ook gebruik maken van Grab en Uber. Hier is echter wel veel protest tegen vanuit de lokale taxichauffeurs. Je kan nog steeds een Grab of Uber bestellen, maar er wordt daardoor wel stiekem over gedaan. Op de bestemmingen zelf kan je voor de korte afstanden gebruik maken van lokale taxi’s maar veel mensen huren een scooter. Dit geeft je alle vrijheid om te gaan en staan waar je wil en kost je omgerekend zo’n €4 tot € 6 per dag.

#3 Let goed op met geld pinnen op Bali

Er zijn een aantal dingen die je moet weten voordat je gaat pinnen op Bali. Zo krijg je bijvoorbeeld hier eerst je geld en daarna pas je pinpas terug. Doordat wij in Nederland eerst onze pinpas terug krijgen en dan pas het geld, kan je dit gemakkelijk vergeten en al zijn weggelopen voordat het apparaat je pinpas teruggeeft. Scherm daarnaast ook altijd heel goed je pincode af. Wij hebben al veel gehoord dat mensen zijn geskimd op Bali. Omdat de skimmers een klein cameraatje ergens boven het toetsenbord hangen, hebben ze geen schijn van kans als jij je code goed afschermt. 

#4 Leer een paar woordjes Indonesisch

Indonesiërs vinden het super leuk als je jezelf wat verdiept in hun cultuur of taal. Ze kunnen het enorm waarderen als je hen begroet of bedankt in het Indonesisch. Hieronder wat basiswoordjes om alvast te oefenen:

Goedemorgen (6u tot 10u): Selamat pagi
Goedendag (10u tot 3u): Selamat siang
Goedemiddag (3u tot 6u): Selamat sore
Goedenavond (6u tot 6u): Selamat malam
Bedankt: Terima kasih
Insgelijks: Sama sama (reactie op bedankt)

Wist je dat de Indonesische taal heel wat woorden uit het Nederlands heeft overgenomen? Woorden zoals handdoek, oom en tante, oma en opa, kantoor, notaris, gratis en asbak komen allemaal nog voor in het Indonesisch.

#5 Regel vooraf een pick-up van het vliegveld op Bali

De vliegreis naar Bali is een hele lange reis. Als je eindelijk bent aangekomen op Bali staan er tientallen taxi chauffeurs die jou naar je hotel willen brengen en hier de hoofdprijs voor vragen. Waarschijnlijk heb je weinig zin om te onderhandelen en weet je ook nog niet wat normale prijzen zijn. Om je reis lekker ontspannen te starten raden we je aan om van te voren een pick up te regelen. Dan staat er iemand op je te wachten met een bordje en kan je zonder gedoe direct naar je hotel. Je kan het beste even contact opnemen met het hotel van je eerste bestemming om te vragen of zij een pick up voor je kunnen regelen.

#6 Bali is makkelijk te combineren met andere plekken in Azië

Bali is heel goed te combineren met andere toffe bestemmingen in Zuidoost-Azië. Een hele gave optie is bijvoorbeeld Singapore. Deze hypermoderne stad is weer een totaal andere bestemming dan Bali en juist daarom is het leuk om deze twee met elkaar te combineren. Hier vind je onze ideale 3-daagse planning voor Singapore.

#7 Balinezen zijn ongelofelijk vriendelijk en respectvol

Wij hebben heel wat van de wereld gezien maar vinden mensen op Bali de meest vriendelijke en respectvolle mensen die we tot nu toe zijn tegengekomen. Vrijwel alles gaat hier met een lach en op een vriendelijke manier. Houd hier rekening mee en blijf altijd rustig, ook al ben je het er niet mee eens. Ook onderhandelen over een prijs doe je met een lach, daar bereik je tevens het meeste mee. 

#8 Je bent niet alleen op Bali

Bali is een onwijs populaire vakantiebestemming en er komen jaarlijks miljoenen toeristen naar het eiland. Zeker in het zuiden van Bali moet je er rekening mee houden dat het soms druk is. Maar ondanks dat het zo toeristisch is, hoef je je wat ons betreft geen zorgen maken over dat het ‘verpest’ zou zijn. Bali heeft echt haar charme weten te behouden en er zijn nog veel mooie plekken te vinden. Ubud is daar een goed voorbeeld van. Het centrum is enorm druk en hectisch maar net daarbuiten sta je midden in de groene rijstvelden. Wanneer je vooraf weet dat je niet alleen gaat zijn, zal Bali aan al je verwachtingen voldoen!

#9 Opstaan voor de zonsopkomst is het waard

Nu we je verteld hebben dat je op Bali niet alleen bent, kun je je wel voorstellen dat het overdag bij sommige bezienswaardigheden druk kan zijn. Om deze drukte voor te zijn, is het heerlijk om vroeg op te staan en tijdens en vlak na zonsopkomst dingen te gaan ondernemen. Zo heb je de mooiste plekken voor jezelf, ben je de hitte voor en kan je in de middag heerlijk naar het strand of aan het zwembad liggen. Natuurlijk zijn de zonsopkomsten vaak waanzinnig mooi op Bali en echt de moeite waard om wat vroeger voor uit bed te komen.

#10 Dit zijn de leukste plekjes op Bali

Bali kent ontzettend veel toffe plekken maar ook wat minder leuke plekken. Zo vinden wij het zonde om te verblijven in Kuta, Seminyak of Sanur. Dit zijn hele drukke badplaatsen met veel verkeer en overvolle stranden. Wij zijn inmiddels vier keer op Bali geweest en hebben heel veel plekken één of meerdere keren bezocht. Met deze ervaringen hebben we de ultieme reisroute voor Bali en omliggende eilanden gecreëerd. Hier lees je alles over de leukste bestemmingen en wat daar allemaal te doen en te zien is.