6 Tips voor het authentieke Sidemen op Bali

Bali is een populaire reisbestemming en op sommige plekken kan het dan ook behoorlijk druk zijn. Echter gaan de meeste mensen allemaal naar dezelfde bekende plaatsen en zijn grote delen van Bali nog steeds heerlijk puur gebleven. Sidemen is zo’n dorpje waar je het authentieke Balinese leven nog kan proeven. Hier dwaal je door de groene rijstterrassen terwijl de kinderen die je tegenkomt enthousiast ‘helloooo!’ roepen.

Wat is er te doen in Sidemen? 6 Tips!

Sidemen is niet echt ingesteld op het toerisme en er is dan ook niet zo gek veel te doen. Je komt hier vooral om te genieten van de authentieke kant van Bali. Wat er wel te doen is lees je hieronder.

Bezoek de ochtend markt in Sidemen

Elke ochtend is er tot 9 uur een ochtendmarkt in het centrum van Sidemen. Deze kleine markt is lekker basic en alle locals komen hier om hun verse boodschappen te doen. Het is leuk om hier een rondje te lopen en te zien wat er allemaal verkocht worden. De vrouwen stoppen alles in grote manden en dragen de boodschappen op hun hoofd naar huis.

Met de scooter rondtoeren

Heb je zin om op avontuur te gaan dan kan je voor omgerekend zo’n €4 tot €6 per dag een scooter huren. Dit geeft je alle vrijheid om te gaan en staan waar je wil. Niet alleen is het fijn om je op die manier te verplaatsen in Sidemen maar je kan er ook andere plekken op Bali mee bezoeken die in de buurt van Sidemen liggen. Denk bijvoorbeeld aan de Tukad Cepung Waterfall die vooral vroeg in de ochtend erg mooi is.

Lekker Indonesisch eten bij Warung Tirta Unda

De keuze voor restaurants in Sidemen is beperkt maar er zitten een paar hele goede Warungs. Dit zijn lokale restaurantjes die meestal gerund worden door een familie. Onze favoriet is Warung Tirta Unda. Mayun is een geweldige gastheer en zijn vrouw kookt de lekkerste gerechten voor hele zachte prijzen. Een goed bordje eten zoals hieronder op de foto kost je €2! 

Zwem bij de Gembleng Waterval

De Gembleng Waterval is een must-see wanneer je in Sidemen bent. Dit groene paradijs ligt op ongeveer 30 minuten rijden vanaf Sidemen. Wat deze waterval uniek maakt is dat hij uit meerdere lagen bestaat. Via trappen en bruggetjes verken je alle lagen en op de top van de waterval kan je vanuit de poolen genieten van een waanzinnig uitzicht over de jungle. Doordat het wat hoger op de berg ligt is het uitzicht zo indrukwekkend! Bovenaan de waterval is een kleine warung waar je wat kunt eten en drinken dus vergeet niet om een beetje cash mee te nemen. De entree voor de waterval is gratis maar een donatie van ongeveer 20.000 IDR wordt erg gewaardeerd.

We plaatsen expres geen foto van deze waterval want het is ook wel eens leuk om je te laten verrassen door een mooie plek zoals deze.

Hiken door de rijstterrassen in Sidemen

Sidemen bezoek je natuurlijk voor de groene omgeving met rijstterrassen en uitzichten op de vulkaan Mount Agung. De beste manier om te genieten van de natuur, de uitzichten en het lokale leven is door een hike te maken. Je kan de dag van te voren in je hotel een gids regelen en met hem afspreken hoeveel uur je wil wandelen. Zo zie je de mooiste plekken van Sidemen.

Zwemmen met uitzicht op Mount Agung of tussen de rijstvelden

In Sidemen zijn een paar unieke accommodaties te vinden waar je vanaf het zwembad kan genieten van de mooiste uitzichten en zonsondergangen. Wij verbleven speciaal voor het zwembad in Patal Kikian Villa. Vanaf hier kijk je uit over de hele regio en de vulkaan. Het is een tikkeltje prijzig maar het uitzicht is briljant. Heb je een kleiner budget dan zijn er ook een paar andere hele goede hotels die heerlijke zwembaden op bijzondere locaties hebben. De vijf beste adresjes van Sidemen vind je hieronder op een rijtje. 

Tip: Boek je verblijf wel op tijd want de keuze in Sidemen is beperkt en deze adresjes zijn vaak al vroeg volgeboekt.

De vijf beste adresjes van Sidemen:

Vanaf €30 Villa Karma Loka
Vanaf €33 Sawah Indah Villa
Vanaf €46 Cepik Villa Sidemen
Vanaf €62 Patal Kikian Villa
Vanaf €150 Samanvaya (alleen voor volwassenen)