Angkor Wat tempels bezoeken: Alle info + tips

Angkor Wat bezoeken is zeker één van de hoogtepunten van je reis door Cambodja. Voor je bezoek aan Angkor Wat is het slim om je goed voor te bereiden zodat je alles eruit kan halen wat erin zit. Wij hebben Angkor Wat twee keer bezocht en delen hier onze beste tips met je. Van informatie over de kosten tot welke tempels het mooiste zijn en hoe je sommige tempels helemaal voor jezelf kan hebben.

Laten we eerste beginnen met de meest gemaakte fout recht te zetten: het begrip ‘Angkor Wat’ gebruiken veel mensen om het hele gebied aan te duiden terwijl dit slechts één van de tientallen tempels in het Angkor gebied is. Waarom staat er in de titel en intro van dit artikel dan toch enkel Angkor Wat? Omdat iedereen in Google zoekt op ‘Angkor Wat’ en we natuurlijk graag hebben dat je ons artikel wel kan vinden. Om verdere verwarring te voorkomen zullen we vanaf nu alleen schrijven over de Angkor tempels, tenzij het daadwerkelijk over Angkor Wat gaat.

De geschiedenis van Angkor in het kort

Angkor Wat is het grootste religieuze bouwwerk ter wereld en daardoor ook zeker één van de indrukwekkendste monumenten. Vooral als je je bedenkt dat ze dit honderden jaren geleden gebouwd hebben. Het bouwen begon in het jaar 889 en de 500 jaar die daarop volgde, bouwden ze een hele stad waaronder veel tempels. Op het hoogtepunt van het Khmer-rijk woonde er 1 miljoen mensen in Angkor terwijl London toentertijd slechts een dorp was van enkele tienduizenden inwoners. Angkor Wat, de bekendste, grootste en belangrijkste tempel van Angkor, is gebouwd in slechts 32 jaar door ongeveer 50.000 mensen. Tegenwoordig zijn alleen de tempels van deze gigantische stad nog over omdat enkel de tempels van steen werden gebouwd en alle andere gebouwen van hout.

Angkor was de hoofdstad van het Khmer-rijk. Zij domineerde van het jaar 800 tot 1432 een groot deel van Zuidoost-Azië. Na een aantal veroveringen door het Ayutthaya Koninkrijk (Thailand tegenwoordig) in de 15e eeuw, besloot de koning van het Khmer-rijk om Angkor achter zich te laten en naar de nieuwe hoofdstad Phnom Penh, te vertrekken. Hierdoor was Angkor verlaten en nam de natuur het over.

Pas rond 1900, toen bijna de gehele stad een grote jungle was geworden, werd Angkor herontdekt door een Fransman. Tijdens de bezetting door de Fransen in 1863 en 1949, werd de stad vrij gemaakt van de jungle en werd er een begin gemaakt met het herstellen van de tempels. Alleen toen de Rode Khmer aan de macht was, werden deze werkzaamheden stopgezet. Sinds 1990 zijn de tempels van Angkor het visite kaartje van Cambodja en dit trekt tegenwoordig per jaar 2,5 miljoen toeristen. Dit terwijl dat er in 1993 slechts maar 7500 toeristen waren.

Kosten voor Angkor bezoeken: tickets en tuktuk

Hoeveel het kost om Angkor te bezoeken is per persoon erg verschillend. Het ligt er maar net aan welke tempels je wil bezoeken, met hoeveel mensen je een tuktuk deelt en hoeveel dagen je wil gaan. De prijs voor een tuktuk is namelijk afhankelijk van de route. Wanneer je met 2 personen enkel de belangrijkste tempels wil zien in zo’n 6 uur, ben je in totaal $47 per persoon kwijt. Het entree ticket voor 1 dag kost $37 en voor 3 dagen $62. Wij vonden 1 dag voldoende om zo de mooiste plekken te zien want op een gegeven moment lijken ze allemaal een beetje op elkaar. Toch zijn er ook veel mensen die het liever wat rustiger aan doen en er 3 dagen voor nemen.

Voor de kleine tour van 6 uur betaal je ongeveer $13 voor een tuktuk. Voor 8 uur is dit $16 en voor 12 uur $25. Wil je de zonsopkomst zien dan komt bovenop dat bedrag vaak nog $5. De tuktuk kan je maximaal met 4 personen delen. Wil je de volgorde van de tour aanpassen dan kan het zijn dat je iets moet bijbetalen. In ieder hotel of hostel ligt een boekje waarop je precies kan zien welke tempels, bij welke tour zijn inbegrepen. Je kan ook een fiets of brommer huren om zo geld te besparen maar stiekem is het heel vermoeiend om met hoge temperaturen de tempels te bezoeken en dan is een tuktuk toch wel enorm fijn. Wil je ook graag een gids meenemen dan betaal je daarvoor zo’n $15 per dag.

De 5 mooiste tempels van Angkor

Het gehele Angkor gebied is zo’n 400 km2 groot en ligt bezaaid met grote en kleine tempelruïnes. Om snel een idee te krijgen van de welke tempels het mooiste zijn, vind je hieronder een overzicht van de meest populaire tempels. Deze zou je in principe allemaal in één dag kunnen bezoeken.

Angkor Wat

Dit is de grootste, meest bekende en belangrijkste tempel van allemaal. Voor de tempel ligt een vijver waarin je tijdens de zonsopkomst een schitterende weerspiegeling van de tempel kan zien. Dit is dat ook meteen de meest gefotografeerde tempel van Angkor en tijdens de zonsopkomst krioelt het er van de toeristen. Angkor Wat is erg groot maar van binnen niet perse de meest interessante tempel om te zien omdat hij heel symmetrisch en goed gerestaureerd is. Je kan helemaal naar boven maar daarvoor sta je wel al snel 1 uur in de rij.

Bayon

Een bijzondere tempel met 54 torens die elk 4 gezichten bevatten. Hierdoor telt Bayon 216 gezichten! De tempel is fantastisch mooi en je voelt je even alsof je in de film Jungle Book terecht bent gekomen. Bayon hoort daardoor zeker in de top 3 van de mooiste tempels van Angkor.

Ta Prohm

Deze tempel is wereldberoemd doordat de film Tomb Raider hier gedeeltelijk is opgenomen. Deze tempel is letterlijk overgenomen door de jungle. De gigantische Ceiba Pentandra bomen groeien over de tempel heen en zorgen voor unieke plaatjes.

Ta Keo

Deze tempel is nooit helemaal afgemaakt en het leuke is dat je er naar boven kan klimmen via de steile trap. Meestal is het hier niet erg druk en doordat hij vlak naast de Bayon ligt, is het ideaal om hier ook even te stoppen.

Banteay Srei

Banteay Srei betekent de ‘tempel van de vrouwen’ en heeft deze naam gekregen omdat de vele mooie details alleen door vrouwenhanden gemaakt zouden zijn. Ook heeft de Banteay Srei een mooi rode kleur wat deze tempel extra bijzonder maakt. De tempel ligt een stukje verder uit het Angkor gebied en daarom zal je altijd extra moeten betalen aan de tuktuk om hier te komen.

Zo kan je de drukte in Angkor vermijden

Met zo’n 2,5 miljoen bezoekers per jaar kan het soms behoorlijk druk zijn in Angkor en dat maakt de hele ervaring een stuk minder bijzonder wat ons betreft. Gelukkig hebben we daarvoor een hele simpele maar toch briljante oplossing gevonden. Wij bezochten Angkor voor de 2e keer en kozen ervoor om de standaard kleine dagtour van 6 uur eens helemaal om te gooien en te kijken of we zo een uniekere ervaring konden scoren. Dat werkte perfect en zorgde ervoor dat we helemaal alleen in Ta Prohm waren. Dit was echt magisch en voor ons het absolute hoogtepunt van Angkor! Hoe doe je dat? Hieronder vind je de route die wij hebben gemaakt. Omdat de zon elke maand op een andere tijd opkomt, vermelden we geen tijden.

Start de dag net als iedereen met het bekijken van de zonsopkomst bij Angkor Wat. Maak wat mooie foto’s van de zonsopkomst maar blijf niet te lang hangen en ga weer op zoek naar je tuktuk chauffeur. Na de zonsopkomst gaat de massa Angkor Wat van binnen verkennen en daarom is dit het perfecte moment op juist iets totaal anders te doen. Wij gingen meteen door naar Ta Prohm en hoewel die officieel pas om 7:30 opengaat en wij hier 1 uur eerder waren, was er geen bewaking te vinden en konden we gewoon naar binnen wandelen. Mocht er wel iemand zijn, dan moet je misschien even wachten tot 7:30 maar dan ben je waarschijnlijk nog maar met een heel klein groepje mensen. Het is een unieke ervaring om deze plek voor jezelf te hebben. Normaal is het namelijk onmogelijk om een foto te maken zonder 20 andere toeristen erop te hebben.

Na het verkennen van Ta Prohm gingen we naar Bayon. Hier was het al iets drukker maar nog steeds heel goed te doen. Toen we hier later langsreden, zagen we de bussen vol chinezen uitstappen een leek het wel de Efteling in het weekend. Als laatste bezochten we Angkor Wat, waar het altijd druk is. In dit geval bezochten we 3 tempels, maar als je er nog meer wil bezoeken dan kan je dat natuurlijk ook afspreken met je tuktuk chauffeur.

Tips voor een bezoek aan de Angkor tempels

Kleding voorschriften

Angkor is een tempelcomplex en daar horen kledingvoorschriften bij. Voor mannen maakt dit minder uit dan voor vrouwen. Van vrouwen wordt verwacht dat ze een broek tot over de knieën dragen en hun schouders bedekt zijn. Tegenwoordig zijn ze hier niet erg streng meer in bij de ingang omdat er simpelweg te veel mensen de tempels bezoeken maar uit respect raden wij je aan om je hier nog steeds aan te houden. Daarbij kan het heel fijn zijn om een hoed te dragen.

Ga voor de zonsopkomst

Ten eerste natuurlijk om de zonsopkomst bij Angkor wat te zien maar ook omdat het dan nog niet zo warm is. Je vertrekt rond 4:30 (iets later in de winter) uit Siem Reap om tickets te kopen en naar Angkor te rijden.

Kies je eigen tuktuk chauffeur

Je kan een tour in je hotel boeken maar je kan ook zelf een deal sluiten met een tuktuk chauffeur. Zo kan je zelf bepalen met wie jij 1 of meerdere dagen op pad gaat. De meeste tuktuk chauffeurs zijn ontzettend vriendelijk maar natuurlijk zitten er altijd een paar minder leuke bij.

Maak duidelijke afspraken met je tuktuk chauffeur

Een bezoek aan de tempels van Angkor ziet er voor iedereen anders uit. Maak dus duidelijke afspraken met jouw tuktuk chauffeur over welke tempels je wil bezoeken en in welke volgorde. Vervolgens kan je onderhandelen over de prijs en weet iedereen precies wat de verwachtingen zijn. Zo voorkom je vervelende verrassingen.

Kijk goed naar hoe de tuktuk en chauffeur eruit ziet

De zonsopkomst is vroeg en waarschijnlijk ben je nog niet super scherp maar kijk wel even goed naar de kleur van de tuktuk of het shirt van de chauffeur. Wanneer je de zonsopkomst en eventueel Angkor Wat gezien hebt, moet je namelijk weer op zoek naar jouw tuktuk chauffeur. Op de parkeerplaats staan tegen die tijd een stuk of 60 tuktuks en het zou zonde van je tijd zijn als je hem pas na 20 minuten kan vinden.

Koop niets van kinderen

Rond de tempels zie je veel kinderen die armbandjes, water of andere spullen verkopen. Deze kids zijn erg schattig en het is begrijpelijk dat je ze wil helpen maar dat doe je zeker niet door iets van ze te kopen. Kinderen horen naar school te gaan of te spelen wanneer er geen geld voor school is maar in ieder geval niet te werken. Door iets van ze te kopen, hou je het in stand dat deze kinderen op pad worden gestuurd voor werk.

Beste reistijd voor Angkor

De beste reistijd voor het bezoeken van Angkor is van november tot februari. Dit zijn de koelste maanden waarin de minste regen valt. Vanaf maart zal de temperatuur stijgen en april/mei zijn de warmste maanden. Bezoek je in deze maanden Angkor, zorg dan dat je vroeg gaat en rond 11 uur weer naar je hotel gaat want in de middag is het zo warm dat je echt geen zin meer hebt om iets te doen. Van juni tot oktober is het regenseizoen. Dat klinkt gelukkig wat dramatischer dan het in werkelijkheid is. Meestal heb je vooral aan het einde van de middag een heftige bui en door de luchtvochtigheid kan het in de middag benauwd zijn. Niets om je zorgen over te maken!

Waar te verblijven in Siem Reap?

Na een dag in Angkor is er niets fijner dan lekker verkoeling te zoeken in het zwembad en de rest van de dag niets meer te doen. Daarom is een hotel met zwembad echt een aanrader in Siem Reap.

Bij The Urban kan je rekenen op een heerlijk verblijf. Het interieur van dit hotel is super stijlvol en werkelijk over ieder detail is nagedacht. Je verblijft in een stijlvolle kamer, de locatie is heel centraal en er is een lekker zwembad met fijne ligbedden. Ook bij Residence Indochine D’angkor kan je genieten van betaalbare luxe. Er is een prachtig zwembad met veel tropische planten en ligbedden. Als je op zoek bent naar een gezellig hostel dan moet je eens kijken naar Onederz. Dit is een super tof hostel met veel gezamenlijke ruimtes dus je kan hier gemakkelijk andere reizigers leren kennen en een leuke tijd hebben. Er is een zwembad op het dak en ook een overdekt zwembad.