Reisroute voor Cambodja in twee weken

Ga je reizen door het mooie Cambodja? Dan begin je natuurlijk met het maken van een toffe reisroute! Om je op weg te helpen bij het samenstellen van een reisroute voor Cambodja geven we in dit artikel een aantal tips, een voorbeeldroute en wat korte informatie per bestemming zodat je zelf kan kiezen wat het beste past bij jouw wensen. De meeste reizigers trekken ongeveer twee weken uit voor Cambodja. Daarmee heb je genoeg tijd om de schitterende tempels te bezoeken, de cultuur te proeven, het platteland te verkennen en natuurlijk voor het eilandhoppen.

cambodja

Tips reisroute voor Cambodja samenstellen

Voor we naar de route gaan, eerst wat handige tips voor reizen in Cambodja.

Reisrichting bepalen

Hoe je jouw reisroute vorm gaat geven is erg afhankelijk van waar je jouw reis gaat beginnen en of je naast Cambodja nog buurlanden gaat bezoeken. Veel reizigers combineren Cambodja met Thailand, Vietnam of Laos. De meest populaire route gaat vanuit Thailand door Cambodja en eventueel weer verder naar Vietnam. Bij het maken van deze voorbeeld reisroute hebben we een route gemaakt waarbij je de meest populaire plekken bezoekt. Je kan zelf je reisrichting bepalen, afhankelijk van waar je reis zal beginnen en of je meer landen in de regio gaat bezoeken.

Tip: Vaak is het een stuk goedkoper om vanuit Nederland naar Bangkok te vliegen dan Phnom Pehn. Op Cheaptickets.nl vind je regelmatig scherpe deals voor een vliegticket van Amsterdam naar Bangkok. Vanuit Bangkok reis je met de bus in acht uur naar Siem Reap. Een andere optie is om een goedkope vlucht te boeken van Bangkok naar Siem Reap.

Bussen in Cambodja

In elk hostel of hotel kan je een busticket regelen voor je volgende bestemming. Meestal kan je dit gewoon een dag vooraf regelen maar in het hoogseizoen kan het slim zijn om het 2 dagen vooraf te regelen. De bussen in Cambodja zijn vaak prima en vertrekken meestal redelijk op tijd. Het grootste probleem is dat ze vaak meer tickets verkopen dan dat er plekken in de bus zijn. Het komt daardoor soms voor dat ze locals op kleine krukjes in het gangpad laten zitten en als je pech hebt dan proberen ze ook jou op zo’n krukje te zetten. Dit kan je voorkomen door op tijd op het station te zijn zodat je zeker een stoel weet te bemachtigen. De wegen zijn niet allemaal even goed, zeker niet in het regenseizoen.

img_2751

Afdingen bij tuktuks

De bussen rijden meestal niet naar het centrum van een stad maar zetten je ergens aan de rand af. Daar staan dan tuktuks te wachten om iedereen naar de hostels en hotels te brengen. De tuktuk chauffeurs vragen de meest idiote prijzen voor kleine afstanden, gewoon om te proberen of je er intrapt. Onderhandelen is heel normaal in Cambodja en het is slim om een app als maps.me te gebruiken zodat je weet hoe ver het is naar jouw hostel of hotel.

De reisroute voor Cambodja

Voor onderstaande reisroute heb je ongeveer 2 weken nodig.

Siem Reap

Ongeveer de helft van alle reizigers start hun reis door Cambodja in Siem Reap. De stad is goed bereikbaar met de bus vanuit Thailand maar je kan er ook op vliegen vanuit andere bestemmingen in Azië met bijvoorbeeld AirAsia. Siem Reap is een gezellige stad waar je je goed een paar dagen kan vermaken. Net buiten Siem Reap vind je de prachtige tempels van Angkor, de belangrijkste bezienswaardigheid van Cambodja. Wil je weten hoe je sommige van de mooiste tempels nog voor jezelf kan hebben zonder honderden toeristen? Check dan onze tips voor een bezoek aan de tempels van Angkor. Hier lees je onze tips voor Siem Reap.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Phnom Penh

De hoofdstad van Cambodja is niet direct een hele leuk stad maar toch kan een bezoek aan Phnom Penh niet ontbreken op je reisroute. Cambodja kent een verschrikkelijk heftige geschiedenis en in Phnom Penh kan je hier meer over te weten komen. Bezoek bijvoorbeeld de oude martelgevangenis Tuol Sleng en de Killingfields voor een interessante audiotour die in het Nederlands beschikbaar is. Daarnaast is bij de riverside altijd wel wat te beleven en in de avond kan je chillen bij een van de rooftop bars.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA img_1286

Kampot

Nog voordat je richting de kust reist om op de boot te springen naar een van de tropische eilanden, kom je langs Kampot. Dit rustige stadje ligt aan de rivier en is een walhalla voor backpackers. Er zitten een paar gezellige hostels, je kan er suppen op de rivier en een brommer huren om de omgeving te verkennen. Het is leuk om een tripje te maken naar het vissersdopje Kep dat op een paar uur rijden ligt van Kampot.

kampot img_1474

Sihanoukville

Sihanoukvilla is de meest bekende kustplaats in Cambodja en tegelijkertijd een belangrijke havenstad. Persoonlijk vinden wij het niet zo’n leuke bestemming omdat er veel prostitutie is en het in de laatste jaren compleet is overgenomen door Chinese investeerders. Toch kom je altijd langs Sihanoukville omdat vanaf hier boten vertrekken naar de nabijgelegen eilanden.

koh rong

Koh Rong & Koh Rong Samloem

De eilanden van Cambodja zijn te gek en mogen nooit ontbreken op je reisroute. De stranden zijn hagelwit, de zee is helderblauw en de sfeer is heerlijk. Koh Rong is het grootste eiland waar het meeste te doen is. Je kan in het drukke deel verblijven waar veel restaurants en bars te vinden zijn maar ook op een bijna onbewoond stukje strand. Er zijn mogelijkheden genoeg. Wil je wat meer rust dan is Koh Rong Samloen een aanrader. Je kan deze eilanden natuurlijk ook goed met elkaar combineren. Meerdere keren per dag vaart de speedferry in ongeveer 15 minuten op en neer tussen de eilanden. Lees al onze tips voor Koh Rong in onze mini reisgids voor Koh Rong.

Koh Tuich beach, Koh Rong, Cambodja Koh Rong cambodja

Leuke hostels en hotels in Cambodja

Tijdens onze reizen gaan wij altijd op zoek naar de leukste adresjes om te verblijven. Wij zijn 4 keer in Cambodja geweest en hebben ondertussen heel wat hostels en hotels getest. Of je nou graag in een gezellig hostel of in een mooi hotel overnacht, een fijne accommodatie kan je reis net wat extra speciaal maken. Bekijk het hele overzicht van onze favoriete hostels en hotels in Cambodja.