Mount Rinjani beklimmen: Alle informatie + tips

Mount Rinjani is een actieve vulkaan op Lombok met een hoogte van wel 3726 meter. Het is de op één na hoogste vulkaan van Indonesië. Mount Rinjani beklimmen is een ervaring die je zeker niet mag missen wanneer je door Indonesië gaat reizen. Het is een extreem zware trekking maar tegelijkertijd ook zo ontzettend gaaf. Het opzoeken van je fysieke grenzen en de unieke uitzichten maken het beklimmen van Mount Rinjani waarschijnlijk een van de hoogtepunten van je reis door Indonesië, zowel letterlijk als figuurlijk.

IMG_6560

Het ene moment kan je wel huilen omdat het niet te doen lijkt en het volgende moment sta je volop te genieten op een kraterrand of boven op de top van Mount Rinjani. Een goede conditie komt erg goed van pas wanneer je Mount Rinjani wil gaan beklimmen maar met de juiste wilskracht is het zeker ook mogelijk. Na deze intense trekking was lopen bijna niet meer mogelijk voor ons dus plan dan niet te veel na deze trekking. Een paar dagen bij komen op de Gili Eilanden kan je zeker wel gebruiken na deze klim!

Dag tot dag beschrijving

Om je een compleet beeld te geven van hoe deze te gekke trekking eruitziet, zullen we hier het hele programma met je doornemen. Zo weet je precies wat je kan verwachten en of dit iets voor jou is of juist helemaal niet. Dit is de route die wij hebben gemaakt maar het is ook mogelijk om de tour andersom te maken. Helaas hebben wij de tweede dag, na het beklimmen van de top, besloten om terug te gaan. Dit omdat we de trekking toch wel een beetje onderschat hadden en drie dagen ons net wat te veel van het goede was. Ontzettend jammer want normaal zou je ook nog afdalen naar het meer in de krater waar je kunt ontspannen in de hot springs. Het programma dat hieronder staat beschreven is het totale programma van drie dagen. Het fijne is dat je een eigen gids hebt waardoor je zelf kan bepalen of je wil doorgaan of stoppen en ook elke keer een pauze kan nemen wanneer je deze nodig hebt. Al met al is het dus niet iets wat je even doet. Je moet het heel graag willen en er voor de volle 100% voor gaan. Voor ons was het een van de meest bijzondere dingen die we ooit hebben gedaan door de ruige natuur en het vechten om boven te komen.

route rinjani

Dag 1

Het begin van de trekking tot Pos 3

De dag voor de trekking komt de gids bij je langs in het hotel om kennis te maken en je een korte briefing te geven over de route. Rond half 8 in de ochtend komt de gids je ophalen en start het avontuur. Het eerste stuk loop je door een erg mooi heuvelachtig gebied en in de verte kan je de top van Mount Rinjani en de kraterrant zien liggen. Bovenop de kraterrand zie je de tentjes van andere wandelaars staan die vanaf jouw oogpunt niet groter zijn dan één centimeter.

beklimmen

De eerste twee uur is een fijne wandeling van de ene heuvel naar de ander tot Pos 1. Daar aangekomen kan je even bijkomen en schuilen voor de zon onder een van de afdakjes. Van Pos 1 tot Pos 2 is maar een uurtje lopen door een vergelijkbaar gebied. Er staat hoog gras wat in het droge seizoen geelachtig oogt. Door de droogte zijn er vaak kleine brandjes en je komt waarschijnlijk langs zwarte afgebrande heuvels.

pos 2

Vervolgens is het weer een uur lopen naar Pos 3 maar de heuvels worden langzaam steeds hoger en dit stuk kost dan ook heel wat meer energie ook omdat de temperatuur aardig snel stijgt. Ondertussen zit je waarschijnlijk ook al goed onder het stof en zand. Omdat het erg droog is, waait al het zand op wanneer er mensen voor je lopen. Dat in combinatie met een boel zweet en zonnebrand zorgt ervoor dat je er al snel uitziet als een ruige mijnwerker. Gelukkig kan je bij Pos 3 een uurtje rusten en genieten van een heerlijke lunch!

IMG_6571IMG_6800

Van Pos 3 tot de kraterrand van Mount Rinjani

Eenmaal op kracht gekomen na de pauze bij Pos 3 start het zwaarste stuk van de eerste dag. Je hebt namelijk nog drie grote heuvel te beklimmen tot aan de kraterrand. Deze drie heuvels worden ook wel de ‘killer hills’ genoemd en dat is niet voor niets zo! Het wandelen gaat nu echt over in klimmen.

IMG_6796

Echter zal het uitzicht ook met elke stap mooier worden en langzaam kom je boven de wolken. De eerste twee heuvels heb je kans dat je in de mist aan het klimmen bent wat echt heerlijk is omdat het hierdoor minder warm zal zijn. Omdat je een persoonlijke gids hebt, kan je zo vaak rusten als je wil en even op adem komen of wat eten of drinken. Gemiddeld doe je er zo’n 3,5 uur over om de killer hills te beklimmen tot aan de kraterrand.

De overnachting op de kraterrand

Aangekomen op de kraterrand kan je genieten van een van de mooiste uitzichten van Mount Rinjani. Je kijkt uit over het meer terwijl de zon ondergaat en de wolken voorbij trekken. De dragers zetten de tenten op en beginnen met het klaarmaken van het avondeten. Na zo’n 6 tot 8 uur lopen en klimmen is het echt genieten om in alle rust te genieten van een goede maaltijd. Zodra de zon onder is, is het meteen een stuk kouder. De kans is groot dat je dan ook gelijk in je tentje kruipt en als een blok in slaap valt. Je slaapt op een prima matje met een warme slaapzak maar het is aan te raden om je thermokleding aan te houden en eventueel nog een muts op te zetten als je het koud hebt.

IMG_6593IMG_6633IMG_6752

Dag 2

De top van Mount Rinjani beklimmen

De tweede dag kan je optioneel een poging wagen om naar de top te klimmen. Dit is zeker aan te raden omdat de hele ervaring erg bijzonder is en je het uitzicht vanaf de top gewoon niet mag missen! Je staat om 2 uur in de nacht op om te ontbijten om vervolgens weer drie heuvels te gaan beklimmen. Deze zijn echter nog zwaarder dan de killer hills. Je hebt het geluk dat het nog donker is en je dus niet kan zien hoe ver je nog moet. Met je hoofdlampje zie je niet meer dan de grond en een sterrenhemel met duizenden lichtpuntjes. Per heuvel zal je ongeveer 1 uur nodig hebben zonder pauze. Neem vooral genoeg pauzes want je hebt een uur speling tot de zon opkomt en je wilt ook niet eerder op de top staan omdat het daar erg koud is. Vooral het laatste stuk is echt een pain in the ass. Je loopt over grove stukken lavagesteente en bij elke stap zak je weer een beetje terug. Je hebt het warm en koud tegelijk en er lijkt geen einde aan te komen. Laat je niet kennen en zet gewoon door, er komt echt een einde aan en het is alle inspanning meer dan waard!

IMG_6713IMG_6660IMG_6673

Na het bijkomen van de klim op de top en het genieten van de zonsopkomst start de weg terug naar de tent. Dit is een relaxte wandeling van zo’n 2 uur waarbij je nog steeds een geweldig uitzicht hebt over de gehele krater van Mount Rinjani terwijl de zon verder opkomt.

IMG_6763IMG_6729IMG_6758

Afdalen naar het meer en chillen in de hot springs

Aangekomen bij de tentjes heb je tijd om even helemaal bij te komen van dit avontuur en kan je voor de tweede keer ontbijten. Na een uurtje rust start de afdaling naar het meer. Wij waren door de klim naar de top fysiek al redelijk uitgeput waardoor we hebben besloten om terug te gaan en de tocht naar het meer over te slaan. Erg jammer want dit zou ook nog een prachtig stuk van de trekking moeten zijn. In 3 uur daal je af naar het meer en kan je heerlijk ontspannen in de hotspring. Dit is ook de uitgelegen kans om je even op te frissen want geloof ons, dat kan je wel gebruiken! Na de lunch bij het meer heb je nog een klim van twee uur te gaan tot de volgende kraterrand waar je weer zal overnachten.

IMG_6794IMG_6793

Dag 3

Afdalen naar het dorpje door de jungle

Na het ontbijt start de terugweg door de groene jungle. Ook dit blijkt erg mooi te zijn omdat het totaal anders is dan de natuur die je tot nu toe hebt gezien van Mount Rinjani. Het duurt zo’n 7 voordat je aankomt in het dorpje. Ondanks dat dit afdalen is en niet klimmen, is het toch ontzettend zwaar omdat je ineens hele andere spieren gaat gebruiken.

Paklijst Mount Rinjani

Regel nummer 1 is natuurlijk om zo min mogelijk mee te nemen. De trekking is pittig zoals je hebt kunnen lezen en hoe meer spullen je meeneemt hoe zwaarder het zal zijn. Er zullen dragers meegaan die de tenten en het eten en drinken zullen dragen. Het is verbazingwekkend hoe sterk deze mannen zijn. Een goede fooi hebben ze op het einde wel verdiend. Wat je in ieder geval wel moet meenemen zijn de volgende dingen.

IMG_6762IMG_6764

Boeken?

Wij hebben deze trekking gemaakt via Indonesieonline.nl. Dit is onderdeel van de Nederlandse reisorganisatie Riksja Travel en het fijne hiervan vonden wij dat je een persoonlijke gids hebt waardoor je jouw eigen tempo kan bepalen en dus ook kan stoppen wanneer het toch te zwaar is. Op Indonesieonline.nl kan je bouwstenen uitkiezen en zo een persoonlijke reis samenstellen met een minimum van twee bouwstenen. Het fijne is dat bij de bouwstenen ook vaak de hotels zijn inbegrepen. In het geval van de Mount Rinjani bouwsteen zitten er dus drie overnachten bij inbegrepen. Twee keer de overnachting in de tent en het hotel voor de trekking.