De ultieme mini reisgids voor Bohol in de Filipijnen

Bohol is een heerlijk eiland in de Filipijnen met één van ‘s werelds meest unieke landschappen, de Chocolate Hills. Ook leeft hier ‘s werelds kleinste primaat, de tarsier. Maar Bohol heeft nog meer mooie bezienswaardigheden zoals witte zandstranden, eindeloze rijstvelden en drijvende restaurants. Bohol heeft een rijke historie en is een van de eerste Spaanse nederzettingen in de Filipijnen. 

Het verkennen van Bohol is een unieke ervaring. In termen van attracties is er niet bijzonder veel te doen, maar wat er te doen en te zien is, is uniek. Spring op een scooter of in een taxi en verken de prachtige landschappen terwijl je onderweg de mooie uitzichtpunten en de tarsier bezoekt!

Bohol

Hoe kom je op Bohol?

Bohol is goed te bereiken vanaf Cebu. Er zijn verschillende maatschappijen die elk uur van Cebu naar Bohol varen in ongeveer 2,5 uur. Hier kan je online je ticket voor de ferry reserveren. Vanuit Manilla, vlieg je naar Cebu, ga dan naar Pier 4 met een taxi en neem een boot naar Bohol. Er zijn ook drie luchtvaartmaatschappijen die rechtstreeks naar Bohol vliegen: Philippine Airlines, Cebu Pacific en Zest Airways. Ze vliegen van Manilla naar Tagbilaran City, de hoofdstad van Bohol. Vanuit de haven in Tagbilaran reis je naar Alona Beach voor P600 voor een busje, P500 voor een taxi en P250 voor tricycle (driewieler). De reis duurt ongeveer een uur.

Bezienswaardigheden op Bohol

Het merendeel van de bezienswaardigheden op Bohol zijn te vinden in het centrum van het eiland dat je gemakkelijk kan bereiken met een scooter of taxi. Een scooter kan je op veel verschillende plekken huren. Van Alona Beach tot aan Centraal Bohol is zo’n 2 uur met de scooter. Langs de weg in het zuiden kom je langs vele mooie uitzichten over zee en richting het binnenland vind je idyllische rijstvelden en kun je de eerste heuvels van de Chocolate Hills al zien liggen.

Bohol

Alona Beach

 • Locatie: zuidwesten van Panglao Island (schiereiland bij Bohol)
 • Grootste witte zandstrand van Bohol
 • Goed om te zwemmen. Snorkelen en duiken bij de kleinere eilanden van Alona Beach
 • Veel leuke hotels en restaurants

Alona Beach is een strook van wit zandstrand op het schiereiland Panglao, waar de meeste reizigers verblijven. De stad heeft kleine winkelcentra, hotels en vele restaurants die een goed uitzicht op de zee bieden. Het nachtleven is levendig langs het strand met bars die open zijn tot ’s ochtends. Veel venters bieden overdag boottochten naar de nabijgelegen eilanden. Panglao bied goed duiken en snorkelen en ook worden er geregeld dolfijnen gespot. Maak ook zeker een tripje naar het paradijselijke Virgin Island voor een echt paradijselijke ervaring.

wp_20150221_10_46_04_pro wp_20150221_12_08_05_pro

Chocolate Hills

 • Locatie: Vooral rond Carmen, Batuan en Sagbayan
 • Bekendste uitzichtspunt: Chocolate Hills Complex nabij Carmen
 • Toegangsprijs: P50 per persoon
 • Ander uitzichtspunt: Sagbayan Peak in Sagbayan stad
 • Toegangsprijs: P50 per persoon
 • Carmen is 2 uur van Alona Beach op de motor, Sagbayan is 2,5 uur

De Chocolate Hills zijn een unieke geologische formatie die je nergens anders ter wereld kan vinden. Ze vormen een golvend terrein van heuvels, meestal kegelvormig. De heuvels bestaan uit kalksteen (ooit waren dit koraalriffen) met daarbovenop gras en ze stammen uit de ijstijd. De vorm is ontstaan door erosie. De gemiddelde hoogte varieert van zo’n 30 tot 50 meter, maar de hoogste is wel 120 meter. Er zijn ongeveer 1268-1776 terpen die bruin worden tijdens de zomer, wanneer het gras dat ze bedekt, uitdroogt en ze tot donkerbruine heuvels omtovert. Vandaar de naam Chocolate Hills. De beste tijd om ze zien is van maart tot juni, buiten die tijd kleurt het gras weer groen door de regen. Ook dan is het nog steeds een heel bijzonder gezicht!

De Chocolate Hills liggen verspreid over de steden Sagbayan, Batuan en Carmen; waar de bekendste Chocolate Hills uitzichtpunt is. Dit viewpoint biedt een prachtig 360 graden uitzicht over de heuvels. Het andere gezichtspunt is in Sagbayan stad, ten noorden van Carmen. Sagbayan Peak biedt meer activiteiten met hun vlinder en tarsier oord, restaurant, speeltuin voor kinderen en een zwembad.

chocolate-hills-bohol

Bohol Tarsier Sanctuary

 • Locatie: Corella, Bohol
 • Toegangsprijs: P50 per persoon
 • Met souvenirwinkels en restaurant
 • Reistijd vanaf Alona strand naar de Sanctuary: ongeveer 2 uur

Tarsiers zijn ’s werelds kleinste primaten; ze zijn ongeveer de grootte van een vuist. Ze hebben enorme ogen op hun relatief groot hoofd. Het zijn nachtdieren, eten meestal ’s nachts en bewegen van boom tot boom. Overdag hangen ze aan een tak en draaien ze hun hoofd soms tot bijna 360 graden. Ze eten voornamelijk insecten en worden tot een van de meest bedreigde primaten ter wereld gerekend.

leuk-hotel-bohol bezienswaardigheden

Baclayon Church

 • Locatie: Baclayon
 • Toegangsprijs: geen
 • Met souvenirwinkels
 • Reistijd vanaf Alona Beach: 1 uur

Een van de oudste kerken in het land. Op weg naar het centrum van het eiland kom in je Baclayon langs de oude kerk, helaas geruïneerd door aardbeving in 2013 aardbeving, die tevens het bekendste uitzichtpunt op de Chocolate Hills evenals vele infrastructuur van het eiland heeft verwoest. Alleen de klokkentoren staat nog als het oorspronkelijke deel van de kerk. Tegenover de kerk staan een museum, en souvenirwinkel.

Eten en drinken op Bohol

Restaurants zijn er genoeg te vinden in Bohol. In de hoofdstad, maar met name in Panglao wemelt het van de restaurants. Maar ook in het centrum van het eiland rondom de Chocolate Hills en uitzichtpunten. Alona Beach is gevuld met restaurants, velen met prachtig uitzicht op zee. Ook langs de weg vind je veel restaurants en winkels.

Enkele aanraders zijn Gerarda’s (prijzig maar uistekend, reserveren aangeraden), Guiseppe (gezellig met goede pizza en lasagna). Ook het Chocolate Hills Viewpoint Restaurant bij het bekende uitzichtpunt serveert lekker eten voor een goede prijs en is een fijne plek voor pauze na je lange rit en klim richting de top.

Bohol 02 - Chocolate Hills

Pinautomaten, veiligheid en de algehele ervaring

Pinautomaten zijn ruim te vinden in Alona Beach en Tagbilaran City. Het is over het algemeen heel veilig om op Bohol te reizen. De criminaliteit is laag in vergelijking met de andere grotere eilanden. De mensen zijn vriendelijk, zoals op veel plaatsen in de Filippijnen. De wegen naar het centrum van het eiland kunnen ietwat uitdagend zijn, vooral ‘s nachts wanneer grote bussen en vrachtwagens scheuren door de donkere smalle, bochtige wegen. Ga je met de scooter Bohol verkennen draag dan een helm want met name rondom de Chocolate Hills wordt hierop gecontroleerd door de politie.

Bohol 04 - Stormy Sky

Onze favoriete adresjes op Bohol en Panglao

Veel van de hotels zijn gelegen op Panglao Island, een klein eiland verbonden door een brug vanaf het vasteland van Bohol. Veel van deze hotels liggen rondom Alona Beach, het populaire bountystrand van Panglao. Je kan ook prachtig op Bohol verblijven. Bijvoorbeeld in het bijzondere Fox & The Firefly Cottages. Dit hotel ligt midden in de natuur aan de rivier. Je verblijft hier in een super mooie bungalow met waanzinnig uitzicht op de rivier of op de tuin. Dit hotel biedt meerdere activiteiten aan zoals suppen en mountainbiken. Wil je liever op Panglao verblijven? Dan is Island World een goed hotel. De kamers zijn super groot, er is een fijn zwembad en ze bieden heerlijke massages aan. Dit is een perfecte plek om even goed te ontspannen!