Wanneer je een bezoekje brengt aan Bali of Lombok, mag een uitstapje naar één van de Gili’s niet ontbreken. De drie eilanden; Gili Trawangan, Gili Meno en Gili Air liggen ongeveer 35 kilometer vanaf Bali en 14 kilometer van Senggigi in Lombok. Ben je gek op helderblauw water, witte stranden, palmbomen en hutjes op het strand? Dan is dit de ultieme plek om een paar dagen te genieten van al dit moois. Alsof dat nog niet genoeg is, kan je er ook nog eens goed feesten, duiken en snorkelen.

IMG_6865snorkelen gili eilanden

De geschiedenis van de Gili Eilanden

‘Gili’ betekent letterlijk ‘klein eiland’ en er liggen meer dan 30 Gili’s rondom Lombok. Gili Trawangan, Meno en Air worden ver weg het meest bezocht en als we het over de Gili eilanden hebben dan heeft eigenlijk iedereen het alleen over deze drie eilanden. Zo’n 200 jaar geleden kwamen vissers uit Sulawesi aan op de Eilanden en vestigden zich hier tijdelijk. Dit komt door de grote hoeveelheid vis in de wateren rond de Gili Eilanden en de aanwezigheid van zoetwater op Gili Air. Deze nomaden bleven echter langer dan ze oorspronkelijk van plan waren en begonnen met het verbouwen van groenten en fruit die zij verkochten op Lombok. Dit was het begin van een samenleving op de Gili Eilanden. In 1984 kwam de eerste westerse reiziger aan op Gili Air. Toen Bali rond 1994 een steeds populairdere vakantiebestemming begon te worden, werden de Gili Eilanden een off the beaten track bestemming voor backpackers. Tijdens de tweede wereldoorlog waren het de Japanners die de Gili Eilanden bezette en deze gebruikte als gevangenis. De bewoners moesten gedwongen arbeid verrichten. Op Gili Trawangan kan je nog steeds een bunker vinden uit deze tijd, bovenop de heuvel in het zuiden van het eiland.

IMG_6881

De verschillen tussen de 3 Gili eilanden

Gili Trawangan is het grootste eiland van de eilandengroep. Hier vind je veel leuke bars, beachclubs en tientallen goede restaurants. Er hangt altijd een tof sfeertje op Gili-T en dit is de perfecte plek voor wat gezelligheid. Gili Meno is wat kleiner dan Gili Trawangan en een heel stuk rustiger. Je komt hier vooral als je rust zoekt, want heel veel is er niet te doen en de prijzen liggen een stukje hoger. Hetzelfde geldt voor Gili Air, het kleinste eiland. Je kunt vanuit Gili Trawangan in de ochtend de ferry nemen voor 0,60 cent en één van de andere eilanden verkennen om in de avond weer terug te keren. Gili Air is erg leuk als je wil snorkelen door de vele verschillende soorten vis. Eventueel kan je vanaf Gili Trawangan ook een snorkeltour maken langs alle drie de eilanden.

IMG_6857IMG_6897

Hoe kom je op de Gili Eilanden?

Vanaf Bali naar de Gili Eilanden

Vanaf Bali naar de Gili Eilanden kan je het beste de fastboat nemen. Dit kost ongeveer 300.000 tot 400.000 IDR (€25 tot €30) en deze doet er 1,5 uur over. Ben je in het oosten van Bali dan gaat de boot vanaf Padangbai en Amed, ben je in het zuiden dan kan je beter vanaf Sanur de fastboot nemen.

Vanaf Lombok naar de Gili Eilanden

Ben je in Lombok en wil je naar de Gili Eilanden? Dan neem je de taxi of brommer naar Bangsal. Hier proberen ze je de fastboat aan te smeren voor 85.000 IDR (€5,70) maar je kan veel beter de public boat nemen voor 15.000 IDR (€1). Deze vertrekt ongeveer elke 20 minuten en doet er ongeveer 20 minuten over naar Gili Trawangan. Wil je naar Gili Meno of Gili Air dan kan het zijn dat je langer moet wachten tot er genoeg mensen zijn om een boot te vullen. Bovenop deze tarieven betaal je nog 2.500 IDR Terminal Tax.

Van Gili Trawangan naar de andere Gili’s

Tussen de eilanden gaat elke ochtend een public ferry waarmee je goedkoop op de andere eilanden kan komen. Wil je later vertrekken dan kan je een privé speedbootje nemen. Deze kosten natuurlijk wel een stuk meer.

Extra tips: Wil je verder reizen of terug naar Bali, zorg dan dat je de dag van te voren vast een ticket gekocht hebt. Op de eilanden is geen gemotoriseerd vervoer toegestaan dus alles gaat met de fiets, paard en wagen of gewoon te voet. Het kan fijn zijn om vooraf vast een leuk hostel of hotel te boeken. Bij aankomst staan er namelijk een boel mensen die je willen ‘helpen’ om een hotel te vinden. Wanneer je al iets geboekt hebt, kom je een stuk relaxter aan. Verderop in dit artikel kan je een aantal goede hostel en hotel tips vinden.

ferry gili

Wat te doen op de Gili Eilanden?

Duiken en snorkelen

Dit staat niet voor niets op de eerste plek in dit lijstje. Snorkelen en duiken bij de Gili Eilanden is namelijk erg mooi. Voor een middagje snorkelen kan je het beste gewoon een snorkeltour boeken waarbij je langs alle goede snorkelplekken komt. Ook heb je bij La Moomba restaurant het bekende ‘Turtle Point’ waar je een snorkel kan huren. Zoals de naam al doet vermoeden, is het hier bijna zeker dat je meerdere schildpadden gaat tegenkomen. Ook kan je natuurlijk je PADI halen op de Gili Eilanden of als je die al hebt, een aantal toffe duiken maken.

IMG_6959

Feestjes op Gili Twawangan

Voor de leukste avonden en feesten moet je zeker op Gili Trawangan zijn. Aan het strand zijn verschillende leuke bars te vinden en voor fijne live muziek ga je naar de reggae bar.

Verken het eiland met de fiets

Overal op het eiland kan je een fiets huren voor rond de 40.000 IDR (€2,70) per dag en dit is de ideale manier om jezelf te verplaatsen. Gili Trawangan fiets je rond in ongeveer 1,5 uur waarbij je langs verlaten witte stranden komt en een boel leuke kraampjes en tentjes om lekker even uit te rusten of wat te shoppen.

IMG_6817IMG_6837drugs gili eilanden

Yoga

Ben je gek op Yoga dan kan je deelnemen aan een yoga les in de ochtend op een van de mooie stranden terwijl de zon opkomt. Zeker een aanrader!

Openluchtbioscoop op het strand

Er zijn verschillende openluchtbioscopen te vinden op Gili Trawangan waar elke avond zo’n twee films draaien.

Eten bij de nachtmarkt

Wil je spotgoedkoop en heerlijk lokaal eten? De night market op het strand is the place to be. Er zijn vele kraampjes met allemaal kleine hapjes waaruit je kan kiezen. Je vult je bord, vraagt daarna om de prijs en je zal ervan schrikken hoe goedkoop het hier is.

De zonsondergang bekijken vanaf Gili Trawangan

Op Gili-T heb je het hele jaar door een prachtige zonsondergang waarbij je Bali kan zien liggen. De zonsondergang vanaf de andere eilanden kan sommige maanden wat minder mooi zijn doordat de andere eilanden ervoor liggen.

sunset gili

Is er malaria op de Gili Eilanden?

Hoewel op sommige kaarten van de GGD staat dat er malaria zou zijn op de Gili Eilanden is dit niet het geval. Je hoeft hier dus geen malariapillen te slikken. Er zijn wel veel muggen in sommige seizoenen dus het is slim om in de avond een lange broek aan te doen of je goed in te smeren met muggenspray.

IMG_6872

Onze favoriete adresjes op de Gili Eilanden

De Gili Eilanden zijn razend populair. Vooral in het hoogseizoen tussen juni en september. Het is dus zeker aan te raden om zo vroeg mogelijk een goed hotel te boeken want de leukste plekjes zitten snel vol. Hieronder vind je onze tips voor de leukste hotels op de Gili Eilanden. We linken hierbij naar Booking.com omdat je daar bij bijna elk hotel je boeking tot 24 uur van te voren kosteloos kan annuleren. Dat is ideaal voor wanneer je plannen wijzigen!

Gili Trawangan

Gilinta Bungalows heeft mooie en betaalbare bungalows. Deze hebben een heerlijke buiten douche, airco, gratis fietsen en een goed ontbijt. De mensen zijn er ontzettend vriendelijk en wij hebben het hier erg fijn gehad. Wil je net wat meer luxe? Kijk dan eens naar Le Pirate. Liever gezellig in een hostel slapen? Dan is M Gili een hele goede keuze.

Gili Meno

Puur genieten op Gili Meno doe je bij Seri Resort Gili Meno.

Gili Air

Begadang Backpackers is top wanneer je redelijk goedkoop wil verblijven maar wel wil genieten van een heerlijk zwembad en een leuke sfeer in de avond! Voor iets meer geld heb je schitterende bungalows bij Bambu Cottages en als je echt wat luxe zoekt dat is Gili Air Escape een echte aanrader.

Hier vind je een compleet overzicht van al onze tips voor de leukste hotel en hostel op de Gili Eilanden.

Meer tips voor Indonesië